A fideszes képviselő, akinek egy fillér megtakarítása sincs

A kormány jövő évi költségvetése minden magyar ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében.

Semmije sincs

A Fidesz XVIII. kerületi országgyűlési képviselője, Kucsák László tavaly május 27-én ezzel a biztató ígérettel reklámozta a 2018-as költségvetést.

Sajnos pont neki továbbra sem jött be az élet, hiába kínálta tálcán a kormány a nagy lehetőséget.

A 2010 óta képviselő Kucsák a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, és egy 52 négyzetméteres, 2012-ben épített családi házon, valamint egy tavaly használtan vett hatéves Renault Lagunán kívül se értékpapírja, se befektetése, se cége, se értékes ingósága – semmije sincs.

Azt is elvesztette, amije már volt

A képviselői vagyonnyilatkozatokban  hivatalosan a képviselői alapdíj hatszorosát meghaladó készpénzt és az azt meghaladó értékű ingóságokat kell bevallani. A befektetéseknél azonban ilyen megkötés nincs. Bármekkora összegről legyen is szó, fel kell tüntetni. A jelek szerint tehát a 750 ezer forintos havi bruttó parlamenti fizetés és a 70 ezret meghaladó havi benzinpénz nem tette lehetővé, hogy a vagyonnyilatkozata szerint egyedülálló, gyermeket nem nevelő politikus egyről a kettőre jusson. Sőt, azt is elvesztette, amije már volt.

2016-ban ugyanis egyszer már sikerült félretennie 200 ezer forintot. Mivel ez nem éri el a képviselői alapdíj hatszorosát, Kucsáknak ezt föl sem kellett tüntetnie, de megtette – bizonyára büszke volt az elért eredményre.

Pedig a pedagógus végzettségű, 1990 és 2010 között iskolaigazgatóként dolgozó Kucsák László az előző ciklusban még egyszerre volt országgyűlési képviselő, XVIII. kerületi alpolgármester, több bizottság tagja. Ám a parlamenti fizetés mellett befolyó 570 ezres alpolgármesteri fizetés és 100 ezres költségtérítés, valamint a Főváros Önkormányzat külsős bizottsági tagsága után járó 51 ezer forint ellenére, 2013-ban is üres volt vagyonnyilatkozatának megtakarítási rubrikája.

A fideszes politikus szerint a vagyonnyilatkozata „úgy hiteles, ahogy van”.

2014 óta főállású képviselők tevékenykednek a parlamentben, nincs parlamenti kívül más forrásból jövedelmem – mondta kérdésre válaszolva Kucsák. Részletesebb magyarázatot azonban nem akart adni arra, hogy miért nincs egyáltalán semmilyen bevallott megtakarítása, és mihez kezdene egy váratlan kiadás esetén.

Már az ellenzék is érdeklődik

A fideszes politikus vagyonnyilatkozatában egyetlen, részletesen kitöltött oldal akad, az, amelyiken az Országgyűléstől kapott juttatásokat sorolja fel. A politikus a notebookján és annak tartozékain, valamint okostelefonján kívül számot ad egy 34 ezer forintos íróasztalról, és három darab, egyenként 28 ezer forint értékű karfás forgószékről is.

A képviselő vagyoni helyzete az ellenzék érdeklődését is felkeltette. Kassai Dániel, az LMP XVIII. kerületi önkormányzati képviselője vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Kövér László házelnöknél. Kassai szerint Kucsák Lászlónak a rengeteg párhuzamos politikai állásából 2010 óta összesen legalább százmillió forintos bruttó jövedelme származott, ezért azt valószínűsíti, hogy a vagyonnyilatkozat nem fedi a valóságot.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest