1.000 millió fejlesztési támogatást von el a kormány Józsefvárostól

A kerület polgármestere levelet kapott a Belügyminisztériumtól, amelyben azt írták: a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Nincs magyarázat, vagyis van….

Pikó András polgármester szerint azonban ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével.

“Elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött”

– teszi hozzá. Az elvonás egyetlen értelmezhető indoka szerinte a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya.

“A meghiúsult támogatás által érintett fejlesztések:

  • 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés,
  • 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése,
  • 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése,
  • 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések,
  • 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések”

– sorolta közösségi oldalán Pikó, hozzátéve: a történtek szerinte egyértelművé teszik, hogy Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője, aki alig néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során, méltatlanná és alkalmatlanná vált a kerületi lakosok képviseletére.

“Ezért felszólítom Kocsis Mátét, hogy mondjon le egyéni képviselői mandátumáról és a veszélyhelyzetet követően jöjjön előrehozott választás a körzetben: aki becsapja, megvezeti és megrövidíti választóit, az nem méltó az ő bizalmukra többé”

– írja a polgármester.

Az atv.hu megkérdezte a Belügyminisztériumot a levéllel kapcsolatban.

  • 1. hány önkormányzatot érint hasonló elvonás?
  • 2. összesen mennyi forrást csoportosítanak át hasonló intézkedések révén?

Levelükre végül a Pénzügyminisztérium válaszolt, mégpedig a következőt:

„A koronavírus-elleni egészségügyi és gazdasági védekezésre százmilliárdos nagyságrendben fordít az ország, ennek döntő részét a kormány finanszírozza, de kölcsönös teherviselést és hozzájárulást várunk a multiktól, a bankoktól, a pártoktól, az önkormányzatoktól is. Az országban sajnos számos beruházás átütemezése szükséges most, az önkormányzatok – így a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat – részéről is. Józsefváros fejlesztését a kormány fontosnak tartja, az elmúlt években komplett kerületfejlesztési programokat finanszíroztunk, hogy a kerület megújuljon.”

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük