300 milliárd (300.000 millió, vagy 300.000.000.000.-) forintnyi (köz)vagyon ment át egy magánalapítványhoz – Egy tollvonással. Csak úgy….

„Ma újabb 300 milliárd forintocska vesztette el közpénz-jellegét. Az állam odaadta egy magánalapítványnak. Ha egyszer megtudjuk, mennyi a Lánchíd felújítása, akkor majd úgy adjuk meg, hogy ez hány Lánchíd. Gondolom, legalább 10.”

Átkerült a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó Tihanyi Alapítvány tulajdonába a Mol és a Richter 10-10 százalékos részvénycsomagja

– derül ki a társaságok Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatásból.

Ők szóltak….

A kormány áprilisban terjesztette elő azt a törvényjavaslatot, amivel a kormány az állam nevében csatlakozik a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítványhoz, és ezzel egy időben nagyon komoly vagyonelemeket ad át.

Az MCC a honlapján saját magát tehetséggondozó intézményként határozza meg, aminek alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs volt a főigazgatója. Orbán Balázs egyébként tagja a Tihanyi Alapítvány kuratóriumának is.

Eljött az idejük….

Tombor András áprilisban a javaslatot így értékelte:

Eljött az idő, hogy az MCC jelentős lépést téve előre olyan kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, alapítványi kereteit megtartva, mint a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum vagy a Nemzeti Színház. ”

Az MCC alapítványa a MOL és Richter részvényeivel a zsebében az azokhoz kapcsolódó 2019. év után járó osztalékra is jogosult. De a javaslat kimondja, hogy ha

az osztalék fizetése szempontjából figyelembe veendő napon még nem történik meg a részvények tulajdonjogának átruházása vagy az Alapítvány a részvények kibocsátójának alapszabálya alapján részvényesi jogait a részvények kibocsátójával szemben még nem gyakorolhatja”, 

akkor tulajdoni hányadra jutó osztaléknak megfelelő összeget az állam a részvények tulajdonjogának átruházását követő harminc napon belül megfizeti az alapítványnak.

Bizonyos feltételek mellett ezeket a részvényeket el is adhatja az alapítvány.

Ha az MCC el akarná adni a részvényeket, akkor először az államnak kell ajánlatot tennie.

De ha a kormány a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül jelzi, hogy nem akar élni a vételi jogával, vagy ha  90 napon belül nem nyilatkozik, akkor az állam vételi joga megszűnik.

(forrás)

A Mol Nyrt. közölte:

a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 81 942 946 darab „A” sorozatú Mol törzsrészvényt adott át a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére, aki a részvénycsomagot a Tihanyi Alapítvány tulajdonába adta.

A tranzakció eredményeképpen a magyar állam szavazati joga 25,24 százalékról 15,24 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítványnak pedig 10 százalékos szavazati joga lett.

A Mol 125 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a csütörtöki kereskedést 1905 forinton zárták, 23 forinttal, 1,19 százalékkal alacsonyabban az előző záróárnál, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 3170 forint, a legalacsonyabb 1501 forint volt.

A Richter Gedeon közölte:

június 18-án befejeződött a magyar állam tulajdonában álló és az MNV kezelésében lévő 18 637 486 darab Richter törzsrészvény Tihanyi Alapítvány tulajdonába adását szolgáló részvénytranszfer, a tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a magyar állam szavazati joga, illetve tulajdoni hányada 25,25 százalékról 15,25 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítvány befolyása pedig 10 százalék lett.

A tranzakciókra a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló törvény alapján került sor.

A 100 forint névértékű Richter-papírok záróára csütörtökön 7010 forint volt, 30 forinttal, 0,43 százalékkal kisebb az előző záróárnál, az elmúlt egy évben a maximumuk 7150 forint, a minimumuk 4702 forint volt.

Forrás

időjárás

One thought on “300 milliárd (300.000 millió, vagy 300.000.000.000.-) forintnyi (köz)vagyon ment át egy magánalapítványhoz – Egy tollvonással. Csak úgy….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük