A kémkedési botrány éjszaka sem pihent! - Washington Post: "a magyar kormány az NSO ügyfele volt..." - Városi Kurír

Sorting by

×

A kémkedési botrány éjszaka sem pihent! – Washington Post: “a magyar kormány az NSO ügyfele volt…”

A Pegasus gyártója ugyan nem árulta el, kik voltak a vevőik, de a Washington Post szerint a cég egy volt alkalmazottja megerősítette a magyar kormány érintettségét. Pintér Sándor belügyminiszter szerint “2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak”. Ebből az következik, hogy ha a kiderül, hogy mégis, akkor azt jelenti, hogy nem ők végezték? De akkor ki?

Hirdetés

Hosszú cikkben foglalkozott hétfőn a Washington Post a Pegasus-botrány magyar vonatkozásairól

A lap részletekbe menően felidézte: több mint 300 magyar célszemélyt, köztük újságírókat és az Orbán-kormány kritikusait is célba vettek az NSO által gyártott kémprogrammal, a Pegasusszal. Ugyan az NSO lényegében mindent tagadott a botrány vasárnapi kirobbanása után, de Shalev Hulio, a cég vezérigazgatója később ennél már árnyaltabban fogalmazott a Washington Postnak. Az állítások egy része zavarba ejtő – mondta –, mivel a kémprogram helytelen használata visszaélés azzal a bizalommal, amivel ügyfeleikhez fordultak. Hulio így fogalmazott a lapnak:

Minden állítást kivizsgálunk, …. és ha beigazolódnak, kemény lépéseket teszünk.

Az NSO nem fedte fel az ügyfélkörét,

azonban a cég egy volt alkalmazottja hajlandó volt név nélkül nyilatkozni a vállalat megegyezéseiről a Washington Postnak. Azt írják, hogy az alkalmazott megerősítette számukra:

A magyar kormány az NSO ügyfele volt.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Forrás

 

magyar

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • Visszajelzés: Orbán újabb saját maga lerakta, Czukor József nevű, taposóaknára lépett - Városi Kurír

 • 2021.07.30 - 17:32
  Közvetlen hivatkozás

  A DEVIZÁSOKAT is PEGASUSSAL KÉMLELI ORBÁN!!!

  S mit ad ISTEN?!

  1 idéző végzést!!!…- pont a már említett napon kiállítva, hogy 2021.szeptember 23-án 08.30-kor tanúként akarnak kihallgatni a PKKB III.emelet 391. sz. tárgyalójában ennek az ominózus Kósa Lajos részére is pusziért köz-okiratokat gyártó NER-nek csaló közjegyző-féreg perében!

  Amúgy minket 2018. húsvétja óta hallgatnak le az ún. Pegasussal, mert Orbán és sleppje nagyon nem akar visszafizetni a kifosztott devizacsalás áldozatainak 2.000, azaz kétezer milliárd forintot.

  Inkább megtartaná magának az átkozott!

  Vajon sikerül anélkül, hogy a belső szervei/szerverei idő előtt (már most is késő amúgy!) felmondják a szolgálatot?!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.