A múlt átalakítása zavartalanul folyik – Utcára teszik a Politikatörténeti Intézetet?

Megkapta a felszólítást, hagyja el 30 napon belül a Kúria épületét a PTI. Földes György igazgató szerint tovább harcolnak, cinikus döntésnek látja a kormány húzását, további jogi lépéseket tesznek.

30 napos határidő

Felszólítást kapott a Magyar Politikatörténeti Intézet: egy hónapon belül el kell hagynia a Kúria épületét, írta meg a Népszava. Maga a Kúria 2018. november végén mondta ki értelmezését az Orbán-kormányoknak 2012 óta szimbolikus jelentőségű, állam és a PTI közötti perben: az intézetnek érvényes jogviszonya van az állammal, de a még 1990-ben indult viszonyból fakadó használatba vételi jogot nem jegyezheti be a PTI, illetve azt törlik. Akkor mindkét fél a saját győzelmeként élte meg a kúriai jogértelmezést: az intézet szerint akkor ők továbbra is maradhatnak a Kúria épületében, míg az állam jogi képviselője úgy látta, nem örökbérleti, hanem haszonkölcsön szerződés van érvényben, ezt pedig az állam akármikor felmondhatja. Ez az akármikor most jött el tehát.

120 ezer könyv és 1500 folyóméternyi iratanyag, újságok

Az állam és Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) képviseletében Varga István ügyvéd írta meg a felszólítást, az egy hónap alatt az intézetnek az összes ingóságát el kellene szállítania – ez 120 ezer könyvet és 1500 folyóméternyi iratanyagot, újságokat jelent. Az MNV nem ajánlott fel semmilyen kompenzációt, helyiséget, pénzt cserébe.

Földes György, a PTI igazgatója azt mondja a hvg.hu-nak, ők nem fogadják el azt, hogy ez a jogviszony haszonkölcsön szerződés lenne, a Kúria annyit mondott, ez ahhoz hasonló, de atipikus jogviszony. Ami azt jelenti, hogy nem ugyanolyan. Az intézet nem fogadja el a felmondást, és cinikusnak is tartja, ráadásul az állam hat éve megvette a gyűjtemény egy részét, és a mai napig nem vitte el. „Megvédjük az igazunkat”, mondja Földes, a PTI további jogi lépéseket tesz.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Csípi az Orbán-kormány szemét a Politikatörténeti Intézet a Kossuth téren

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük