Connect with us

Banánköztársaság

Egy biztos: keresztény kormányunknál senki sem ért jobban a húsvéti áhítat megalapozásához – Napi Lendvaiság

Megosztás

Lendvai: Nagycsütörtökön gyanúsítottként kihallgatták, rabosították Iványi Gábort. Ahogy ilyenkor kell, ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek tőle, a fal elé állítva lefotózták. Ha már húsvét, ki mást, mint egy lelkészt, egy egyház vezetőjét. (Ha lúd, legyen kövér.) Egy nappal az ú.n. „bűncselekmény” elévülési határidejének lejárta előtt. Kivárták, hogy a rabosítás a nagyhétre essék.

Lendvai: a lényeg, hogy az ember megfelelően letisztítsa a terepet, legalábbis fejben, és mindjárt kihirdetheti magát bajnoknak
Megosztás

Lendvai Ildikótól nem idegen a csípős irónia nyelve, de soha nem sértésre, sokkal inkább figyelemfelkeltésre használja írói vénáját. Közel egy évig minden héten jelentkezett portálunkon “Heti tapló” című rovatával, amiben az elmúlt 7 nap furcsaságait figurázta ki a csak rá jellemző módon. Alább Lendvai Ildikó húsvét-kormány témában írt gondolata olvasható.

Az az egy biztos, hogy keresztény kormányunknál senki sem ért jobban a húsvéti áhítat megalapozásához

Micsoda véletlen, éppen arra a napra, amikor -persze nem gyanúsítottként- Varga Juditnak is be kellett mennie tanúskodni az ügyészségre. Egy-egy, így igazságos. Illetve nem is egy-egy, ugyanaznap hallgatták ki Iványi mellett Gurmai Zitát, Herényi Károlyt, és az ügy egyéb gyanúsítottait. Gondolom, az érintett újságírók később következnek

Nagypénteken jött a hír: előző este Semjén Zsolt -bizonyára Isten szent nevében-. beadta a mini Dubajról szóló törvényjavaslatot.

Érdeklődéssel várom, mivel állnak elő Nagyszombaton

Ott voltam az Iványiék kihallgatása alkalmából szervezett flashmobon a Fővárosi Főügyészség előtt. Előző este egy fiatal pártól az utcán kaptam egy pirostojást, még ott volt nálam. Legalább nem felejthettem el, hogy húsvét lesz.

Kiderült -előzetesen nem közölték- , hogy Iványiékat a hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják.

Több, mint két éve az adóhatóság fegyveres pénzügyőrjei előzetes értesítés nélkül razziát rendeztek Iványi egyházának székhelyén. Házkutatási engedélyt nem mutattak, de behatoltak az épületbe, felforgatták az irodát, elvitték a számítógépeket. A hírre vagy száz rokonszenvező a helyszínre sietett. Az újságírók Iványival együtt be szerettek volna jutni az épületbe, és a tömeg sem akarta Iványit egyedül beengedni az adórendőrök közé. Nyomták őt befelé az ajtón, hogy bejuthassanak.

Ebből állt az erőszak, Iványi „erőszakja”.

(A hatóság elleni erőszakért több éves börtönbüntetés is kapható, de nem hiszem, hogy ezt a hatalom az életét a szegények segítésének szentelő lelkésszel szemben meg merné kockáztatni. Kontraproduktív kép volna: Iványi bíróság előtt, majd börtönben, Rogánék szabadlábon.)

 

Épp csak a húsvét miatt eszembe jutott a fiatal Nagy László verse

Abban is szó van Nagycsütörtökről, az akkori hatalom akaratát végrehajtó „ácsokról és kovácsokról”:

„Nagycsütörtök: átok,/ szeget kalapáltok”.

Békés, konszolidált időket élünk. Nincsenek Krisztusok, Júdások, Pilátusok. Az ügyészség ácsai és kovácsai nem kivégzésre kalapálják a szöget. Ugyan. A hatalom épp csak politikailag-erkölcsileg szeretné „kivégezni” a moralitás jegyében ellene forduló, jelképpé vált lelkészt: intézményét felszántani, társait megfélemlíteni, őt magát besározni. Érdemes volna elolvasniuk a teljes Nagy László-verset:

„Kötél meg nem köthet,/ szél vissza nem lökhet,/ aki velem összeveszik,/ porba höntöröghet.”

Jó höntörgést kívánok.

Jézus, nagyszombat,

Szerző