A bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztost nevezett ki az emberi erőforrások minisztere Kovácsné Bárány Ildikó személyében.


A bölcsik őre….

Kásler Miklós csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a családvédelmi program egyik rendkívül jelentős pontja a bölcsődék fejlesztése.

A kormányzati célkitűzés az, hogy a bölcsődei férőhelyek számát 50 ezerről 70 ezerre növeljék. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben gyakorlatilag minden kisgyermek bölcsődei elhelyezést nyerhet

– közölte a miniszter.

Kásler Miklós elmondta, a bölcsődei fejlesztésekre 2018-ban 10 milliárd forintot különítettek el, az ide költségvetésben a célra 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezek a források olyan környezet kialakítását teszik lehetővé, ahol a kisgyermekek fejlődése egészséges körülmények között, szeretetben és gondoskodásban telik – tette hozzá.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt,

a kormány célja, hogy minden olyan családnak segítséget nyújtsanak, ahol dolgoznak a szülők és a kisgyermeket nem tudják másra bízni. A bölcsődei elhelyezés során minél jobb infrastrukturális és személyi feltételek kívánnak biztosítani

Novák Katalin kitért arra is, hogy a családi bölcsődék nagyobb szerephez juthatnak majd az elkövetkezendő időszakban, a finanszírozásukat meg fogják emelni. Továbbá a bölcsödében dolgozó szakemberek bérét is növelik.Közölte, olyan pályázatot írnak majd ki, amely segít az önkormányzatoknak a bölcsődék megépítésében.

Kovácsné Bárány Ildikó, akit május elsejével nevezett ki a tárcavezető a bölcsődei fejlesztéseket felügyelő miniszteri biztossá, elmondta, az egész életpályája a bölcsődéről szól: gondozónőként kezdett, majd bölcsődevezető lett, tíz éve pedig a minisztérium munkatársaként a bölcsődei terület megerősítéséért dolgozik.


“A hosszú munkámnak köszönhetően tisztán látom a bölcsődei rendszer működését, azt, hogy évtizedek óta milyen erőfeszítéseket tettek a bölcsődékben dolgozó szakemberek”

– fogalmazott hozzátéve: azt látja, hogy visszaigazolódnak az elmúlt évek intézkedéseinek az eredményei. Kovácsné Bárány Ildikó hangsúlyozta: elkötelezett a bölcsődei ellátás komplex fejlesztése iránt.

Kovácsné Bárány Ildikó

eddig az EMMI Család- és Népesedéspolitikai Főosztály Családtámogatási és Gyermekjóléti Osztály-osztályvezetője pár napja nyilatkozta, hogy

 A család és a magánélet egyensúlyának támogatása, a szolgáltatás biztosítása érdekében alakítottuk át a bölcsődei rendszert 2017. január elsején. Amikor egy szülő arról dönt, hogy legféltettebb kincsét, a gyermekét bölcsődébe viszi, nagyon nehéz döntést kell meghoznia. Hiszen nagy bizalom kell ahhoz, hogy azokat a gyermekeket, akiket eddig ők neveltek, valaki másra bízzák.

A bölcsődében dolgozó szakemberek és a bölcsődei nevelés, gondozás biztosítja azt a biztonságot, amely megadja a gyerekek és a szülők számára a bizalmat, hogy jó helyre hozzák szüleik a gyermeküket. Hiszen mi magunk is tudjuk, hogy eddig a gyermek egy kis közegben, a családban volt, most pedig hirtelen bekerül egy nagy közegbe. Ugyan ott a játékok is feledtetik az anya hiányát, de meg kell tanulnia például alkalmazkodni is. Ebben segítségükre van a szülőknek és a családoknak az a 167 éves bölcsődei tapasztalat, amely minden bölcsődében jelen van. Például a szülővel való fokozatos beszoktatás, a családlátogatás fontossága, de említhetem a saját kisgyermek-nevelői rendszert és az állandóságot, valamint a folyamatos napirendet is, amely a gyerekek biztonságérzetét növeli

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét