Újraavatták a budavári középkori zsidó imaházat

Újraavatták a budavári Táncsics Mihály utca 26. szám alatt található középkori zsidó imaházat csütörtök este.

Köves Slomó,

az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében kiemelte: nagy nap ez a mai, hiszen “a zsidó nép él”.

“Nem erőnk, hatalmunk, nagyságunk okán”, hanem “csakis azért” élünk, mert háromezer éven át ragaszkodtunk” az “isteni kinyilatkoztatás örök tüzéhez, ahhoz a kiolthatatlan tűzhöz, ami fényt és értelmet ad létünknek”

– fogalmazott.

A vezető rabbi arra figyelmeztetett:

az emberre leselkedő legnagyobb veszély a közöny, a hit tüzének kialvása. Feltehetően soha nem volt a zsidó nép sem a világban, sem Magyarországon olyan fizikai és anyagi biztonságban, mint az elmúlt pár évtizedben.

“Ügyeljünk rá, hogy ez a jólét, ez a biztonság ne az elkényelmesedéshez, saját gyökereink és értékeink feladásához, ne a bénító közönyhöz vezessenek, hanem ahhoz, hogy a jólétet és biztonságot kihasználva újra kapcsolódjunk gyökereinkhez, újraélesszük elfeledettnek hitt iskoláinkat, megüresedettnek gondolt templomainkat, kihaltnak vélt közösségeinket”

– mondta Köves Slomó.

A zsinagógaavatás részeként elhelyezték a zsinagógában a Tóra-tekercset és az ajtófélfán a mezüzét. Az ünnepségen a zsinagóga rabbijává avatták Faith Ásert.

Az alkalomra kiadott füzet

szerint a 15. század közepén épült zsinagógát 1686 szeptemberéig használta a zsidó közösség. Ekkor a várost az oszmánoktól visszafoglaló keresztény seregek a zsinagógába menekülteket lemészárolták, az épületet pedig felgyújtották.

Az egykori zsinagóga falrészleteit 1964-65-ben tárták fel a Táncsics Mihály utca 23. udvarán. A falak mentén tagozott falpillérek álltak, amelyek egyikén vésett héber felirat adja meg az épület elkészülésének feltételezett idejét, az 1461. évet. A pillérek leomlott részleteit kiemelték, amelyek az imaház udvarán állnak. A zsinagóga falait visszatemették, betemetve várják a teljes feltárást és a helyreállítást.

Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és a testvéregyházak képviselői.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük