Van olyan iskola, ahol teljes tantestületet keresnek

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az egyre nyomasztóbb pedagógushiány alapjaiban veszélyezteti az egész oktatási rendszert – mondta Arató Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Megbukott az oktatás központosított modellje

A politikus felszólította a kormányt, ismerje be, hogy megbukott az oktatás központosított modellje. Hangsúlyozta, a korábbi, önkormányzati fenntartású időszakban elképzelhetetlen lett volna egy a jelenlegihez hasonló tanárhiány.

A kormány cserben hagyja a pedagógusokat

Arató Gergely szerint ezres nagyságrendben hiányoznak tanárok az iskolákból a szakszervezetektől kapott tájékoztatás, valamint a közszféra álláshirdetései alapján. Példaként említette, hogy információik szerint van olyan intézmény, ahol teljes tantestületet keresnek. A kormány cserben hagyja a pedagógusokat, akiknek a fizetése egyre inkább lemarad a versenyszféráétól, miközben adminisztrációs terheik növekednek – tette hozzá.

Világos jelzés az önkormányzati választásra

A DK képviselője szerint korábban nem csak több pedagógus volt, de az iskolák is jobban működtek és a szülőknek érdemi beleszólásuk volt az oktatásba. Amennyiben a kormány ezzel nem akar szembenézni, akkor az világos jelzés arra, hogy az októberi önkormányzati választáson le kell váltani azokat a településvezetőket, akik vita nélkül odaadták a kabinetnek az iskolákat – fogalmazott Arató Gergely.

(Forrás: MTI)

megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük