Két ügyben: választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét – adta hírül az MTI.

A Központi Nyomozó ügyészség állítása szerint  a megalapozott gyanú szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította – tette hozzá a főügyész.

- Hirdetés -

A másik ügy előzménye az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, de a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték – írta Keresztes Imre.

Az alábbiakat olvasva az embernek az az érzése támad, hogy a verekedés úgy kezdődött, hogy Varju visszaütött

Garázdaság miatt azért folyik eljárás, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba – nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – közölte a főügyész.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

Varju László véleménye

A Városi Kurír megkereste Varju Lászlót, aki elmondta, hogy mind a két ügyben panasszal élt a meggyanúsítás ellen. Ma is állítja, nem követett el semmi törvénybe ütközőt, sőt, büszke arra, amit akkor végeztek, hiszen hite szerint mindaz nagyban hozzájárult az ellenzék későbbi egymásra találáshoz.

A választási csalás vádjáról külön annyit mondott:

az a gyanúsítás azt a célt szolgálja, hogy az ellenzéki politikusok még beszélgetni se merjenek egymással.   

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét