Kövér László demokráciája - Kiutunk az Európai Unióból - Városi Kurír

Sorting by

×

Kövér László demokráciája – Kiutunk az Európai Unióból

Durcás lett a Fidesz vezérkara. Az Európai Bíróság jogszerűnek ítélte a Sargentini-jelentés elfogadásának módját három éve az Európai Parlamentben. A döntésre Varga Judit igazságügyi miniszter olyan igazi, pimasz fideszes módon reagált, amikor Facebook oldalán azt írta: „Ugyan már!

Hirdetés

Kövér László a Fidesz választmányának elnöke, az Országgyűlés elnöke a maga szokásos házmesteri nyerseségével fogalmazott a Hír TV-ben, amikor szóba került, az Európai Bíróság Sargentini-jelentés ügyében hozott határozata:

“Az Európai Parlament az európai demokráciák elleni merényletek egyike,

az Európai Parlament nem a demokráciáért van, hanem az ellen dolgozik” A házelnök úr szerint (az ítélet) „Nem veszi figyelembe, hogy Európát …nemzetek lakják. Ezeknek megvan a maga hagyományrendszere, … önazonossága, amihez ragaszkodnak, a történelme, amihez szintén ragaszkodnak, és tulajdonképpen ragaszkodnak a saját nemzeti döntéshozatali demokratikus mechanizmusaikhoz is. Mert csak addig demokratikus egy döntéshozatal, amíg a választó látja, hogy akit megválasztott, az mit csinál és miért csinálja. Lehet, hogy nem ért vele egyet, de akkor majd a következő választáson korrigálhatja a saját korábbi döntését”

Kövér László igehirdetésében egyáltalán nem veszi tekintetbe,

hogy Európa (és a nagyvilág) országai előtt komplikált feladatok tucatjai sorakoznak, amelyekre nemzeti keretek között, nemzeti hatáskörben nem lehet hatékony megoldást találni. (Klímavédelem, környezetvédelem, biztonsági, gazdasági-pénzügyi együttműködés, a tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlása, a tudomány haladása, és éppen nagyon aktuális: a járványok és a gazdasági válságok elleni védelem ügye, stb.) Az persze jó (lenne), ha a választók tudnának arról, hogy vezetőik mire költik az adójukat, de azt már nem említi, hogy Magyarországon ezer milliárdos költések sorát védik titkos határozatok, és az érintetteknek valójában sejtelme sincs arról, miképpen folyik a kormányzás – éppen nem érdekükben, hanem pont ellenük. (Ami pedig speciel a nemzeti tör-ténelmet illeti, nálunk kevés dolog olyan bizonytalan, mint a múltunk jövője.)

Mindez önmagában is elég lehet Kövér László szellemi állapotának szimpla megértéséhez és így megítéléséhez,

de álljon itt a nevezett úr korábbi gondolataiból egy idézet. A házelnök a fideszes káderképzőn, a közszolgálati egyetemen még 2020. februárjában mondta a hallgatóknak okulásul:

„A fékek és egyensúlyok (sic!) rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (…) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot.“

Nos, így fest Kövér László demokráciája

Ebből kiindulva minősíti az Európai Parlamentet, az Európai Bíróság ítéletét, és lám, e sűrű nemzeti szellemi ködben elvesző fideszes ideológiában – mintegy véletlenül – mégis rátalál olyan igazságokra, amelyeket a baloldali, a liberális és a konzervatív demokraták egyképpen egyetértően idézhetnének Kövér Lászlótól. A házelnök úr világtendenciának tartja, hogy parlamenti viták alacsonyabb színvonalúak. Ennek az oka pedig nála az, …, hogy

„a világ, főleg a baloldal tobzódása révén, szellemi értelemben eljutott arra a pontra, hogy immár nincs közös nevező jobb- meg baloldal, demokrata és republikánus, fideszes és jobbi-kos között, hanem gyakorlatilag a politika átalakult egyfajta hideg polgárháborúvá”

Nos, Kövér László elemzése többé-kevésbé helytállónak látszik, csupán némi módosításra van szükség, a szövegben

a „baloldal“ helyébe kell helyezni a „Fidesz és a szélsőjobboldal“ szavakat, így az elemzés pontossá válik.

De Kövér László minősítései illeszkednek abba a kommunikációs trendbe,

amely valójában születése óta hol erőteljesebben vagy gyengébben, de mindig benne volt a Fidesz ideológiájában, jelesül hogy az Európai Unió Magyarország számára nem előnyös közösség. Csakhogy amíg az ország pénzügyi stabilitását a támogatások garantálták, ez nem látszott ilyen világosan. Ámde most, hogy fenyeget a pénzcsap elzárása, és a magyar Országgyűlés elnöke immár nyíltan elmondja, hogy

“Az Európai Parlament az európai demokráciák elleni merényletek egyike,“

– nos, ezen eredeti fideszes, kövérlászlói (ha nem is épelméjű) szónoki fordulat, ez a nyílt, visszataszító és ostoba Európaellenes kirohanás hitelesíti a vád

Orbán Viktor kormánya az ország kilépését készíti elő az Európai Unióból.

Mert egyre szembetűnőbb, hogy Fidesz -Magyarország nem való a közösségbe,

s a Fidesz nem is akar EU tag maradni, s ekként hamarost elszenvedni a kiérdemelt uniós büntetéseket, habár azokat az adózók fizetik ki. A Fidesz, ha győz jövőre a választáson, megkeresi és megtalálja a kiutat Európából. S ezt bizony érdemes majd mindenkinek mérlegelni a szavazófülke magányában!

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.