Tuzson Bence “oktatóvideója”, amit megnézve bizton állítható, hogy nem vele, hanem rajta nevetünk!

A Fideszben eddig is le volt osztva a bohócsipkás szerepkör, akik bevállalták, hogy emelt fővel csinálnak -vagy nem csinálnak, csak adják, mi lényegük- bolondot magukból, de úgy tűnik, a tagfelvétel mellett döntött az elsőszámú közszolga és bevette a csapatba Tuzson Bencét.

Tuzson, az új seprő…..

Érdekes etimológiai fejtegetésbe kezdett a -mondani sem kell- fideszes “politikus”, aki jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára.. Kár, hogy semmi sem igaz belőle. Tiktok-videójában, amely formula rövidsége okán nem ad lehetőséget az érdemi fejtegetésre arról beszélt, hogy az angolok egyik kedvenc étele, a szalonna, azaz a bacon neve valójában a Bakony nevéből ered.

A legfinomabb bacon ugyanis a Bakonyban makkoltatott disznókból származik

– hangzott a feltehetően időigényes kutatómunkája után levont következtetése. Ha augusztusban elsütött “áprilisi tréfának” gondolja, nézze-hallja a saját érzékszerveivel:

A hozzászólásokból….

“Ez nem igaz. Érdekes lehetne a csatorna, ha ilyen egy videó miatt nem rendülne a bizalmam a többiben.”

“New Orleans meg Nyárlőrinc után….”

“én jobban támogatnám ha esetleg ezt az időt munkával töltené ha már mi fizetjük.”

“Mindenből a magyar a legjobb és a legfinomabb szerintünk, de erről csak mi tudunk legtöbbször.😅Vannak kivételek persze.”

“Tudtam, csak azért lett “békön”, mert a Bakony szót nem tudják, tudták kimondani!”

“sokan írják hogy nem igaz. én hiszek nekik ezért nem követlek már többé. Kíváncsi vagyok hogy a többi tartalom mennyire igaz”

“hogyne, Jézus meg ugye jász volt, mert jászolban született..”

“Stockholm pedig Istókhalma volt…”

“igazából a magyar kocsisok figyasztották a bakon ülve, innen ered a bakon-bacon (párhuzamosan a kocsi-coach fejlődéssel)”

“Te tudtad azt, hogy 416 ft volt ma az euro? “

Most komolyan….

A videóra felfigyelő 24.hu megjegyzéséből kiderül, természetesen mindennek a valósághoz nincs túl sok köze, mondjuk semmi. Ha rákeresünk a bacon szó etimológiájára, mindenhol azt találjuk, hogy az angolok az ófranciából vették át a szót, ami protogermán gyökerekkel bír, egészen pontosan a backoz szóval, ami hátat jelent. Még tovább nézve azt találjuk, hogy az ófelnémetben, a német nyelv legrégebbről ismert írott nyelvemlékekkel rendelkező változatában is létezett már egy erre hajazó szó, a bacho, ami azt jelenti, fenék. Ez utóbbi is a protogermán kifejezésből alakult ki. Az ófranciába aztán a 14. században épült be végérvényesen a bacun szó, amihez a háthús jelentést társították, míg a középangolban jó kétszáz évvel később terjedt el, mint bacoun, amit már mindenfajta pácolt sertéshúsra használtak. A forrásokban közös, hogy sehol, semmilyen formában nem említik a magyarországi hegység nevét, érdekes ugyanakkor, hogy az e-nyelven található egy bejegyzés 2014-ből, amelyben szintén a bacon szó eredetéről érdeklődnek, és itt is megjelenik a Tuzson Bence által emlegetett Bakonyban makkoló disznók képe. A legendát azonban az Online Etymology Dictionary-re hivatkozva itt is megcáfolták – írta a portál.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

One thought on “Tuzson Bence “oktatóvideója”, amit megnézve bizton állítható, hogy nem vele, hanem rajta nevetünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.