Kiemelt hírekVoks 2022

Vajtó Lajos: a politika színpadára lép a Szociáldemokrata Unió, a baloldal hiteles képviselője – “…a sikerrel kecsegtető alkalmas alternatíva!”

Vajtó Lajos: a politika színpadára lép a Szociáldemokrata Unió, a baloldal hiteles képviselője - "...a sikerrel kecsegtető alkalmas alternatíva!"

“Tudjuk jól, hogy ez nem sétagalopp, nem diadalittas menet, tudjuk jól, hogy jobbról is, balról is komoly érdekeket sérthetünk, tudjuk jól, hogy karaktergyilkosságtól kezdve mindenre fel kell készülni, de a szociáldemokrácia legnagyobb képviselője, Kéthly Anna szavaival élve: “aki fél, az menjen cukrászkisasszonynak” – mondta Vajtó Lajos október 23-án a Szociáldemokrata Unió megalakulása bejelentésekor Budapestem, a Szent István park előtt.

Az űr kitöltése

“Magyarországon a baloldal hiteles érdekérvényesítésében óriási űr áll. (…) A mai világban a válságos helyzetben a tömegek érdekeinek érvényesítésére a leghitelesebb tényező a szociáldemokrácia. (…) A politikai innovációnak tekintett előválasztás érdekes eredményt hozott. (…) Arra találták ki, hogy egy párton belül mérettessenek meg a jelöltek és a párt tagsága és hívei döntsék el, hogy kik képviseljék őket. “

Nálunk “magyarosra” sikeredett…

“Magyarországon az előválasztást sikerült “magyarosra” alakítani. Bacsó Tanú című filmje jut eszembe: a magyar narancs, a tipikus állatorvosi ló, pedig az állampolgárok jelezték, hogy fontos számukra, hogy mi lesz a közeli jövőben és reménykednek az alternatívában. Sajnos az előválasztás súlyos sebeket tépett fel és ami még rosszabb, mély árkot teremtett a különböző pártok szavazótábora között. Ha az ellenzéki választók szavazat összeadódik, akkor is nagyon necces a rendszer- és hatalomváltás, akkor is szükség van a bizonytalanok megszólítására. Ezekkel az árkokkal nehezen elképzelhető, hogy a hátralévő rövid időben a sebeket, amik olykor nagyobban, mint az ellenzék és a Fidesz között a választópolgárok tudomásul veszik…”

De….

“A választás második köre azt mutatta, hogy az aktív választóknak, akik 2 órát sorban álltak az asztaloknál, vagy online szavaztak, elegük van a pártokráciából, elegük van az összes parlamenti pártból. Ez késztetett minket arra, hogy eljött az idő, most kell színre lépni. A második kör azt mutatta, hogy Márki-Zayt azért segítette győzelemre a választótábor, mert piros lapot adtak valamennyi parlamenti pártnak. Elfogadhatatlannak tartják azokat a kommunikációs paneleket, azokat az immorális jelenségeket ami az előválasztás első- és második fordulójában megjelentek. A zsarolástól a csaláson át, az alkalmatlanság megbélyegzésével, egymilliós vérdíj kitűzésével nehezen képzelhető el az az egység, amire szükség van ahhoz, hogy a rendszer- és rezsimváltás bekövetkezzen….”

Ezek vagyunk….

“A Szociáldemokrata Unió azt üzeni az embereknek, hogy civileket, állampolgárokat, mindenkit várunk szeretettel. Ez egy nyitott párt, ez mindenki pártja, itt nincs pártelit, itt nincsenek oligarchák, ez a nép pártja. A mai nap azért is szimbolikus, mert október 23-án vette kezébe a nép saját sorsának alakítását és innen üzenjük mindazon állampolgároknak, akik változást szeretnének, akik kiszolgáltatottak, akik csalódtak a rendszerváltásban és az elmúlt 30 év kárvallottjai, hogy a Szociáldemokrata Unióban otthonra lelnek, maguknak csinálják.”

Ígéret-cunami helyett….

“Illene ígéret-cunamival előállni, hiszen minden párt ezt teszi. Én nem. Tanulva a közelmúlt eseményeiből, Talán azt kellene mondanom, hogy várunk mindenkit szeretettel és keblemre ölelem a cigányokat, a zsidókat, a melegeket, a fogyatékosokat, a fideszeseket …. kicsit megdöbbentem, amikor ezt hallottam Márki-Zay Pétertől, mert hirtelen nem találtam a helyemet, tudni illik a heterokat nem említette. Úgy gondolom, hogy a politika ezen szintjén nem kéne különbséget tenni….”

Hanem?

“Mi az embereket fogjuk képviselni, értük vállalunk felelősséget. Olyan politikai pártot szeretnénk megjeleníteni, amelyik új politikai stílust képvisel, ahol a szavaknak és a tetteknek súlya van, szeretnénk végetvetni a politikában a következmények nélküli világnak.”

Ráadás nincs? De van…..

“Van még egy üzenet is: a múltban szokás volt azt mondani, hogy jöjjenek az ifjak. Úgy gondolom, hogy az ország drága árat fizetett ezért. Mi azt hirdetjük, hogy mindenkire szükség van. Békés egymás mellett élést szeretnénk, mert ez egy szép ország, azt szeretnénk, ha a generációk együtt élnének, a politikai hovatartozás, világnézet mindenki magánügye legyen, ne szakítson szét embereket. Azt mondjuk, hogy a fiatalok tudnak futni és nagy szükség van rájuk, de az öregek tudják az utat. Nem baj, ha ez a kettő együtt van. Igyekszünk, hogy a Szociáldemokrata Unió a remény pártja legyen. a java most kezdődik!”

A felvétel Csillag Ádámnak köszönhetően tekinthető meg teljes egészében:

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Vajtó Lajos: a politika színpadára lép a Szociáldemokrata Unió, a baloldal hiteles képviselője - "...a sikerrel kecsegtető alkalmas alternatíva!"

Szólj hozzá!