Bácsi Péter komoly hátrányból fordítva, kissé talán a bírókkal is megküzdve világbajnoki címet szerzett a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-vb pénteki versenynapján.

Az FTC 35 éves sportolója egyszeres vb-győztesként kezdte meg a csütörtöki előcsatározásokat, melyben 2-1-es győzelmekkel jutott az elődöntőbe, ott viszont 0-4 után leiskolázta kirgiz Atabek Azisbekovot, így önbizalommal telve várhatta a döntőt, melyben a török Emrah Kus várt rá.

- Hirdetés -

A csarnok szinte “felrobbant”, amikor Bácsi megjelent a bevonulásnál, majd a meccsen az első pillanattól fülsüketítő hangerővel biztatták a nézők kedvencüket. A szurkolás aztán füttyszóvá változott, amikor másfél perc után Bácsit intették, ami csak fokozódott, amikor a magyart két pontért intették menekülésért. Bácsi a zóna széle felé kúszva védekezett, ám ott elforgott és ahogy kevéssel kilógott a tenyere egy része a szőnyegről, azonnal büntették.

Az intés 3-0-s török vezetést eredményezett és egy újabb leküldést, amit viszont Kus nem tudott kihasználni

Ezek után sem tűnt azonban Bácsi idegesnek, ment előre, de a félidőig nem tudott faragni hátrányából.

Bácsi Péter (kék) és a török Emrah Kus a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport döntőjében. Fotó: MTI/Czagány Balázs

A második menet első másodperceiben Kus energikus kitolással próbálkozott, a kétszeres Európa-bajnok hazai birkózó azonban szépen eltáncolt a szőnyeg széle elöl, majd átvette az irányítást. A következő közel egy percben egyértelműen ő ment előre, Kust pedig megintették (1-3). Lent Bácsi ezúttal nem legendás emelésével kísérletezett, hanem a pörgetés mellett döntött, melyet végül sikerült végrehajtania (3-3), viszont az egyenlítés ellenére továbbra is a török volt jobb helyzetben riválisa kétpontos intése miatt.

Másfél perce maradt a magyarnak, hogy fordítson, Sike András szövetségi kapitány a szőnyeg mellől megállás nélkül hajtotta tanítványát, aki aztán kibillentette egyensúlyából riválisát és a kitolta őt. Bácsi újabb pontja után már szinte senki sem ült a lelátókon, a nézők valósággal belehajszolták a győzelembe a ferencvárosi klasszist, aki az egyre fáradó török elkeseredett próbálkozásait levédte és újabb világbajnoki címet szerzett.

A győztes Bácsi Péter (j), miután a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport döntőjében nyert a török Emrah Kus (b) ellen. Fotó: MTI/Czagány Balázs

Bácsi Péternek két vb-címe mellett két Európa-bajnoki győzelme (2008, 2014) is van, a pekingi és a riói olimpián pedig az ötödik helyen zárt.

Kötöttfogás 82 kg, világbajnok:

BÁCSI PÉTER
2. Emreh Kus (Törökország)
3. Makszim Manukjan (Örményország) és
Viktor Szaszunovszki (Fehéroroszország)
a döntőben:
Bácsi-Kus 4-3

Az aranyérmes Bácsi Péter a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport eredményhirdetésén, mellette Champlion, a birkózó oroszlán, a világbajnokság kabalafigurája. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bácsi saját magát is meglepte

Saját magát is meglepte Bácsi Péter azzal, hogy 0-3-as állásnál még erőt tudott meríteni a fordításhoz, és így hazai közönség előtt ünnepelhette második vb-címét a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon.

“Nem tudom, honnan volt még erőm, de ilyen szurkolósereg előtt nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de most és az elődöntőben, amikor nagyon kellett, összejött

mondta a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában aranyérmes versenyző, hozzátéve, hogy amit a győzelem után érez, az mindent felülmúl.

“Álomszerű, hogy itthon ünnepelhetek a családom, a szeretteim előtt”

Az FTC 35 éves klasszisa emlékeztetett rá, hogy súlyos térdsérülése miatt nem léphetett szőnyegre a 2013-as budapesti vb-n. Azóta csak reménykedett benne, hogy egyszer ez még megadatik neki, de tudta, néhány évet várnia kell, amíg újra Magyarországnak adják a vb-rendezést. Felfoghatatlannak nevezte, hogy öt évvel később az élet megadta neki az esélyt, hogy valóra váltsa álmát, és ő az aranyéremmel maximálisan élt is a lehetőséggel.

A jövőjével ugyanakkor egyelőre nem kívánt foglalkozni

Az aranyérmes Bácsi Péter (b2), mellette a második helyezett török Emreh Kus (b), a bronzérmes fehérorosz Viktor Szaszunovszki (j2) és az örmény Makszim Manukjan (j) a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sike András szövetségi kapitány, aki gyerekkora óta edzője az immár kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok birkózónak, úgy vélekedett, ez egy tökéletesen szép búcsú lehet, de hozzátette, a döntést tanítványának kell meghoznia, ha ő folytatni akarja, nem fogja lebeszélni. Megjegyezte, ha nem Budapesten lenne az idei vb, akkor Bácsi már valószínűleg a riói olimpia után abbahagyta volna.

“Mondhatni a szívem csücske, de nem kivételezek, sőt, talán épp ezért szigorúbb is vagyok vele. Nagyon sok örömet okozott nekem pályafutása során. Tizenéves kora óta foglalkozom vele” – mondta az MTI-nek a szakvezető, aki a mérkőzést elemezve jogtalannak vélte Bácsi kétpontos intését. “Mászni szabad védekezés közben, csak elmászni nem. De ez is belefért most. Meg kellett csinálni az akciót lent és ő megcsinálta, ehhez nincs mit hozzáfűzni”.

Aranyérmébe került a kilépés Korpásinak

Korpási Bálint óriási küzdelemben 2-1-es vereséget szenvedett a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájának fináléjában, így ezüstérmet nyert a budapesti birkózó-világbajnokságon.

A BVSC 31 éves világ- és Európa-bajnoka csütörtökön a könnyebb ágat kihasználva rendkívül magabiztos győzelmekkel menetelt a döntőbe, melyben viszont a 2015-ben és tavaly is vb-győztes német Frank Stäblerrel találkozott, aki nehezebbnél nehezebb ellenfeleket vert sorra egy nappal korábban.

A két birkózó jól ismeri egymást, ám arra Korpási sem számított, hogy a német mint a sprinter a rajtgépből, úgy robban ki a szőnyeg közepéről a sípszó után. Szerencsére a hazai sportoló Stäbler “jobb csapottja” után csak a fenekére zuhant, s még azelőtt felpattant, hogy ellenfele rávetette volna magát.
Az első percben a címvédő nagy tempót diktált, Korpásit meg is intették (0-1), ám ő lentről nem engedte magát kiemelni, így maradt az egy pont különbség. A szünetig pedig nem is változott az állás, miután a felek eredménytelenül küzdöttek egymással a szőnyeg közepén.

A félperces pihenőt követően ismét középen folyt a harc

Elképesztő energiákat mozgósított mindkét fél, ám nem jutottak dűlőre egymással, egy perc után pedig Stäbler kapta az intést. Korpási leküldette ellenfelét, majd hosszas rákészülés után pörgetésbe kezdett, de ellenfele jól védekezett. Az 1-1 ugyanakkor már a szinte telt házas aréna nézői által hajtott magyarnak kedvezett. A folytatásban Stäblernek kellett a pont, ő pedig folyamatosan ment előre, és egy perccel a vége előtt kiléptette a magyart (1-2).

Az utolsó percben Korpásinak kellett mennie, aki láthatólag mindent kiadott magából. Harminc másodperccel a vége előtt úgy tűnt, karberántás után ellenfele mögé kerülhet, de messze volt Stäblertől, aki megmenekült, majd magabiztosan őrizte előnyét. Amikor pedig leperegtek a másodpercek, örömtáncot lejtett a szőnyegen, míg Korpási láthatóan kissé bosszús volt az elszalasztott lehetőség miatt.

A nem olimpiai súlycsoportok 2016-os világbajnokságán győztes, tavaly, Párizsban harmadik Korpási Bálint a magyar csapat második érmét szerezte meg a mostani vb-n. Korpási 2017-ban Európa-bajnokságot nyert, két évvel korábban pedig az Európa Játékokon szerzett ezüstérmet, míg a 2016-os és az idei Eb-n bronzzal zárt.

Csalódottabban, könnyeivel küzdve értékelt Korpási Bálint

Elvesztett döntője után sokkal csalódottabban, könnyeivel küzdve értékelt a 72 kilós Korpási Bálint. Úgy fogalmazott: “egy kicsi hiányzott, de az nagyon”.

“Nagyon jól ismerjük egymást. Ő csinálta meg, amit nekem kellett volna. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült”

– mondta a BVSC 2016-ban világbajnok versenyzője, akit a televíziós interjú közben rendkívül sportszerűen megölelt legyőzője, Frank Stäbler. A német vetélytárs, aki 2015 és 2017 után ért ismét a csúcsra, azt mondta neki és a kamerába, hogy nagyszerű küzdelem volt, Korpási pedig nagy bajnok.

A 31 éves magyar a jövőjével kapcsolatban kifejtette “ez nem búcsú”, de ő nem tud olimpiában gondolkodni, mivel kategóriája nem szerepel az ötkarikás programban. Mint hozzátette, fogyasztani nem fog, feljebb pedig két jó versenyző is van.

Kötöttfogás 72 kg, világbajnok:

Frank Stäbler (Németország)
2. KORPÁSI BÁLINT
3. Rasul Chunayev (Azerbajdzsán) és
Aik Mnacakanjan (Bulgária)
a döntőben:
Stäbler-Korpási 2-1

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Barka Emese harmadszor szerzett világbajnoki bronzérmet Budapesten

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét