Sorting by

×

Újra szól a -hatlövetű helyett- az Operatív törzs – Zöld az út a vakcinakeverés előtt!

Az operatív törzs már csak készültségi üzemmódban működik majd. Kedden azonban ismét esedékes volt a megszólalásuk: a hazai járványhelyzet alakulásával kapcsolatos legújabb fejleményeket jelentették be.

Szokatlan időpontban….

Délelőtt helyett kedd délután jelentkezett az Operatív törzs, ahol elmondták, hogy az elmúlt 24 órában 117-el nőtt az új fertőzöttek száma és elhunyt 17 idős, krónikus beteg. Folyamatosan zajlik az oltás is, a beoltottak száma 5 278 680, közülük 4 027 056 személy már a második oltását is megkapta – számolt be a Blikk.

A harmadik hullámnak annyi….

Müller Cecília elmondta, hogy a nagy számú beadott vakcinának köszönhetően hazánkban a harmadik hullám lecsengett. Az oltási számok rendkívül kedvezőek. Jellemzően a második adag védőoltások beadása történik nagyobb számban az oltópontokon. Se az oltópontok továbbra is nyitva vannak a regisztrálók előtt.

Kicsit fellélegeztünk, de tudjuk jól, hogy a vírus még jelen van, annak ellenére, hogy kedvezőek a járványügyi adatok

– mondta a tisztifőorvos. Hat vakcinatípus áll rendelkezésre Magyarországon, van elegendő oltóanyag, még akkor is, ha szükség lesz harmadik oltás. A légúti vírusok akár szezonálissá is válhatnak, az őszi időszakban számítani kell fertőzésekre, így fontos, hogy őszre még nagyobb legyen az átoltottság.

Málta után a második legátoltottabb ország vagyunk.

Ma és holnap érkezik több mint 365 ezer Pfizer-vakcina. Csütörtökön 36 ezer Janssen-vakcina, pénteken 64 800 Moderna-vakcina jön. Müller Cecília megkérte a háziorvosokat levélben, hogyha ismernek olyan beteget, aki még nem jutott el a regisztrációhoz, ajánlják fel a segítségüket. A védőoltások beadásának száma egy százalékos arányt elérve kicsit csökkenőben van, így az oltópontokból is csak szükségszerű mennyiséget tartanak fenn. A szakmai kollégiumok bevonásával úgy döntöttek, hogy

akinél az első oltás után olyan reakció lép fel, ami alapján kezelőorvos egy másik típusú vakcina felvételét javasolja, mostantól hivatalosan is engedélyezett, azaz engedélyezik a vakcinák keverését

A 22. héten a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag országos szinten is alacsonyan stagnál, de még nem értük el a múlt nyári szintet. A 22 vizsgált minta esetében már nem változott a mennyiség, továbbra is stagnál a koncentráció. Szombathelyen és Miskolcon volt enyhe növekedés, de Székesfehérváron és Tatabányán továbbra is csökkenő tendenciát lehet tapasztalni.

A 22 héten az új fertőzöttek száma 29%-os csökkenést mutat

A fertőzöttek átlag életkora nem változott, elmondhatjuk, hogy továbbra is aktív munkaképes korosztályt érinti az új fertőzött esetek száma. A területi érintettséget tekintve továbbra is 17%-al reprezentált Pest megye az összes fertőzöttet tekintve, 16%-al a főváros, 11% Borsod-Abaúj-Zemplén megye, illetve a legkevesebb új fertőzöttet Komárom-Esztergom és Somogy megyében azonosították. Komárom-Esztergom megyében 60%-kal esett vissza az esetszám, Baranyában 55%-al kevesebb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 53%-al. Tolna, Győr-Moson-Sopron, Zala és Békés megyében 40%-os a csökkenés.

“Jól esik ezeket a számokat és ezeket a megyéket felsorolni, hiszen láthatjuk, hogy széles körűen, ország szerte csökken az új fertőződések száma”

– fogalmazott Müller Cecília, majd köszönetet mondott azoknak, akik beoltatták magukat.

“Nyugodtan élvezhetik a nyarat, nyugodtan élvezhetik a szabadságot, hiszen erre vártunk nagyon régóta”

– tette hozzá. A vírus továbbra is mutálódik, ez az új koronavírus alaptermészete. Sokféle új variánst közölnek le a kutatók szinte napokban. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) egy új nevezéktant vezetett be: korábban az alapján nevezték el a variánsokat, hogy hol történt a felismerésük, mely országban.

Ezt kiküszöbölve elkezdték használni a görög ábécé betűit, így:

  • a brit variáns mostantól alfa
  • a dél afrikai béta
  • a brazil gamma
  • és az indiai delta variánsnak neveztetik.

Hazánkban továbbra is csak a korábban jelzett három esetről tudnak, akik indiai mutánssal fertőződtek meg.

Kérdezték, válaszoltak….

A Semmelweis Egyetem rektorának javaslata szerint változtatnak-e az oltási protokollon úgy, hogy az igazolt fertőzöttek csak egy oltást kapjanak?

Ismert tény, hogy a betegség kiállását követően valamilyen szintű védettség alakul ki. A szervezet saját immunrendszerének a képességeire van utalva. Ugyanakkor tudjuk, hogy a védőoltás erősebb immunválaszt alakít ki. Bízunk abban is, hogy mindkét adag felvételével nem csak erőteljesebb, hanem hosszabban tartó lesz a védelem. Ezért itthon az oltóanyagok alkalmazási előírásához tartjuk magunkat, tehát a Janssent kivéve az összes többi vakcina esetében a kétoltásos sémát alkalmazzuk.

Szlávik János korábban arról beszélt, hogy biztosan kell majd harmadik oltás, várhatóan a következő 6-12 hónapban. Mi erről az álláspont?

Erről a kérdésről számos vélemény fogalmazódik meg. Egyelőre bármely oltóanyag esetében szükség lehet harmadik oltásra, időben nem tartunk ott, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk. Sok olyan védőoltás van (például kullancs vagy agyhártyagyulladás elleni védőoltás), amelyekhez jellemzően három adagos oltási séma tartozik, mert ez ad tartós védettséget. Könnyen lehet, hogy szükség lesz harmadik oltásra. A kutatások folyamatosan zajlanak, még nincs információ arra nézve, hogy melyik oltóanyagból és mikor lehet szükség harmadik adagra. Abban a pillanatban, amint ez tudományosan bebizonyosodik, tájékoztatni fognak és Magyarország alkalmazkodni fog ehhez.

Felvetődik a kérdés: eldöntheti-e az orvos, ki kap 3. dózist?

Rusvai Miklós hallott már olyan esetről, ahol ellenanyag hiánya miatt az orvos harmadik oltást is adott a páciensének – írja az atv.hu. A virológus elmondta, bár hivatalosan nem tehetik meg az orvosok, de hallott már olyan esetről, amikor ellenanyag hiánya miatt valaki egy 3. oltást is adott a páciensének, és olyanról is tud, aki Romániába ment át 3. adagért. Rusvai elmondta, hogy a 60 év felettiek közül minden 5. embert érint, akit Sinopharmmal oltottak, hogy nem alakult ki kellő immunválasz. Ez az összes oltotthoz képest 15-20 százalékot jelent. Hozzátette:

“Az immunválasz egyénfüggő és a korral arányosan nő az esélye, hogy az immunrendszer nem reagál megfelelően.”

A virológus szerint az a legjobb, hogy ha nem tudjuk tesztelni az ellenanyag szintjét, akkor úgy viselkedjünk, mintha nem lennénk védettek.

Ha a 2. dózis kínai vakcina után 4 héttel valaki megméreti az antitestes választ és nincs neki, akkor minél hamarabb be kel adatni még egy adag vakcinát. Kiemelte, hogy a 3. dózis vakcinának más típusúnak kell lennie.

 

operatív

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.