Hatalmas UNESCO-maflás Orbánnak és Mészárosnak, a csodaikreknek - Leállítanák az oligarcha Fertő tavi ámokfutását - Városi Kurír

Sorting by

×

Hatalmas UNESCO-maflás Orbánnak és Mészárosnak, a csodaikreknek – Leállítanák az oligarcha Fertő tavi ámokfutását

Az UNESCO az ICOMOS véleménye alapján a Fertő tavi beruházás azonnali felfüggesztését sürgeti, ellenkező esetben veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása – áll abban a Greenpeace-hez is eljuttatott levélben, amelyet az UNESCO igazgatója írt az UNESCO magyarországi nagykövetének – jelent mega Greenpeace honlapján.

Hirdetés

A követelés

a tervet töröljék, a megkezdett beruházást azonnal állítsák le és a terület eredeti állapotát állítsák vissza.

Magyarország közös természeti értékeit, a Fertő tó élővilágát veszélyezteti a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházása, amely a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy megaberuházást. Az állam által finanszírozandó, és Mészáros Lőrinchez köthető  beruházás tartalmaz:

 • fedett sportkomplexumot 12 teniszpályával, 1 műfüves futballpályával,
 • 16 apartmanházat,
 • 100 szobás, 4 csillagos szállodát,
 • 880 gépjárművet befogadó parkolót,
 • többszintes látogatóközpontot,
 • motelt, kempinget,
 • 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A beruházás gazdái így mintegy 60 hektárnyi területet vennének  el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének. Ez súlyosan károsítaná a Fertő tó különleges élővilágát.

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció a beruházás ellen már több ízben tiltakozott és kérte az illetékes szerveket a beruházás felfüggesztésére. A mostani UNESCO levél, amely a tó védeleme mellé áll, alighanem komoly fejtörést jelenthet a kormánynak és hű csatlósának mészáros Lőrincnek.

Egy kis háttér!

A fejlesztések élére pedig az a Magyar Turisztikai Ügynökség állt, amelynél jelentős befolyással bír a kormányfő lánya. Orbán Ráhel a helyi híradások szerint többször is feltűnt a térségben. Februárban a Kurier című bécsi napilap, majd júliusban a tulajdonában lévő, kelet-ausztriai ügyekkel foglalkozó SchauTV már egyenesen úgy tálalta, hogy a Fertő tavi beruházásban az Orbán család is érdekelt.

-írta meg az osztrák sajtóra hivatkozva a hvg, már 2019 nyarán.

Friss! A Beruházást bejelentette az európai Bizottságnál a Párbeszéd párt.

Előzmény

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.06.06 - 08:02
  Közvetlen hivatkozás

  Az a proli, provinciális gondolkodás látszik ennél a söpredék felcsúti bandánál, hogy csak az a jó gondolkodás, amit ők agyalnak ki, minden más szemét….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.