Útra kelne a hétvégén? – Ócska látási viszonyok + Orvosmeteorológia

Ha utazik a hétvégén, nagyon vigyázzon, mert ma sem szűnik meg a ködös, esős, nyálkás idő. Ócska látási viszonyok országszerte. Több megyére már kiadták a riasztást. Tehát, csak óvatosan!

Szombaton

Nagyrészt borongós, szürke időre van kilátás, csupán az ország északkeleti térségében vékonyodhat el, szakadozhat fel helyenként és átmenetileg a felhőzet. A Dunántúlon, elszórtan kisebb eső, szemerkélés előfordul, de jelentős mennyiségű csapadék nem hullik. Másutt nem valószínű említést érdemlő csapadék. A Dunántúlon DK-ire fordul és kissé felélénkül, másutt ÉK-i irányú lesz és gyenge marad a légmozgás.

Enyhülés kezdődik az elmúlt napokhoz képest. A déli országrészben a maximum hőmérséklet megközelíti, itt-ott el is éri a +10 fokot.

Éjszaka teljesen hasonló marad az időjárás, említést érdemlő csapadék nem várható.

Vasárnap

Az ÉNY-DK irányú szélcsatornában élénk, másutt gyenge vagy mérsékelt DK-i szél fúj. Folytatódik az enyhülés, a szombatinál is magasabbra emelkedik a hőmérséklet, délen többfelé meghaladhatja a +10 fokot.

A zömmel erősen felhős reggelt követően, napközben, az ország középső, szelesebb 2/3-a felett elvékonyodhat, időről-időre fel is szakadozhat a felhőzet, átmeneti napsütésben is lehet bízni. A nyugati és északkeleti határvidéken valószínűbb, hogy egész nap borongós, szürke marad az idő. Néhol előfordulhat pára, valamint köd is. Elszórtan lehet szitálás, gyenge szemerkélés, de számottevő csapadék napközben nem várható.

Este, majd éjjel a középső országrész felett is vastagszik a felhőtakaró. A Dunántúlon, majd a középső országrészben is lehet szemerkélés, ezeken a helyeken tovább romolhatnak a látási viszonyok. Keleten kevésbé valószínű eső. A napközben is szeles tájakon élénk marad a szél, másutt szélcsendes idő a valószínűbb.

illusztráció: eumet.hu

Orvosmeteorológia

Szombaton sem terheli jelentősebb fronthatás szervezetünket. Túlnyomórészt szürke, borongós, nyirkos időjárás, valamint a kevés csapadék okozhat élettani tüneteket. Álmosság, fáradékonyság, levertség jelentkezhet. A reakcióidő megnő, ami főleg az autóvezetők esetében veszélyes. Ha volán mögé ülnek, erre gondoljanak! A mozgásszervi betegek védjék beteg csontjukat, ízületüket, mert a szél, hideg levegő hatására ezek fájdalma fokozódhat.

A borús idő a hangulatot is negatívan befolyásolja. Nyomottság, levertség jelentkezhet.

A hideg idő, fűtési szezon beindulásának hatására egyre magasabb légszennyezettségi értékeket mérnek, ami bár még nem éri el az egészségügyi határértéket, de érdemes tudni róla. Például babakocsis séták esetén a gyerekek a talajhoz közelebbi, szennyezettebb levegőt lélegzik be. Különösen igaz ez a nagyvárosokban és a nagyobb közlekedési csomópontoknál. Inkább keressünk ezektől távolabbi, magasabban fekvő területeket a sétákhoz. A ködös időben is célszerű erőt venni magunkon szabadtéri sportolásra vagy csak egy sétára, mert ez is segíthet a lehangoltságon. Fontos ilyenkor a réteges öltözködés! 

(Eumet)

Kapcsolódó