Sorting by

×

Parászka Boróka: elérte a vakcinadiplomácia a magyar kettős állampolgárság intézményét – és rajta fogunk veszteni

Mit látunk az utóbbi hónapokban? Nem javul a magyar-szlovák, a magyar-ukrán kettős állampolgársági vita. Mindkét országban hátrány érheti azokat, akik élnek a könnyített honosítási eljárás lehetőségével.

Ukrajnában

elnöki rendelettel mondhatnak fel az állami hivatalokban, stratégiai állami vállalatok vezető pozícióiban illetve önkormányzatoknál dolgozó kettős állampolgárságú embereknek.

Szlovákiában

most folyik a kettős állampolgársági törvény módosítása, de a jelek szerint a magyar-szlovák állampolgársággal rendelkezők nem számíthatnak a korábbi szigorítások enyhítésére. Ezekben az államokban kettős állampolgárnak lenni hátrányokkal jár.

A magyar kormány egyre nehezebb helyzetbe kerül,

mert most kellene bizonyítania, hogy meg tudja védeni a kettős állampolgárai érdekeit. Ehhez azonban nincs elég diplomáciai eszköze, tudása, és maga a kettős állampolgárság intézménye is számos olyan kérdést vet fel (adatkezelési, jogalkalmazási ügyekben például), hogy valóban nehezen védhető.

Úgyhogy most, miután már minden kötél szakad, Magyarország bevetette a vakcina diplomáciát.

Világszerte jellemző, hogy különböző országok oltóanyag adományozással próbálják javítani külügyi kapcsolataikat (élen jár a téren India és Izrael). Magyarország nem adományozott vakcinát, viszont közvetített Oroszország és Szlovákia között a Szputnyik beszerzésében, abban a reményben, hogy ez majd segít a kettős állampolgári tárgyalások során.

Nem tudni pontosan, hogy mit is jelent a magyar közvetítés. Hogy valóban szükség volt-e rá?

Annyit tudni, hogy a szlovák kormányfő, Igor Matovič Szlovákia “barátjának” nevezte a tranzakcióban segédkező Szijjártó Pétert – majd bekérette a magyar nagykövetet, mert Szlovákia barátja beleavatkozott szlovákia belügyeibe, amikor a szlovák állampolgársági törvényről Szlovákiában tárgyalt a tárgyalásra mandátummal nem rendelkező szlovákiai magyar politikusokkal. Tudom, hogy bonyolult, de próbáljuk meg követni. A barátunk vagy, barátkozunk, de azért minden barátságnak van egy határa. A kettős állampolgárságról még vakcina ellenében sem alkudoznak a szlovákok.

A dolog szépséghibája, hogy maga a szlovákiai orosz vakcinabeszerzés botrányba fulladt

A tranzakció nem volt transzparens, nem volt mögötte egyértelmű kormányzati támogatás, és feszültség is kerekedett az orosz mutyiból a koalíción belül. És Szijjártó Péter ebben az orosz mutyiban segédkezett. Úgyhogy, a most kibontakozó szlovákiai koalíciós botrány nemhogy enyhíti a magyar-szlovák kettős állampolgárság ügyét, nem hogy a politikai hála fog erősödni Magyarország felé, hanem rárakódik erre a kérdésre még egy feszültség, tovább nő a gyanú.

Szó szerint Szijjártó lett az orosz (vakcina) ügynök

Mert mi a kettős állampolgársággal szembeni kifogás Ukrajnában és Szlovákiában is? Hogy olyan “lopakodó expanziót” folytat Magyarország, mint amilyent Oroszország is. És mi derült most (megint) ki? Hogy Magyarország tényleg különalkukat köt Oroszországgal. Tényleg, elsősorban Oroszország barátja.

Most a vakcina ügyében, legközelebb ki tudja, miben.

Amúgy is évek óta az a vád, hogy a magyar kettős állampolgárság csak a magyar kormány belpolitikai érdekeit szolgálja, csak arra jó, hogy a magyar kormány szavazóbázisát növelje, és hogy a környező országokban növelje az magyar állampolgárok számát. Mind lehet ezzel szemben kulturális érvekkel, identitáspolitikai érvekkel élni, de felesleges ha ott az elrettentő orosz példa, a posztszovjet szféra konfliktusai, a területi konfliktusok, a Krím ügye.

A Szputnyik tranzakció összekötése a kettős állampolgársággal felért egy önleleplezéssel

Sajnos ennek a következményeit a szlovákiai, az ukrajnai magyarok fogják elviselni. S bár Romániában nincs ilyen vita a kettős állampolgárság körül (a moldovai-román kettősállampolgárok, és az európai román diaszpóra miatt), de -a román ruszofóbiát ismerve nekünk sem lesz jó, ha Szijjártó Péter, mint az orosz kormány kijáró embere tündököl a térségben.

Forrás

Krizsán, figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Parászka Boróka: elérte a vakcinadiplomácia a magyar kettős állampolgárság intézményét – és rajta fogunk veszteni

  • 2021.03.06 - 21:40
    Közvetlen hivatkozás

    Kedves Boroka, szuperul osszeszedted a cikket! Erzekenyek ezek a diplomaciai viszonyok, es aki igazan benne van, az tudja, hogy a kettos allampolgarsagnak kizarolag jelkepes erteke van (lehet), vagy pedig eleg komoly hatso gondolatai vannak annak az embernek, aki elfogadja ezt az allapotot! A szulohaza semmikeppen nem szereti, ha valakinek ilyenje van, mert rogton arra gondol, hogy mi a celja, mit akar elerni az illeto azzal, hogy pl. 2 kulonbozo utlevele van? (Mert az allampolgarsaggal mar jar az utlevel is). A magyar allamnak nem szabadna ilyen nyiltan, plane sokszor eroszakos propagandaval toborozni azokat, akik ki sem akarnak mozdulni sem a szulofalujukbol, de a magyar hazaba valo atszavazassal 10 millio ember eletet keserithetik meg – tet- es kovetkezmenyek nelkul! Romaniaban mar nagyon jol szetvertek az RMDSZ-t, felaproztak es egymasnak forditottak a kisebb partok vezetoit – kizarolag a 4 evenkenti szavazatokert. Remelem, egyre tobb orszag magyarjai fogjak megerteni, hogy vagy annak az orszagnak a hu, jo polgarainak kell lenniuk, ahova szulettek, adoznak , eletvitelszeruen elnek, mert a szijjarto es tomjenzsoti-felek kizarolag eszkoznek es fidesz-szavazatnak tekintik oket – ha IGAZAN bajba kerulnenek, a magyar allam a kisujjat se mozditana ertuk.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.