301.000.000.000.- forintot -301 milliárdot- szórt szét a kormány az éj leple alatt

A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlönyben költségvetési pénzek átcsoportosításáról is rendelkezik egy kormányhatározat. A gazdaságvédelmi alapból kisöpörnek összesen 301 milliárd forintot.

Közmilliárdjaink vándorútja….

A legtöbb pénz a Magyar Falu programra 66 milliárdot csoportosítottak át, de jut a buszos személyszállításra és külgazdaságra a Paks II tőkeemelésére és a nemzeti kukaholding támogatására is. Kifizetik a gyöngyöspatai romák kártérítését is a szegregáló önkormányzat és tankerület helyett. Egyedül a Magyar Falu programra 66 milliárd forintot csoportosítanak át.

Az egészségügy és az oktatás nem tartozik a nagy nyertesek közzé:

ellátási és fejlesztési feladatokra valamivel kevesebb mint 900 millió forintot, az Egészséges Budapest programra 5 milliárd forintot tettek át. A Klebelsberg Központ 4,6 milliárd forintot kap, ennek jó harmadát beruházásokra, kétharmadát felújításokra.

A központi maradványelszámolási alapból is kiesett 10 milliárd forint, de hozzányúltak a Miniszterelnöki Kormányiroda központi tartalékaihoz is.

15,1 milliárd forint jut a Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelésére is.

Sportlétesítmény-fejlesztésre mindig jut pénz,

ezúttal 2,2 milliárd forint megy kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztéseinek támogatására.

Fentiek csak a nagyobb, egymilliárdot meghaladó tételek

A Közlönyből az is kiderül, hogy ezzel az átcsoportosítással az eredeti előirányzaton felül bő 232 milliárd forinttal teljesülnek túl a Gazdaságvédelmi programok.

Az mfor.hu emlékeztet arra, hogy a mostani söprés minden eddigit felülmúl, de nem először nyúltak a gazdaságvédelmi alaphoz. A járvány első hullámának levonulása után kezdték el felszabadítani a tartalékokat,

május végén egyetlen kormányhatározattal 126 milliárd forintot vettek ki az alapból.

Az átcsoportosítás nagy nyertese akkor a honvédség és a sport volt. Június végén aztán már 191,2 milliárd forintot csoportosítottak át.

Tóth Vera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük