Tudósok létrehozták az ember és a majom hibridjét - Városi Kurír

Sorting by

×

Tudósok létrehozták az ember és a majom hibridjét

A tudósok hibrid-embriókat hoztak létre emberi és majomsejtekből, és hetekig életben tartották őket egy Petri-csészében. Nem egy horror kísérlet és nem is egy film forgatókönyv amiről beszélünk, hanem a valóság ami állítólag segítheti az emberiséget a betegségek elleni küzdelemben.

Hirdetés

Szép új világ?

Nemzetközi kutatócsoportnak sikerült több hibrid lényt létrehozni emberekből és majmokból – úgynevezett kimérákból. A transzplantációs gyógyszerek kutatása  terén hozhat áttörést a kísérlet. A tudósok majom embriókba ültetik be az emberi sejteket, amint arról a “Cell” szaklap is beszámolt.  Fontos, hogy ezek a hibrid lények nem születtek, hanem méhen kívüli megtermékenyítéssel  jönnek létre és  20 napig Petri-csészékben gondozzák őket.

A kutatás vezetője, Juan Carlos Izpisua Belmonte két évvel ezelőtt jelentette be ami már azonnal ellentmondásos reakciókat váltott ki.  Most a kaliforniai San Diego-i híres “Salk Institute” kutatója és egy nemzetközi kutatócsoport benyújtja a megfelelő tanulmányt a “Cell” szaklapnak.

A kísérlet

Kísérletekhez a tudósok jávai majmok hatnapos embrióit használták, amelyekbe 25 pluripotens ( több féle szövet létrehozására képes) őssejtet ültettek. Az emberi őssejtek beilleszkedtek az embrió különféle sejtrétegeibe, majd részt vettek a további fejlesztésben.

hibrid

A következő napokban a majom embrió emberi sejtjei nemcsak tovább éltek, hanem számos fontos sejtvonalat szaporítottak és fejlesztettek ki. A hibrid meglepően stabilnak bizonyult: tíz nap elteltével a 132 embrióból 103 volt életben, 19 nap után három még életben volt. Ezek sokkal jobb eredmények, mint az egerek és sertések sejtjeivel végzett hasonló vizsgálatok. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a jávai majom szorosabban kapcsolódik az emberhez.

Még mindig nem világos, hogy egy ilyen hibrid is megjelenhet-e a világon, és életképes lenne-e. Orvosi szempontból a Belmonte csapat kísérlete áttörésnek számít, a beültetésre alkalmas új szervek szaporítása terén.  Etikai szempontból azonban a kutatók határmenti területen mozognak: a szakértők nem látnak problémát abban, ha többet próbálnak megtudni a kiméra embriók fejlődéséről. Szakértők szerint azonban vörös vonal lépne át, a tudomány ha az ilyen kísérletek egy hibrid lény születésére irányulnának.

Kapcsolódó

hibrid

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Tudósok létrehozták az ember és a majom hibridjét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.