Connect with us

Banánköztársaság

Bruck András: ötcsillagos tragédiánk

Bruck András: ötcsillagos tragédiánk
Megosztás

Itt is épül valami, ott is lesz valami. Az egyik az övé, a másik a nejéé. Kettőjüké. Nem messze, a szomszédban ugyanez. Az egyik az asszonyé, a másik a férjé. Kapják, szerzik, „megpályázzák” hozzá az állami pénzeket, baráti pénzeket, kölcsönöket, közpénzt, az egyetlen alapelv, hogy semmit nem kell visszafizetni, mindent ingyen kapnak és minden haszon az övék. Valójában nyereséget sem kell termelniük, ha van veszteség, márpedig van bőven, azt is az állam állja, azaz mi, a forrásaik tehát végtelenek.

Vajon olykor feldereng-e bennük a lelkiismeret legalább szikrája?

Szűk kör ez: István, Ráhel és az ő barátaik, rokonságuk, na meg persze Ő, aki egyszemélyben vej és apa. Ők néhányan jelentik ma Magyarországot, bár már a testvérek is kapaszkodnak, élénkek, figyelnek, ők sem akarnak kimaradni a jóból.

Egy szem család köré szerveződik az ország, de nem épül, hanem bomlik, ilyen kiterjedésű bűnügyi birodalomra aligha volt példa a történelemben. Miattuk nincs itt semmi: pontos és tiszta vonat, járható közút, nővér, huszonegyedik századi kórház, korszerű iskola, ezekben pár száz forintért összerántott moslék bámul vissza rád a tányérról, répás szendvics, a műtétek és tanárok elmaradnak vagy egyáltalán nincsenek. Néha valaki beugrik angolt tanítani, vagy perforált vakbelet műteni. Lesz, ami lesz. Ha nem éli túl, a KSH legfeljebb üresen hagyja az „elhunyt” rubrikát. A mezőgazdaság a negyedét termeli, mint a lengyel, talán a tizedét, mint a holland.

Marosvásárhely, Temesvár, Arad, Horvátország, Prága mindegyik sokkal különb hely ma már Magyarországnál, és hamarosan Albánia is az lesz.

Sárvár viszont valóban pezseg

A vadonatúj luxusszálló – a már meglévő úgy harminc másik mellett – szintén Istváné és Ráhelé. Itt egyes vendégekre szabják a terveket, az egészségügyi, szépségipari, dietetikai, rekreációs és mindfulness kezeléseket – hat napra 2 millióért. Négy napnál rövidebb időre be sem teheted a lábad.

A Melea nevű szálloda építésekor a közeli kórház hullaházát le kellett bontani, hogy legyen elég hely. Vajon a hullákkal most mit csinálnak? Bele se gondolj, jobban jársz. A 15 ezres Vas megyei községben már minden az övék, az országban meg minden az apavejé. Az autópályák, a közművek, az autópályáért és a villanyáramért is nekik fizetsz, a nívósabb budapesti éttermek jó részében a felszolgált ételért úgyszintén, valószínűleg az Opera büféjéért is, de te többnyire minderről semmit nem tudsz, vagy nem érted, vagy nem látod, ha meg látod, nem érdekel: nem mindegy? sóhajtasz és a sámlival megtámasztott háromlábú kórházi ágyon a másik oldaladra fordulsz, ami még nem felfekvéses.

„Ha az embernek írógépet adnak, előbb-utóbb író lesz belőle” – állítja Bukowszki

Neki bármit elhiszek, de ezt nem, szerencsére ez nem igaz. Ha viszont valakinek pénzt adnak, sokat és másét, abból egész biztosan bűnöző lesz. Na ezt zajlik itt.

Még égi szerencse, hogy a Melea „egyedi, holisztikus és egészségfókuszú”.

Tiszta Szent János. Csak kevés embert érdekel a másokkal esett igazságtalanság, Magyarországon meg ez végképp kényes téma, mert az igazságtalanság itt univerzális. Minden tőlünk elvett tégla, négyzetméter, balatoni víz, tokaji domboldal és szőlőtőke a mi szégyenünk, gyalázatunk kéne, hogy legyen, de csak kevés embernek fáj, így István és Ráhel nyugalomban tobzódhat, szerezhet.

