BlogbazárKiemelt hírek

Vásárhelyi Mária: Momentumosok, fiatalnak lenni éppen annyira nem érdem, mint mondjuk magyarnak lenni

generacio

Azt hittem, hogy a Momentum már elengedte ezt a generációs mantrát a múlt és a jövő pártjairól, embereiről, és rájött, hogy fiatalnak lenni éppen annyira nem érdem, mint mondjuk magyarnak lenni.

Gondoltam azt is észrevették,

hogy ez ugyanolyan megosztása a társadalomnak, mint amit a Fidesz tesz, amikor azt sulykolja, hogy csak a fideszesek az igaz magyarok. És bíztam benne, hogy ráébrednek, hogy ez kontraproduktív számukra is. Mert arról, hogy valaki fideszes
legalább szabadon dönthet, arról azonban, hogy idős vagy fiatal – egyáltalán nem.

Mindemellett felhívnám Fekete-Győr András figyelmét,

hogy minden ilyen előítéletes, differenciálatlan, megbélyegző vélemény egyben rasszista és kirekesztő is. Szerintem egy demokratikus párt nem age-alapon, hanem tisztesség, becsület és meggyőződés alapján kellene, hogy rekrutálja a tagságát. És persze elmondanám, hogy szerintem a

köztünk, a “múlt emberei” között éppen annyi tisztességes, becsületes, tehetséges elkötelezett ember van, mint a “jövő generáció” tagjai között.

És attól, hogy mi a Kádár-rendszer idején szocializálódtunk, nem törték meg jobban a gerincünket, mint pl. a ma felnövekvő generációk tagjainak a Fidesz-rendszer

A mi gyermek- és fiatal felnőtt korunk sokkal több lemondással, és sokkal kevesebb lehetőséggel telt, mint éppen a Momentum vezetői, támogatói nagy részének. Nem utazhattunk külföldre, nem tanulhattunk külföldön, és az egyetemre is csak az adott korosztály 10 százaléka nyert bebocsátást, be voltunk zárva egy nagyhatalom által gyarmatosított országba, egyáltalán nem mondhattuk el szabadon a véleményünket következmények nélkül, nem alakíthattunk alternatív, demokratikus szervezeteket és a sor vég nélkül folytatható. Ezért legfeljebb szolidaritást érezhetnek velünk a rendszerváltás után felnövő generációk, de ez semmiképpen nem ok a megbélyegzésre.

Én személy szerint jól elvagyok a Momentum rokonszenve nélkül is,

de így, ilyen attitűdökkel bizony nagyon nehéz lesz egy demokratikus társadalmat felépíteni. És nagyon sajnálatosnak tartom, hogy mindmáig ez a leghangsúlyosabb mondanivalója a Momentumnak, amivel megkülönbözteti magát a többi demokratikus párttól. Ez ugyanis éppenhogy nem demokratikus, hanem előítéletes, megbélyegző és kirekesztő.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

lapzsemle

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!