Connect with us

Banánköztársaság

„Tudod, kint voltunk a tüntetésen – Mire várunk még?”

tüntetés,
Megosztás

Az alábbi áthallásos párbeszéd, kolleganőnk és a „körmöse” között zajlott a tüntetés másnapján. Mégis milyen színű legyen? – kérdi Sára és rám mosolyog. – Mit szólnál ehhez? –és újabb üvegecskét varázsol elő a barátságos polcok egyik színes dobozából.

Talán ezt?

– Hű szép! De két nap múlva előadást tartok és ilyen vad színű körmökkel, talán nem vesznek komolyan , meg konzervatívabb barátainkhoz is megyünk a hétvégén. Még megbotránkoznak.
Sára rám néz és összenevetünk. – Talán ezt? – kérdem egy visszafogottabb halvány színre.
Pamacs mintha értené, feláll és a barátságos üzlet ajtajából, ahol eddig a járókelőket nézte, az ölembe rakja a fejét bíztatón.
Körbenézek jó itt lenni. Nemcsak Sára, hanem az egész környezete csupa mosoly. A beszélgetéseink is családról és időjárásról inkább nyugtató, mint izgató.

Mi is kint voltunk-mondom

– Tudod kint voltunk a tüntetésen – mondja számomra váratlanul, eddig sose politizáltunk – , amit az influenszerek szerveztek – folytatja – nagyon sokan voltak…
– Mi is kint voltunk – mondom. Érzem, ahogy a lelkünk összekacsint.
– Szükség lenne a folytatásra – de mielőtt válaszolhatnék, látszólag témát vált. – Tudod, a konyhánkat muszáj, lenne felújítani, amikor beköltöztünk arra már nem volt pénzünk. Tíz napja elmentünk egy nagy konyhabútor áruházba. Csak mi ketten voltunk vásárlok a férjemmel. Nagyon sok és szép bútort láttam….több is nagyon tetszett… de nem tudjuk kifizetni. Pedig hidd el, semmi luxusra nem vágyom!
– De hiszen a férjed is vállalkozó és a gyerekek már saját lábon állnak. – jegyzem meg döbbenten – kik, ha nem ti vagytok azok, akiknek még most is jól mehet?

Persze….

 

Ha úgy emelem az árakat…

– Most? ebben az örült inflációs éveket követő évben? Ha úgy emelem az árakat, ahogy pl. a 100%-os gyümölcslé ára ment fel, vagy a kenyéré, eltűnnek a kuncsaftjaim. No és akkor semmi bevétel ..de az anyagok ára, amiket használok persze szintén felment, sőt a gyenge forint miatt egyes kozmetikumoké különösen megugrott…
– Nos igen! érdekes módon az egészséges élelmiszer megint kevesek számára megfizethető – jegyzem meg.
– Tudod, amikor a 4-5 ott lézengő eladóból egy megkérdezte kedvesen segíthet-e? majdnem azt válaszoltam, ma még igen, holnap, ahogy elnézem a vásárlók hadát már nem lesz az eladóknak állása. Tudod majd egy órát bolyongtunk az üzletben, kicsit álmodoztam az új zöld vagy inkább vidám sárga konyháról, de közben egyetlen érdeklődő, nézelődő, potenciális vevő nem jött.
– Nos az árak valóban még most is szaladnak felfelé, hiszen ez az 5% infláció, ami jól hangzik már nagyon magas alapértékeket visz még feljebb… ennek az 5%-nak az értéke sokkal több mint pl. két éve. No és ez sok termékekre nem igaz, csak a KSH vásárló kosarára.
Sára szorgalmasan dolgozik, jár a keze, s az én kezem szépül, és a lelkem is kisimul. Ha már ilyen világban élünk nekem fontos, hogy minél többen tudjuk s akkor talán..

Én ezt nem értem!

Olvastad ? – kérdi – Müller Cecília vezette kormányhivatalt , a neve nekem nagyon kacifántos, megbüntette egy másik hosszú nevű kormányhivatal 10 millió forintra, mert jogtalannak ítélte a 1,5 milliárdért vásárolt Moderna covid vakcinák beszerzését. Én ezt nem értem az egyik állami hivatal zsebéből a másikba kerül 10millió, de aki a hibát elkövette, no meg a főnöke továbbra is felveszi a magas fizetését és – itt Sára elmosolyodott – s nyugodtan vásárolhat akármilyen áron konyhabútort.
– Ha már a fizetésekről van szó , ez a kormánybarát kormány , óh – nevetem el magam – nem ezt akartam mondani, no ez a családbarát kormány a miniszterek fizetését mintegy havi bruttó 460 ezer Forinttal emelte így havonta több mint 3 millió Ft a illetményük. Az csak az emelés mértéke havi a tanár fizetéseket idézi.

Tökéletes

– Nos szép lett? – kérdi és nézegeti az egyik körmömre festett apró képet.
– Tökéletes – mondom mosolyogva – Tudod csak két -három nap alatt más is kiderült. Például a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – büszke vagyok, hogy így tudom a hivatal nevét – a régebben eKRÉTA néven ismert cégre, most 110 milliós bírságot szabott ki, mert 2022 –ben megpróbáltak eltussolni egy hekker támadást, amely a tanulók és tanárok személyi adatait sértette. De az nem egy rendszer a sok közül – mormogom magamban -, az tartalmazza az ország teljes 6-18 év közötti lakosság és szüleik, tanáraik adatait.. Most nevet változtat akkor már nem felelős? pénzzel megváltható a súlyos szakmai hiba? Itt sincs személyi felelősség? Pedig ez is, ha más módon, de gyerekek sérelmére is történt..
– Emlékszem – neveti el magát Sára – ez volt az, amikor a felelős miniszter, Pintér Sándor egy viccel ütötte el a helyzetet, ..”azért vannak itt tehetséges gyerekek, mert egy 13 és 15 éves gyerek törte fel a rendszert… ” – ennyivel elintézte akkor.

Mint Süli János

– Tudod, tüntetés ide, tüntetés oda, te nem veszel konyhabútort – mondom az ajtóban állva – s napi 8-10 órát dolgozol. Mit szólnál egy jó EU-s pályázathoz, mint Süli János úr aki , nem is értem igazán nagy tudású szakember, Paks vezérigazgatója volt . A hatalom részegítette meg? hogy olyan tevékenységre igényelt a fiával több százmillió eurós támogatást, amit sose végzett a cégük ?
Ismert a tény régebben na most végre a sok nevű állami hatóság is lép. Lehet, hogy picit megijedtek?
Sára kicsit arrébb tolja az ajtóból Pamacsot és beengedi az újabb kuncsaftot, magas szőke mosolygós hölgy. S ahogy kilépek, rám kacsint: beszélgetek vele is.
Pamacs az ajtónál álldogál már. Indulna. Biztatóan néz rám, mire várunk még?

tüntetés,

Szerző