Ujhelyi: 12+1 pontban a Sargentini-jelentésről

Az Orbán-kormánynak immár bírósági papírja van arról is, hogy az Európai Parlament jogszerűen döntött arról, hogy az Orbán-kormány jogszerűtlenül működik. A napokban ugyanis az Európai Bíróság elutasította a Fidesz-kormány keresetét, amely a Sargentini-jelentés strasbourgi megszavazásának eredményét támadta: a tartózkodó szavazatok beszámítása, illetve be nem számítása kapcsán. Mindenki tudta, hogy mi lesz a bírósági döntés vége (a szabály ugyanis egyértelmű volt), ez pusztán ugyanolyan időhúzás és terelés volt a Fidesz részéről, mint a jogállamisági mechanizmus ellen beadott kereset – a lényeg, hogy ne a lényegről beszéljünk.

Most, amikor ismét felidézik és hivatkozzák a Sargentini-jelentést,

megint csak a lényegről nem esik érdemben szó. Az Európai Parlament hetven százalékos többsége, vagyis az európai választók nevében eljáró képviselők több mint kétharmada értett egyet a jelentés megállapításaival. A dokumentum azért is történelmi, mert soha korábban nem volt példa arra, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáról döntsön az EP (ez egyúttal a Fidesz-kormány szégyene is), de olyan kétségtelenül történelmi pillanatok is övezték a jelentés elfogadását, mint Orbán Viktor strasbourgi felszólalása, ahol olyan végtelenül hazug mondatok hagyták el a száját, mint például „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet.” Miközben az egész NER arra épült, hogy aki nem ért egyet vele, azt kiszorítják, elnémítják, hazaárulónak kiáltják.

A Sargentini-jelentés egy rendkívül hosszú és részletes dokumentum,

annak tartalmát már akkor sem ismerte mélységében a közéletben megszólalók többsége, az arról pökhendien nyilatkozó, véleményt formálók sora, amikor arról még napi szintű vita zajlott. A kormányzati ficsúr-elemzők és médiapincsik mindennek lehordták a jelentéstevő holland EP-képviselőnőt, de a jelentés pontos tartalmából alig néhányan voltak csak felkészülve. Most, amikor ismét felületes kommunikációs vita zajlik az ügyben, megosztom Önökkel azt a korábbi, 12+1 pontos összefoglalómat, amely röviden tartalmazza a Sargentini-jelentés megállapításait. Mindez azért fontos, mert nem jogtechnikai kérdésről, hanem a jogállamiság tiprásáról, a demokratikus európai értékek állami szintű gyalulásáról van szó. Nem holmi nemzetellenes brüsszeli összeesküvésről, hanem a Fidesz-kormány bűneinek rögzítéséről van szó. A mi életünkről van szó és a rajtunk pöffeszkedve uralkodni akaró NER-elitről. Ez a kórkép az ő bűneik összefoglalója. Íme:

 • 1. Az Orbán-kormány korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit. Politikai számítás szerint módosította a választókerületek határait, közpénzből finanszírozott állami propaganda-kampánnyal segítette a kormánypártokat.
 • 2. Az Orbán-kormány felszámolta az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszerét. Kifogásolhatóvá vált a bírák kinevezésének gyakorlata, a bírói kar egy jelentős részének kényszernyugdíjazása pedig ellentétes volt az uniós elvekkel és jogszabályokkal.
 • 3. Az Orbán-kormány évei alatt volt a legtöbb OLAF-eljárás Magyarországon. Legutóbb súlyos visszaélések gyanúját állapították meg olyan uniós közbeszerzéseknél is, amelyekben a miniszterelnök veje volt érintett; ez utóbbi ügyben a Polt-féle ügyészség meglehetősen lassan nyomoz.
 • 4. Az Orbán-kormány által elfogadott új nemzetbiztonsági jogszabályok lehetővé tették bármilyen kommunikáció tömeges lehallgatását, a magánélet védelmét nem garantálják.
 • 5. Az Orbán-kormánynak köszönhetően érdemben sérült a médiapluralizmus és a sajtószabadság; a médiatulajdon koncentrációja és az öncenzúra súlyos problémákat vet fel.
 • 6. Az Orbán-kormány felsőoktatási törvénye ellentétes a tudományos élet szabadságával, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával.
 • 7. Az Orbán-kormány diszkriminatív módon bánt bizonyos vallási közösségekkel, egyházként való elismerésükhöz túlzott és önkényes kritériumokat írt elő a számukra.
 • 8. Az Orbán-kormány indokolatlanul korlátozza bizonyos civilszervezetek működését és kormánykritikus munkáját.
 • 9. Az Orbán-kormány évek óta nem ratifikálja a nők elleni erőszakkal szemben fellépő isztambuli egyezményt és nem erősíti a nők jogait, társadalmi szerepét.
 • 10. Az Orbán-kormány idején az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd, a menedékkérők és a menekültek ellen irányuló idegengyűlölet, a roma társadalom szegregációja.
 • 11. Az Orbán-kormány gyakorlatát vizsgáló Emberi Jogi Bizottság szerint rendkívül aggasztó állapotok uralkodnak bizonyos menekült-befogadó központokban. A menedékkérők jogait nem minden esetben garantálják a magyar hatóságok.
 • 12. Az Orbán-kormány alternatív megoldás biztosítása nélkül végeztet kényszer-kilakoltatásokat és a nemzetközi emberi joggal összeegyeztethetetlen módon törvényileg bünteti a hajléktalanságot. A Fidesz csorbította a dolgozók sztrájkhoz való jogát, a munkanélkülieknek járó szociális juttatások rekord-alacsonyak.
 • +1. A Sargentini-jelentéshez négy parlamenti szakbizottság (alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi) is különvéleményt nyújtott be: mindegyik a 7-es cikkelyes eljárás megindítását javasolta és szigorú fellépést az európai értékekkel ellentétben politizáló Orbán-kormánnyal szemben. A dokumentumhoz közel háromszáz módosító javaslat érkezett, az eredeti szöveget épp a konzervatív néppárt és a jobboldali Öt Csillag mozgalom képviselői formálták még keményebbé. A jelentést az akkor még a Fideszt is sorai közt tudó Néppárt többsége is egységesen támogatta.

Forrás

Kapcsolódó

 

sargentini

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest