Connect with us

Kerítésen innen

Eddig 735 milliárd forint Magyarország vesztesége amiért a kormány méregdrágán vásárolta az orosz gázt

Megosztás

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként. Ráadásul a 255 eurós ár nagyjából 5 euróval magasabb is volt, mint a legmagasabb ár a gáztőzsdén. A vásárlás után pedig szinte pillanatokkal kezdett meredeken zuhanni az ár a TTF-en.

Friss hír Orbán brüsszeli főszónoklatáról: rendőrség menet közben fújta le a konferenciát
Megosztás

Még tovább ragaszkodna a kormány a 2022-ben sebtében, méregdrágán megvásárolt különleges földgázkészeltéhez, írja a Portfolio a 15/2024. (I. 31.) számú kormányrendelet alapján. A lap szerint ezzel gyakorlatilag még egy évvel 2025 tavaszáig kinyújtották annak megtartását.

„Felelős döntés”: mínusz 735.000 millió közforint

Szerintük ezt azért tették meg, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a százmilliárdos nagyságrendű beszerzésen. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy a kormány a gáz árának történelmi csúcsán vásárolt egy nagy készletet.

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Ráadásul a 255 eurós ár nagyjából 5 euróval magasabb is volt, mint a legmagasabb ár a gáztőzsdén. A vásárlás után pedig szinte pillanatokkal kezdett meredeken zuhanni az ár a TTF-en.

Hitelből, kamatos kamattal…?

A vásárlás 2,01 milliárd eurónyi, akkori árfolyamon kb. 825 milliárd forintnyi szindikált bankhitellel történt, ezért a mostani állapot szerint

nagyjából 89 százaléknyi, 735 milliárd forintnyi nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak.

(Szindikált hitel: olyan nagyhitel, mely nyújtásának kockázatát egy bank nem tudja, vagy nem akarja felvállalni, ezért a hitel nyújtására egy bankokból álló konzorciumot (szindikátust) szervez. Az adóssal szemben több hitelnyújtó áll, megosztva a terheket és a kockázatot.)

Ha a mostani árak mellett használná fel a kormány a gázt, ekkora veszteséget kéne lenyelnie az állami költségvetésnek, tehát az adófizetőnek.

A kormányrendelet értelmében még nagyobbra, 23 százalékra ugrott a védett gáztartalékok aránya, amelyeket csak különleges engedéllyel lehet értékesíteni. Ez nagyobb ellátásbiztonságot ad az idei évre, amely indokolttá teszi a döntést

-írták.

Kapcsolódó

Szerző