Sorting by

×

Vidnyánszky baromi elégedett: “ez tehát egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Ez egyszer nincs min vitatkozni a Nemzeti Színház regnáló igazgatójával, aki egyben a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is, ez a mostani valóban példátlan. Feltehetően Ő nem úgy értette, hogy ez alkalommal sikerül tönkretenni a rendszerkritikus-közeli társulatokat és ez valóban csak diktatúrákban bevett szokás.

Vidnyánszky TAO-fegyvere

Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón az elmúlt évek legfontosabb szakmai kérdésének nevezte a támogatások megváltozásával kapcsolatos döntéseket, melynek eredményeképpen a kormány a társasági adókedvezmény (tao) helyett idén több mint 37 milliárd forintot biztosít az előadó-művészeti szervezeteknek. Mint mondta, az első körben hamarosan hatmilliárd forintot osztanak ki a színházak között, a támogatások mellett pedig elkezdődtek a szintén régen várt színházfelújítástok. Ennek keretében egyszerre öt színház megújulása zajlik, ezek közül elsőként október 23-án a kaposvári teátrumot adják majd át,

“ez tehát egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

A színházvezetők a közgyűlésen tájékoztatást kaptak többek között a nemzeti alaptantervhez a színház-pedagógiai témakört felölelő szakanyag elkészítéséről, a művészi életpálya díjazásával és értékelésével kapcsolatos modellről, valamint a pajtaszínházi programról is.

A 68 tagot képviselő Magyar Teátrumi Társaság

közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok létszáma. A közgyűlésen a Teátrumi Társaság a hatékonyabb működés érdekében tagozatokat alapított.

A jövőben a nemzeti intézmények, a budapesti színházak, a vidéki színházak, a független színházak, a nemzetiségi színházak, a határon túli magyar színházak, a befogadóhelyek, a nyári színházak és a szakmai szervezetek tagozatai a tagjaik jellegének megfelelő feladatokon dolgoznak, illetve készítenek javaslatokat.

TAO helyett majd “állambátyó” oszt….

A közgyűlésen Fekete Péter kulturális államtitkár tájékoztatást adott az előadó-művészeti tao-rendszer megszűnése utáni, az előadóművészeti szervezeteknek nyújtott állami támogatások rendszeréről. Az első támogatási döntések után újabb, tucatnyi pályázati lehetőség nyílik meg a színházak számára, amelyek – többek között – az ifjúsági programokat, a fogyatékosokat segítő színházi programokat, az élőzenei közreműködéssel megvalósuló programokat, a nyári színházi táborokat, a színházak közötti koprodukciókat, a határon túli színjátszást segítő programokat, a kortárs magyar drámákat bemutató színházakat, és sok más programot fognak támogatni többmilliárdos nagyságban – áll a Teátrumi Társaság közleményében.

Az államtitkár a remélhetően ősztől induló, a minden magyar iskolást színházba eljuttatni szándékozó Lázár Ervin-programról is beszélt, melyre szintén többmilliárd forint állami forrás áll rendelkezésre. Ez a cél, a fiatalok színházi programokon való részvételének támogatása a Magyar Teátrumi Társaság régi terve, különösen, hogy ez a program olyan fiatalokat is eljuttat színházba, akiknek erre egyébként nem volna lehetőségük.

Színházat vegyenek!

A Magyar Teátrumi Társaság idén is a POSZT nyitónapján rendezi meg, immár ötödszörre a Színházat vegyenek! színházmarketing konferenciát, ahol ez alkalommal a színházak kapcsolatépítési lehetőségeit járják körül a legkülönfélébb szempontokból. A konferencia záró eseményeként, a POSZT nyitóünnepségén hirdetik majd ki a Színházat vegyenek! színházmarketing díj pályázatának eredményét, annak hét kategóriájában. Díjazzák az évad legjobb színházi plakátját, a legjobb színházi nyomtatott kiadványt, az évad legjobb színházi weboldalát, a legjobb színházi videó-trailert, az évad színházi merchandising termékét, és a pályázat hagyományaihoz híven az évad legkényelmesebb színházi székét és legvonzóbb büféjét is.

Elkészült az MTT új honlapja, ahol a társaság munkájának, tagszervezeteinek és vezetőinek bemutatása mellett az elmúlt évek gazdasági beszámolói is letölthetők.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.