Sorting by

×

Vegyünk egy széles terpeszt: rock&roll Pécstől az underground-ig – Koszits Attilától nektek!

Akik valamicskét is érzékeltek a korai rocktól a beatzenén át az underground-ig ívelő időszak történéseiből, azok jól tudják, hogy az ötvenes évek végétől Pécs és Miskolc volt ennek a zenének a két vidéki központja. Az elmúlt év végén jelent meg egy a pécsi időket feldolgozó nagyon részletes és pontos könyv Underground ’80 címmel a Pécs kiváló rockkommentátora, Koszits Attila tollából.

Több, mint a címe

A cím becsapós mivel Koszits, aki a 60-as évek közepétől maga is részese és kommentátora szinte a teljes korszaknak, könyvét ugyan valóban a ’80 as évekre hegyezi ki, de emellet ismerteti  teljes “honnan-t és a hová-t” is.  A szerző nagyon jó kiállású, a beatzenében világviszonylatban is járatos fiúként, aki ráadásul a legutolsó divat szerint is öltözködött, hamar bekerült Pécs rock-életének fősodrába, amit akkoriban néhány jól menő zenekar és a hétvégi délutánokon a Pannónia szálló bárjában “dúló” egyik legelső magyar disco jelentett. Koszits sok más teendője mellett a mai napig nem tudott kikeveredni -alighanem nem is akart- ennek a világnak és a varázslatából, beleértve mindazt, amivé fejlődött.

Pécs, Koszits

Bármi történt is

Mondhatnánk, a szerzőnek könnyű dolga volt, amikor belevágott a könyv megírásába, hiszen hosszú évtizedeken át ahol “két tányért összeütöttek”, ott nemcsak, hogy ott volt, de az esetek nagy részében maga is tevékenyen részt vett az “ütögetésben”, ha másként nem, mint discós, vagy műsorvezető.

 

Pécs, Koszits
illusztráció Városi Kurír

 

Alighanem ez a közeli érintettség és ebből adódó anyagtorlódás -aki ismeri Koszitsot azt is tudja, hogy nem képes eldobni semmit sem a témában, így gyűjteménye lassan átcsap felette- jelenthette a legnagyobb gondot. Ennek tudatában még inkább megsüvegelendő az az arányérzet, ahogy feldolgozta a témát, miközben elkészített néhány nagyon fontos interjút is a korszak figuráival: zenészekkel, szervezőkkel, népművelőkkel és az időszak néhány pécsi ötletemberével is.

A nagy alakú, közel 500 oldalas könyv izgalmas, érdekes, jó olvasmány lehet mindenkinek, azoknak is, akik megélték a kort és azoknak is, akik később születtek, de kíváncsiak rá, hol ringott a mai zene olykor kőből készült bölcsője – legalábbis Pécsen.

(Képünkön a könyv szerzője az Európa Kiadót konferálja fel a Pécsi Újhullámos Rock Kupán, 1983-ban)

A korszak egy drámája

Pécs, Koszits,

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.