A kémkedési botrány éjszaka sem pihent! – Washington Post: “a magyar kormány az NSO ügyfele volt…”

A Pegasus gyártója ugyan nem árulta el, kik voltak a vevőik, de a Washington Post szerint a cég egy volt alkalmazottja megerősítette a magyar kormány érintettségét. Pintér Sándor belügyminiszter szerint “2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak”. Ebből az következik, hogy ha a kiderül, hogy mégis, akkor azt jelenti, hogy nem ők végezték? De akkor ki?

Hosszú cikkben foglalkozott hétfőn a Washington Post a Pegasus-botrány magyar vonatkozásairól

A lap részletekbe menően felidézte: több mint 300 magyar célszemélyt, köztük újságírókat és az Orbán-kormány kritikusait is célba vettek az NSO által gyártott kémprogrammal, a Pegasusszal. Ugyan az NSO lényegében mindent tagadott a botrány vasárnapi kirobbanása után, de Shalev Hulio, a cég vezérigazgatója később ennél már árnyaltabban fogalmazott a Washington Postnak. Az állítások egy része zavarba ejtő – mondta –, mivel a kémprogram helytelen használata visszaélés azzal a bizalommal, amivel ügyfeleikhez fordultak. Hulio így fogalmazott a lapnak:

Minden állítást kivizsgálunk, …. és ha beigazolódnak, kemény lépéseket teszünk.

Az NSO nem fedte fel az ügyfélkörét,

azonban a cég egy volt alkalmazottja hajlandó volt név nélkül nyilatkozni a vállalat megegyezéseiről a Washington Postnak. Azt írják, hogy az alkalmazott megerősítette számukra:

A magyar kormány az NSO ügyfele volt.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Forrás

 

magyar

Egy hozzászólás itt: “A kémkedési botrány éjszaka sem pihent! – Washington Post: “a magyar kormány az NSO ügyfele volt…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük