Tűntetésre készülnek az egészségügyben dolgozók

Betelt a pohár, nem várnak tovább, utcára vonulnak az egészségügyben dolgozók. Szakszervezetük március 24-re politikamentes, de változást követelő tüntetést hirdettek. Céljuk, hogy megállítsák a szakmát és az országot elhagyókat és segítsék azokat, akikre az életünket bízzuk.

Az utolsó csepp a pohárban

az egészségügyi kormányzattal folytatott, eredménytelen bértárgyalás és az egyeztetések utolsó, néhány nappal ezelőtti levélváltása volt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) – a tagság közösségi oldalán közzétett szavazás nyomán – végső elkeseredésüknek hangot adva utcára hívja az embereket. A tüntetést március 24-én 14 órai kezdettel hirdették a Parlamenttel szemben, az Alkotmány utcában

– értesült a varosikurir.hu.

Felhívásukban így fogalmaznak:

A magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában és 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben. Kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám.

Egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát, mint máshol az Európai Unióban. Hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt. Egy ápolónő, mentődolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek, pedig az ország teljesítménye többet engedne ennél.

Az elmúlt években többezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt és a folyamat nem áll meg.

Állítsuk meg őket, hogy maradjanak itthon és segítsünk, hogy jöjjenek vissza azok, akik elmentek! – áll a felhívásukban.

A szervezők külön hangsúlyozzák azt is, hogy – noha az időzítés jelzés értékű – a tüntetés szándékaik szerint politikamentes, nem határoz meg pártpreferenciákat. Kérik, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben, máskülönben veszélybe kerülnének a demonstráció céljai.

Az egészségügyről – kicsit másképp

Balog Zoltán “jó munkája” jutalmaként nagyot ugrott a Fidesz-listán. Ön szerint melyik a sikerágazata: az egészségügy, vagy az oktatás?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest