Ursula von der Leyen válaszolni fog Orbán levelére

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát.

Hozzátette az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni.

A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

Vera Jourovát kijelentései alkalmatlanná teszik munkájára

Vera Jourová európai bizottsági alelnök kijelentései alkalmatlanná teszik őt arra, hogy EU-biztosként tevékenykedjen – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, az Európai Bizottság alelnöke legutolsó interjújában “beteg demokráciának” nevezte Magyarországot, és mint kiderült, gyakorlatilag alkalmatlannak tartja magyarokat a felelősségteljes döntéshozásra.

Hozzátette: Vera Jourová pozíciójából adódóan szokatlan, hogy politikai értelemben kritikus megjegezéseket tegyen egy kormánnyal szemben. Hangsúlyozta: a bizottsági alelnöknek, csakúgy, mint a bizottság egészének pártatlanul kellene őrködnie a fölött, hogy mindenki a jogszabályok szerint tevékenykedjen.

Az interjúban elhangzott durva kijelentések miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel közölt levelében lemondásra szólította fel Vera Jourovát,

és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya minden kapcsolatot megszakít az alelnökkel – fűzte hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta,

ami történt, egy magát elfogulatlannak tartó bizottság részéről teljes mértékben elfogadhatatlan.

Az uniós intézmények jövőjét csak az tudja biztosítani, hogy ha a Magyarországgal és a közép-európai országokkal szemben tanúsított politikai boszorkányüldözéseket egyszer s mindenkorra befejezik – hangsúlyozta az államtitkár.

ursula

 

Egy hozzászólás itt: “Ursula von der Leyen válaszolni fog Orbán levelére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük