„Vučić színházában Orbán statisztái is szerepelnek?” – Szijjártó szerbül olvasta fel, hogy „hajrá, Alekszandar! Hajrá, Szerbia!”

A jelek szerint úgy tűnik, hogy az Aleksandar Vučić által mára, május 26-ra meghirdetett „Szerbia történelmében minden eddiginél tömegesebb” nagygyűlésen, avagy kontramítingen, ahová munkahelyi megfélemlítésekkel, zsarolásokkal és egyéb „módszerekkel” toborozzák az államfőnek „önként daloló” népet, a szerb elnök jóbarátja, Orbán Viktor is biztosít statisztákat – írta a Szabad Magyar Szó péntek délután megjelent Vučić színházában Orbán statisztái is szerepelnek? című cikkében.

Szijjártó, a meglepetésfellépő

Szerb Haladó Párt (SNS) összehívta „minden idők legnagyobb tömeggyűlését”, hogy ezzel mutassák meg: többen vannak, mint azok, akik hetek óta Aleksandar Vučić köztársasági elnök távozását követelik a szerb fővárosban. A békemenet-jellegű rendezvény létszámát nehéz megtippelni, mert a zivatar miatt mindenki ernyőt tart maga fölé – de a látványból ítélve biztosan nincsenek annyian, mint a buldózeres forradalom idején, amikor a népharag elsöpörte az elcsalt 2000-es elnökválasztás után Slobodan Miloševićet. A szerb kormány-párt-állam nagygyűlésén meglepetésvendégként felszólalt Szijjártó Péter is – írta a Telex.

A külügyminiszter Szerbiában megmutatta, hogyan tud felolvasni szerbül….

Szijjártó elmondta, hogy egy olyan nemzetet képvisel, amely

„testvéri népként tekint a szerbekre. Ez nem mindig volt így. A közös történelem számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra”

–szerinte a történelmi barátság Alekszandar Vucsics érdeme.

Önöknek nagyszerű elnökük van!

– hozzátéve, hogy Vucsics vezetésével Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára, a magyarok pedig hálásak ezért.

„A nemzetközi liberális fősodor azért támadja a magyarokat és a szerbeket, mert kiállnak nemzeti érdekeiért – és ezt azért tudják megtenni, mert erős vezetőik vannak. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk”

– hangoztatta Szijjártó Péter, aki szerint mindkét országban vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak.

„Az ilyen, idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszük mindkét országban rendszeresen.”

Mi nem hódolunk be ezeknek a támadásoknak. Kitartunk, tovább építjük az erős Szerbiát, az erős Magyarországot és az erős magyar–szerb barátságot.

„Hajrá, Alekszandar! Hajrá, Szerbia!”

– üzente a jól ismert rigmussal Szijjártó Péter.

Szijjártó a pártrendezvényen arról beszélt, hogy „történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság” van Magyarország és Szerbia között, és „a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre”.

„Ha egy szerb csapat játszik valakivel, rajtunk kívül, mi mindig a szerbeknek szurkolunk”

– mondta a külügyminiszter, amivel azért feltehetően a magyar állampolgárok többsége nem értene egyet. Igaz, Szijjártó erre a mondatára kapta az egyetlen értelmezhető tapsot a Belgrádba buszoztatott közönségtől. És hogy minek köszönhető a nagy szerb–magyar egymásra találás?

„Az önök elnökének, Aleksandar Vučićnak!”

– mondta Szijjártó. Szerinte példaértékű, ahogyan a szerb kormányzat bánik a vajdasági magyar közösséggel, és szerinte Magyarország és Szerbia is hasonló kihívásokkal néz szembe – majd felmondta a magyar kormány kötelező paneljeit háborúról és békéről.

Zárójelben….

A Megafonos Deák Dániel azonnal rárepült a frenetikus teljesítményre:

Vucsics: Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ha megtámadják a koszovói szerbeket

A rendezvényen utolsóként szólalt fel Aleksandar Vucsics szerb elnök, aki azok után, hogy arra kérte a tömeget, egyperces néma csönddel emlékezzenek meg a tömegmészárlások áldozatairól, feltette a kérdést:

Mire tanítjuk majd a gyermekeinket? Szeretetre vagy gyűlöletre?

A szerb államfő azonban amellett sem ment el szó nélkül, ami jelenleg Koszovóban zajlik. Szerinte olyan, mintha

„várták volna ezt a napot, hogy eljöjjenek Belgrádba, és megtámadják Zubin Potokban, meg Leposavicban az önkormányzati épületeket”.

Beszédében hangsúlyozta, hogy most van szükség minden eddiginél nagyobb nemzeti egységre. Elmondta, hogy az ellenzéki politikusok csak visszaélnek a tragédiákkal, azonban igazán sem az ország helyzete, sem Koszovó, sem pedig a gyerekek nem érdeklik őket. Az ellenzéknek azt üzente:

„Amíg én élek, addig Szerbiának nem lesz átmeneti kormánya”.

Koszovót tekintve a legnehezebb időszak elé nézünk – mondta az elnök a Szabad Magyar Szó szerint, hozzátéve, hogy

„nincs más lehetőségünk, mint hogy harcoljunk a békéért, Szerbia pedig nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ha megtámadják a koszovói szerbeket”.