Varga Judit, a "bölcs politikus", aki meghajlik az ész érvvel szemben: "Ugyan már!" - Dobrev, Ujhelyi és Jávor másként látja! És Ön? - Városi Kurír

Sorting by

×

Varga Judit, a “bölcs politikus”, aki meghajlik az ész érvvel szemben: “Ugyan már!” – Dobrev, Ujhelyi és Jávor másként látja! És Ön?

Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét, amelyben az a 7-es cikk szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentés elfogadását támadta meg, a szavazatszámlálást szabálytalan aki minősítve. A Bíróság kimondta, hogy ez nem igaz, a szavazatszámlálást szabályos volt – számoltunk be a döntésről. Varga igazságügyminiszter hivatalból “ugyanmározott”.

Hirdetés

Varga Judit kötelező (?) lamentációja…

“Bár nem voltak illúzióink, az Európai Bíróság elutasította az Európai Parlament ellen benyújtott magyar keresetet, amely a „Sargentini-jelentés” elfogadásának jogszerűségét vitatta – kezdte felháborodott bejegyzését közösségi oldalán a jogvégzett, nyelveket beszélő igazságügyi miniszterünk.

Álláspontunk szerint a szavazás nemcsak az uniós szerződésekkel volt ellentétes, hanem az EP saját eljárási szabályzatával is

A szavazatszámlálás során ugyanis nem számították be a tartózkodó szavazatokat (nevezetesen 48 EP-képviselő szavazatát) a leadott voksok közé. Ha a tartózkodásokat – az egyébként egy elsőéves joghallgató számára is könnyen beazonosítható, egyértelmű eljárási szabályok alapján – figyelembe vették volna a támogató szavazatok arányának meghatározásakor, akkor nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a politikailag elfogult jelentés elfogadásához.

Mint tudjuk, a tartózkodás hallgatólagos egyet nem értést jelent.

Az uniós képviselők tudatos politikai akaratnyilvánítását és nem azt, hogy nem kívánnak részt venni egy szavazáson. Akkor ugyanis be sem mennek szavazni. A szavazatszámítás szabálytalan módja így a képviselői szabad mandátum elvét is sértette, hiszen akaratukkal ellentétben “járultak hozzá” egy határozat sikeréhez. Sargentiniék érdeke azonban azt diktálta, hogy az EP figyelmen kívül hagyja ezeket a szavazatokat. Emlékezhetünk, korábban a jelentéstevő maga kérte egy interjúban a potenciális tartózkodókat, hogy a szavazás ideje alatt inkább menjenek ki kávézni.

És még rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!

Érdekes az is, hogy a bírósági ítéletre egy ilyen egyszerű eljárásjogi kérdésben majdnem három évet kellett várni, miközben egy másik ügyben, a jogállamisági kondicionalitás rendelet rendkívül bonyolult kérdésében, maga az EP követeli a Bíróság döntéshozatali folyamatának gyorsítását. Enyhén szólva ellentmondásos. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy a Bíróság mai döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését. A jelentés vádjait a Magyar Kormány számos alkalommal cáfolta már szakmai és elvi szinten is.

Ahogy eddig, Magyarország a lojális együttműködés szellemében készen áll a párbeszédre a jogállamiság témakörét érintő kérdésekben is. A politikailag motivált boszorkányüldözéseket azonban továbbra is elutasítjuk.”

Újhelyi István másként látja: “Hopp, egy koki!”

“Elutasította az Európai Bíróság a Fidesz-kormány keresetét, amit még 2018-ban adott be a Sargentini-jelentés megszavazása ügyében. Eszerint az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a dokumentum elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során a tartózkodásokat. A Fidesznek tehát immár bírósági papírja is van arról, hogy jogszerűen és szabályosan ítélték meg a jogállamiság ellen tett bűneit. Egyre csak jönnek a kokik, meg a sallerok…”

Dobrev Klára szerint: az első pofon a legnagyobb….

“Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét a Sargentini-ügyben, és kimondta, hogy jogszerűen fogadtuk el a magyar jogállamiságról szóló jelentést. A jogállamisági vitákban Orbán mindig elbukik, legutóbb a fideszes civiltörvény esett el az Európai Bíróságon.

Azt mondják, hogy az első pofon a legnagyobb, a többit meg megszokja az ember. Nem tudom, hogy Orbán Viktor érez-e még ebből valamit, mert az tény, hogy rendszeresen jön házhoz a pofonért az Európai Bíróságra.

Ilyen az, amikor van független igazságszolgáltatás, és a tetteknek vannak következményeik. Jobb, ha hozzászokik, mert ha rajtam múlik, 2022-től ez jön itthon is.”

Jávor Benedek olvasata

 

varga

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.