Connect with us

Banánköztársaság

Havas Henrik: Jézus, Mária! Kezdem azt hinni, hogy vénségemre a Fideszben a helyem

propagandakormány,
Megosztás

Havas Henrik közösségi oldalát sűrűn szemlézzük, hiszen a Tanár úr mindig fontos dolgokról beszél, még akkor is, ha látszólag nem, pláne ilyekor, amikor igen.

Na itt jöttem zavarba

Az történt, hogy Ágnes a szombati, Magyar Péter-féle többszázezres tüntetés után megkérdezte, hogy szerintem mi lesz ennek a vége. Na, itt jöttem zavarba, mert úgy éreztem magam, mintha a Vágó Pista vetélkedőjében ülnék, és töröm a fejem, hogy mégis, mi a megoldás, és kínomban szeretnék telefonos segítséget kérni. Mondtam neki, hogy már a rendszerváltáskor is felmerült, hogy szükség lenne egy magyar, Moncloa típusú paktumra. Franco halála után, 1977-ben törvényt hoztak arról, hogy a polgárháború többszázezer halottja ellenére a szemben álló felek lemondanak a bosszúról, a számonkérésről. Aztán egy Madrid környéki Moncloa-Aravaca nevű kerületben, a Moncloa-palotában a pártok, a szakszervezetek, az egyházak megegyeztek arról, hogy Spanyolországot el kell indítani a gazdasági, társadalmi fejlődés útján, ezért békére és együttműködésre van szükség. Na, erről meséltem az Ágnesnek az autóban, amikor egyszer csak átvillant az agyamon, hogy tévedtem, nem Moncloáról van szó, hanem a Moncadáról. Ágnes nem értette, hogy mitől lettem ideges.

Na, akkor már tényleg olyan voltam, mint a Menczer Tamás, amikor azt magyarázza, hogy aki meg akarja buktatni a kormányt, annak nincs joga közhivatalnokként dolgozni.

Hogy mi az a Moncada?

Az Kubában egy laktanya, azt ostromolták meg 1953-ban sikertelenül Castróék. Ágnes türelmetlen lett, és megkérdezte, hogy most akkor Moncloa vagy Moncada. Már azon a ponton voltam, hogy telefonos segítséget kérek a Fidesz elnökségétől. Ez a trükk egyszer már bejött, akkor éppen Madrid környékén elvittem a Havasnét az Elesettek Völgyébe. A hegyoldalba politikai foglyok faragtak ki egy mauzóleumot, felette hatalmas kereszttel, oda temették a polgárháború 30 ezer halottját, plusz Franco tábornokot, a Caudillot, a vezért, akinek a hamvait aztán néhány éve elszállították egy polgári temetőbe. Na, akkor szegény Havasnénak kezdtem magyarázni, hogy Franco után visszajöttek a Bourbonok, meg persze Moszkvából a kommunisták, de Portugáliában egy kicsit bonyolultabb volt a helyzet a diktátor, Salazar halála után. A zavaros politikai helyzetben fiatal tisztek puccsot hajtottak végre. A leverésükre egy hadosztályt indítottak el, de a parancsnok, egy tábornok átállt a fiatal puccsistákhoz, és nem jutott eszembe a tábornok neve. Felhívtam az Aczél Bandit, mondtam neki, hogy mi a probléma. Emlékszem, alig hogy kimondtam, hogy a tábornok volt az egyetlen, aki monoklit viselt, már mondta is, hogy Spinola tábornok.

A Bandit már nem tudom felhívni, és nagyon erős a gyanúm, hogy a Fidesz vezérkartól nem remélhetek azonnali segítséget, pedig lelkileg nagyon megviselt ez a Moncloa-Moncada probléma. Most őszintén! Hívjam fel mégis Németh Sziszit vagy a Menczer Tomit? Könyörgök, mi a megoldás?

írta Havas Henrik.

Ezeket olvasta már?

havas

Szerző