Rengetegen sérelmezik, hogy a szomszédos Ukrajnában viszonylag egyszerű a magyar nyugdíj megszerzése. Az ellátás teljes összege a magyar nyugdíj-biztosítást terheli.
[mnky_ads id=”3811″]

Magyar nyugdíj állampolgárság nélkül is

Kiderült a hír nem alaptalan, nem egyszerűen csak pletyka, sőt. Mindennek, egy – ma is élő -1963-as törvényerejű rendelet alapja.  Magyarország, az Oroszországi Föderáció és Ukrajna  megállapodott öregségi és hozzátartozói nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugdíj, korhatár előtti ellátások, baleseti járadék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági, betegségi, anyasági ellátások, valamint a családtámogatási ellátások biztosításáról.

A nyugdíjhoz magyar állampolgárság nem szükséges, mindössze bejelentett magyarországi lakcímre van szükség. Az egyezmény alkalmazásának feltétele magyar, orosz vagy ukrán állampolgárság. A kérelemhez csatolni kell a magyar lakcímet igazoló okmányt/lakcímkártyát/.

Magyar részről a nyugdíj akkor állapítható meg, ha a hazai szabályok szerinti jogosultsági feltételek teljesülnek (így korhatár betöltéséhez kötött nyugellátás attól az időponttól állapítható meg, amikor a kérelmező a magyar öregségi nyugdíj korhatárt betöltötte).

A nyilvános adatok szerint a második Orbán – kormány hivatalba lépése óta  jelentősen megnőtt a magyar nyugdíjat igénybe vevők száma. Olyanok élvezik az ukrán viszonylatban magasnak számító nyugellátást, akik egyetlen fillért sem fizettek be a magyar nyugdíjkasszába.

Évente több mint 13 milliárd forintba kerülnek a magyar költségvetésnek az ukrán nyugdíjasok

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselőt még az elmúlt évben arról tájékoztatta az emberminisztérium államtitkára, hogy évente több mint 13 milliárd forintba kerülnek a magyar költségvetésnek az ukrán nyugdíjasok. Rétvári szerint akkor 9288 fő kapott magyar nyugdíjat. Ez a szám, a tendenciákat figyelembe véve, napjainkban már bőven 10 ezer felett lehet. 
[mnky_ads id=”3811″]
A magyar nyugdíjasok felháborítónak tartják, hogy amíg nekik szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy ellátást kapjanak, addig a szomszéd országbeli igénylőkkel igen nagyvonalúak a magyar hatóságok. A lakcím valódiságát nem ellenőrzik, jó pénzért pedig könnyen szerezhető magyar lakhely. A nyugdíjat igénybe vevők többsége nem lakik életvitelszerűen Magyarországon.

Óriási visszaélésekre adhat lehetőséget, hogy az igénylők ukrán keresetének az összege kontrollálhatatlan, gond nélkül benyújthatnak nem valódi adatokat  tartalmazó iratokat is. A szoci képviselőnek írt válaszában az EMMI államtitkára  2016 –ban arról is írt, hogy az igénylő munkakörére vonatkozó magyar átlagkeresetet veszik figyelembe. Állítása szerint a magyar hatóságok nem tudják, hogy mekkorák voltak az ukrán fizetések. Így fordulhat elő, hogy a magyar nyugellátást kapó ukránok átlagosan 100 ezer forint feletti összeget kapnak a magyar számlájukra. Érdemes két számot megemlíteni:

-az ország keleti végein a magyar nyugdíjasok nagy többsége jóval 100 ezer forint alatti ellátást kap; 

-Ukrajnában az átlagnyugdíj összege 25 ezer forint körüli összegnek felel meg.

Papíron minden törvényes

Látható, a szomszédos országbelieknek jó üzlet a magyar nyugdíj. A hazai döntéshozók lágyszívűsége miatt megéri az a kis többletmunka, amelyet a jogszabály szerinti kötelező okmányok benyújtása jelent. Ha  ez még  párosul a magyar állampolgárság felvételével is, az már csak hab a tortán. Talán nem véletlenül fordítják el a fejüket a magyar illetékesek, hisz’ a kettős állampolgárság szavazati jogot is jelent. A Fidesz számára jövő évben minden szavazatra szükség lesz, ezért tesznek  – közpénzből – gesztusokat, a nyugdíjak megállapításánál is.

Papíron minden törvényesnek látszik, ennek ellenére érthetetlen, hogy egy több mint 50 éves jogszabály alapján miképpen szerezhetnek még mindig ilyen könnyen magyar nyugdíjat olyan ukrán állampolgárok, akik soha nem dolgoztak Magyarországon, és egy forint járulékot sem fizettek. Nem valószínű, hogy egyszerűen a magyar hatóságok tehetetlenségéről van szó. A Fidesznek nem érdeke a változtatás, a magyar nyugdíj megszerzése feltételeinek a szigorítása.
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét