Döntött az Európai Bíróság: érvényes a Sargentini-jelentés! - Fontos pert vesztett Magyarország - Városi Kurír

Sorting by

×

Döntött az Európai Bíróság: érvényes a Sargentini-jelentés! – Fontos pert vesztett Magyarország

Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét, amelyben az a 7-es cikk szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentés elfogadását támadta meg, a szavazatszámlálást szabálytalan aki minősítve. A Bíróság kimondja, hogy ez nem igaz, a szavazatszámlálást szabályos volt.

Hirdetés

Emlékeznek? …csalás volt, megtámadtak minket, összeesküvés!…

Elutasította Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Unió Bírósága. A döntés azt jelenti, hogy az Európai Parlament (EP) 2018. szeptember 12-én jogszerűen szavazta meg a zöldpárti holland EP-képviselő, Judith Sargentini nevét viselő dokumentumot, amelynek az elfogadása utat nyitott, hogy az Európai Unió elindítsa a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, a jogállamiságot érő rendszerszintű fenyegetések miatt.

A Sargentini-jelentés elfogadásához kétharmados többség kellett,

a 751 EP-képviselő közül 693 volt jelen és szavazott: 448-an igennel, 197-en nemmel szavaztak, 48-an tartózkodtak. Az EP által hivatkozott eljárási szabályok szerint

a tartózkodó szavazatokat nem kell figyelembe venni, így 69,45 százalékkal átment a Sargentini-jelentés.

A magyar kormány szerint

azonban a tartózkodó szavazatokkal együtt 462 igen szavazatra lett volna szükség a kétharmados többséghez, amely nem volt meg, valójában 64,64 százalék lett a vége. A magyar álláspont szerint a szavazással az Európai Parlament megsértette az Európai Unió működéséről szóló szerződés, illetve a saját eljárási szabályzatának az irányadó rendelkezéseit, a szavazatok megszámolásakor ugyanis csak az igen és nem szavazatokat vették figyelembe, a tartózkodásokat nem. A magyar keresethez csatlakozott Lengyelország is.

Az Európai Bíróság csütörtöki közleménye kimondta,

hogy az képviselők tartózkodásait nem kell figyelembe venni annak meghatározásához, hogy a leadott szavazatok elérték-e a kétharmados többségét.

A testület hangsúlyozza azt is, hogy a tartózkodások kizárása a leadott szavazatok közül nem ellentétes sem a demokrácia elvével, sem pedig az egyenlő bánásmód elvével, tekintettel többek között arra, hogy a szavazáson tartózkodó képviselők a szabályok ismeretében jártak el, mivel előzetesen tájékoztatásban részesültek arról, hogy a leadott szavazatok számlálásakor a tartózkodásokat nem veszik figyelembe. Ennek a döntésnek ilyen módon nincs hatása a 7-es cikkely szerinti eljárásra, a kérdés az volt, hogy jogszerűen indították-e el az eljárást, erre adott most igenlő választ a bíróság.

Ezzel Magyarország egy újabb fontos perben maradt alul, amelynek érvei gyakran visszaköszöntek a magyar kormány EU-val, vagy az uniós intézményekkel szembeni kritikájában.

Forrás

Jávor Benedek hozzáfűzte:

“Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét, amelyben az a 7-es cikk szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentés elfogadását támadta meg, a szavazatszámlálást szabálytalan aki minősítve. A Bíróság kimondja, hogy ez nem igaz, a szavazatszámlálást szabályos volt.

Emlékszünk ugye, mekkora cirkusz volt ebből is, csalás volt, megtámadtak minket, összeesküvés!

Csak azért említem, hogy a többi hasonló ügynél is

kb. ennyire kell komolyan venni a sok Fideszes szakembert, akik ezt mind elmagyarázzák.”

Varga Judit sem késlekedett: “Ugyan már!”

Ahogy eddig, Magyarország a lojális együttműködés szellemében készen áll a párbeszédre a jogállamiság témakörét érintő kérdésekben is. A politikailag motivált boszorkányüldözéseket azonban továbbra is elutasítjuk.

Kapcsolódó

 

sargentini

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.