Olyanok, mint a jó pszichológusok: feltárják egy nemzet igazi arcát.

Már nem is menekülnek el, ha valaki közeledik feléjük, már nem alakoskodnak, tudják, hogy a nép itt lelkibeteg, se futni, se háborogni nem tud. Eszébe se jut. Ha megint elvesznek tőlük valamit, ami másfél évtizede napi gyakorlat, az ország csak megrántja a vállát. Ennek az irgalmatlanul sok igazságtalanságnak és bűnnek bele kéne maródnia az agyakba és szívekbe, ott izzani majd fellobbanni, felrobbanni, de nem, csak a lakáskulcs meglegyen, hazasurranunk, és másnap reggelig nyugalom lebeg a házak félrecsúszott cseréptetői felett.

Ebben az országban mindenki egyedül van, egy ilyen rendszer széttép mindenfajta szolidaritást, maga Magyarország pedig végképp egyedül maradt a népek között. Ebből nagy baj lesz, de csak legyen, kit érdekel.

Forrás

Kapcsolódó

Háttér

Megnyílt Sárvár legújabb luxusszállodája, az ötcsillagos Melea – The Health Concept Hotel. Nagyobb szállásfoglaló oldalakon még nem, de a hotel honlapján már lehet foglalni szobát. Még a legolcsóbb csomagot választva is több mint 200 ezer forintot kell fizetni egy éjszakáért. Ráadásul nincs is lehetőség négy éjszakánál kevesebb időre menni az újonnan nyílt hotelbe.

Egy véletlenszerűen kiválasztott áprilisi hetet nézve így minimum 866 558 forintot kell fizetnie annak, aki meg akarja tapasztalni a Melea-élményt.

Közvetetten ugyan, de a szállodaprojekt több ponton is kötődik NER-közeli vállalkozókhoz, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és a magyar McDonald’s éttermek üzemeltetőjéhez, Scheer Sándorhoz is, valamint jelentős állami támogatást is kapott. Korábban a Melea azzal került be a hírekbe, hogy

a szomszédos telken működő kórház proszektúráját (hullaházát), raktárépületét és egy részen a kerítését is le kellett bontani ahhoz, hogy megépülhessen a luxushotelhez vezető autóút.

Augusztusban derült ki, hogy a Melea-projektet (amit akkor még Moderónak hívtak) 2,5 milliárd forinttal támogatta meg a magyar állam. A Melea – The Health Concept beruházója, az Unione Sárvár Kft. részben az Unione Befektetési Csoport tulajdonában van, aminek tulajdonosi körében benne van Scheer Sándor. Scheer egy cégén keresztül a közbeszerzéseket rendre megnyerő, a Mol-tornyot is építő Market Zrt. kisebbségi tulajdonosa is, de övé a legtöbb magyar McDonald’sot üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. is. Többek között vállalkozásainak értéke alapján tavaly a Forbes szerint Scheer volt Magyarország 17. leggazdagabb embere, több mint 97 milliárd forintos vagyonnal.

A miniszterelnök vejének közvetetten és bonyolult módon ugyan, de szintén köze van a Melea-projekthez:

Az Unione Sárvár Kft.-ben 2023-ban 50 százalékos részesedést szerzett a Central European Opportunity II. nevű magántőkealap. Ezt a magántőkealapot menedzseli az Equilor Alapkezelő Zrt., aminek korábban névrokona, az Equilor Befektetési Zrt. volt a tulajdonosa. Az Equilor Befektetési Zrt.-be 2022 augusztusában egy másik érdekeltségén, a Gránit Bankon keresztül vásárolta be magát Tiborcz István. Bár elvileg a két Equilor két különálló cég, pontosan ugyanabba a Pasaréti úti ingatlanba vannak bejegyezve, akárcsak a szintén Tiborcz által tulajdonolt BDPST Group.

Szerző