Connect with us

Ez a nap

Az ördöggel cimborálni Orbán ellen

A kormánypropaganda szerint Vona Gábor valójában muszlim
Megosztás

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Spiegel Online hírportál a Jobbik helyzetével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.



A Jobbik derekasan megdolgozott a rossz híréért

A FAZ a hét végi számában A Jobbik, a közép és a nagyhatalmú ellenség címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte: a Jobbik „derekasan megdolgozott a rossz híréért”, azért, hogy szélsőjobboldali pártként tartsák számon, de Vona Gábor elnök három éve igyekszik a „polgári közép” felé kormányozni pártját, és az utóbbi hetekben a baloldal és a liberális tábor egyre több képviselője kezdett el „hangosan gondolkodni” az együttműködésről Orbán Viktor miniszterelnök leváltásának érdekében.

Egy ilyen szövetséget ugyan „alig lehet elképzelni”, de a magyar hatóságok az utóbbi időben mégis „adminisztratív csapások feltűnő sorozatát” mérték a pártra – tette hozzá a FAZ szerzője, ismertetve az állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzés és a Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő elleni vádemelés ügyét, kiemelve, hogy olyan hatóságok léptek fel az ellenzéki párttal szemben, amelyek vezetői Orbán Viktor követőinek számítanak.

Az ország már csak korlátozottan felel meg a demokrácia követelményeinek

A Spiegel Online Az ördöggel cimborálni Orbán ellen címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte: nagy vitát váltott ki Heller Ágnes felvetése, miszerint Orbán Viktor legyőzéséért a Jobbikkal is össze kell fogni, különben a zsarnokságba vezető út vár az országra. A vita arról szól, hogy mennyire rossz az Orbán-rezsim, és mennyire hiteles a Jobbik átalakulása.

A lap szerint abban sokan egyetértenek, hogy az ország már csak korlátozottan felel meg a demokrácia követelményeinek. Így a törvényhozás a miniszterelnök kívánságait teljesíti, a média és az igazságszolgáltatás szinte teljes egészében a hatalom ellenőrzése alatt áll, és módszeresen zaklatják a kormány tevékenységét kritikusan szemlélő civil szervezeteket, amelyek a kormány ellenőrzésében az egyik utolsó, még működő tényezőt alkotják.

Továbbá a kormányfő időnként rasszista és demagóg uszító kampányokat zúdít az országra a menekültek, az Európai Unió vagy Soros György ellen, és Orbán, illetve pártja retorikájában megjelenik a

„melegellenesség, a halálbüntetés visszaállításának követelése és a romák csaknem kollektív megbélyegzése munkakerülőként és bűnözőként”

– írta a Spiegel Online szerzője.

Hozzátette: nehéz megítélni, hogy Vona Gábor pártelnök mennyire komolyan gondolja a Jobbik átalakulását, és mennyire áll ellenőrzése alatt a párt, mindenesetre

„úgy tűnik, hogy Orbán szinte pánikszerűen tart a Jobbik választási sikerétől”,

és ezért hajlandó kétes eszközöket alkalmazni, így például megalázó és alattomos megjegyezéseket tesz Vona állítólagos homoszexualitásáról. Legújabb „ötlete” pedig az, hogy az „anyagi csődbe” kell dönteni a pártot.

(Forrás: MTI)



Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük