Nyaralni készül, nem árt ha tudja melyik város a zsebtolvajok Mekkája

Cuidado, carteiristas! – aki turistáskodni jön Lisszabonban, mindenképpen fontos ismernie e mondat jelentését. Magyarul annyit tesz: – Vigyázat, zsebtolvajok! Az elmúlt öt évben Lisszabon forgalma felpörgött és már nemcsak a nyári vakációszezonra lehet azt mondani, hogy a portugál főváros megtelt.

A lisszaboni turista könnyű préda

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kellemes klimájú luzitán város közkedveltsége, ami megnövelte az érkező turisták számát. A zsebtolvajlás (is) egyike az ősi mesterségeknek, s ahol könnyű a préda, értelemszerűen megjelennek az ebből élő “szakmunkások”.

A lisszaboni alvilág sem homogén, s a globalizáció ezt a területet is érinti. Korábban a “piti” zsebtolvajok főleg a helyi lakosok közül kerültek ki, ám az utóbbi időben már más a módi. Nappal, délután, este, főképpen hétvégén olyan a város, mint egy zsibvásár, a helyi lakosság, s a bevándorlók mellé a számos turista is növeli a forgalmat, szinte mindenhol, egy gombostűt se lehetne leejteni. 

Lisszabon egyik szimbóluma, a sárga villamos. Ebből két fajta van, az egyik az úgynevezett “bica” (ejtsd: bíka), ami a Calçada de Bica nevű utcán jár, a pesti Siklóhoz hasonlatosan meredeken. Ilyen van több is a városban, egy-két megállóval, ezek egy szerelvényből álló járművek. A másik, szintén villamosok közül a legnépszerűbb a 28-as villamos, több szerelvényből álló, autentikus jármű, fapadokkal, foggantyúkkal, lehúzható ablakokkal. Ezt szeretik legjobban a turisták, hiszen az útvonala igazi városnéző járat: a Martim Monizról indul, s végigszeli a hét dombra épült portugál főváros legfontosabb pontjait, a Graçát, s végigmegy az alsóvároson (Baixa), megáll a Chiado-nál. Aki felszáll rá, már a bejáratnál láthatja a kiírást: vigyázat, zsebtolvajok, kérjük figyeljenek értékeikre!

Ex oriente lux, azaz keletről jön a fény

Az utóbbi időben a helyi “versenyzőket” felváltották a főként kelet-európai, román, moldáv származású “táskaheckerek”, akik nemcsak a járműveken szedik áldozataikat. A sok fesztivál, rendezvény, utcazenészt vonzó kisebb-nagyobb koncerteken, kirakodó vásárokon vagy csupán a normál utcai forgatagban is felbukkannak a zsebtolvajok.

A békés portugál mentalitáshoz képest jóval erőszakosabb, s profibb keleti “válogatott” már kiépített, akár 7-10 főből álló csapattal játszik. A zsebtolvajt mindig fedezi hátulról egy “normál” járókelő, akinek a takarásában nyugodtan benyúlhat a gyanútlan áldozat táskájába, s gyorsan megkopaszthatja azt, miközben a városnéző a város csodáit fotózza. Az élmény garantáltan feledhetetlen, hiszen a készpénz mellett a bankkártyáknak is lába kél, amire csak később jön rá az idelátogató turista.

Zsebes-védelmi Kft

A portugálok azonban nem naívok, s a szolidaritást nem lehet egy lapon emlegetni honival. Már számos lincselés történt, hiszen a kereskedők nap mint nap találkoznak károsultakkal, sőt, sokszor szemtanúi is a lopásoknak. Rendőr nem áll minden sarkon itt se, ez nem Németország, s így már egyre többször fordul elő, hogy a járókelők védelmére kelve a lisszaboniak saját kontóra csípik fülön a lopás elkövetőit, s amíg a rendőr megérkezik, vigyázzák őket. A Sé Katedrális mellett dolgozó pincér barátom, Ivo legutóbb arról számolt be, hogy a “nyizga” kis tolvajok mögött már korrekt díjbírkózó méretű testőrök járnak, elejét véve a helyi lakosok spontán intervencióinak. Egy-egy ilyen akcióval átlagosan 700 eurót is megkeres egy-egy páros, vagy csapat. Csak viszonyításként, a minimálbér bruttó 565 euró. Január óta a rendőrségen több, mint 3 ezer bejelentés történt ez ügyben. Ezen a héten van az Eurovizós fesztivál, amit a fatimai katolikus vándortalálkozó  követ.

Lisszabon lakossága közel 700 ezer fő, ehhez jön az évi 1 millió turista. Könnyű kiszámolni, elég, ha két óceánjáró lehorgonyoz az alfamai kikötőbe, a partra szálló turista-csapat száma hozzávetőlegesen 6 ezer fő. A rendőrség igazából bottal ütheti a nyomát a tolvajoknak, hiszen a megkopasztott turisták nem tesznek feljelentést. A lakosok ezért már egyre kevésbé tűrik a növekvő bűnözést. Sok itt az afrikai és brazil bevándorló, sokuk egykor pont ez elől kerestek maguknak békésebb vidéket. Márcsak ezért is Érthető hogy nem várják meg, mire a hatóságok lépnek. Ám hiába kapják el a zsebtolvajokat, néhány óra múlva szabadlábon újra visszakerülnek a forgatagba, s show megy tovább. 

(Lisszaboni tudósítónktól)

Kapcsolódó

A turista-fosztogató ellenőr – maffia – igazi Hungarikum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük