777 millióért eladta a város, most 7 milliárdért árulják a Gárdonyi félszigetet!

Aki a közelmúltban megfordult a Keszeg utcában láthatta, hogy a Gárdonyi félszigeten egy hatalmas „ingatlan eladó” táblát helyeztek ki a terület tulajdonosai. Első látásra azt hihetnénk a már megépült Miravel rezidencia 11 darab háromszintes sorházi luxuslakásának egyikére utal a hirdetés – vette észre a Gárdonyi Közlöny.

De ennél többről van szó, a teljes Gárdonyi félsziget eladó!

Az ingatlan.com weboldalon is megtalálható hirdetés szerint a 153 hektáros területtől az eladó 5.6 milliárd forint + ÁFA áron, azaz bruttó 7.1 milliárdért szeretne megválni.

Ez az összeg közel a tízszerese(!) annak, amiért 2006-ban Gárdony Város Önkormányzatának új vezetése, az akkor pár hónapja polgármesternek megválasztott Tóth Istvánnal az élen értékesítette a területet a Spanyol Bernat-csoportnak.

Ez még akkor sem volt egy jó üzlet a város számára, ha az elmúlt években jelentősen növekedett az ingatlanok értéke

a városban és a kért összegből minden bizonnyal engedni kell majd az eladónak. A városi ingatlanok, főként a frekventált part menti helyen találhatók eladásával nem csak szimplán rosszul járunk, hanem az önkormányzat feléli Gárdony vagyonát. 2014-óta a városban található ingatlanok értéke emelkedik, ezt még a másfél éve tartó világjárvánnyal együtt járó gazdasági visszaesés sem állította meg, ebben az időszakban is átlagosan 16 százalékos áremelkedés történt a városi ingatlanárak esetében. Ezért már azzal is növekedne a közvagyon, ha az adott telkekkel nem történne semmi. Az értékesítés helyett pedig olyan turisztikai célú funkciókkal lenne szerencsésebb ellátni ezeket a területeket, amelyből hosszabb távon közvetve (iparűzési vagy idegenforgalmi adó) vagy akár közvetlenül (bérleti, területhasználati és parkolási díjak) is profitálhat a város.

De ehelyett az eladott területek értékét betonba öntik. Lesz elegáns térburkolat és nagyívű fejlesztésként eladható lakónegyedek, amikhez az alapvető közműveket is önkormányzati pénzből építik majd. Az eladott ingatlanért kapott összegeket pedig már fel is élték.

A polgármester vezetése alatt eddig 2.6 milliárd forint értékben adott el az önkormányzat földterületeket,

amiknek az értéke láthatóan megtöbbszöröződött már, idén pedig a város jegyzőjének tájékoztatása alapján további 32(!!) darab telket fognak értékesíteni, összesen 300 millió forint remélt bevételért.
A Gárdonyi félsziget múltjáról írtunk egy részletes bejegyzést, itt elérhető,  terület ingatlan.com weboldalon található hirdetése itt megtekinthető, az önkormányzat tájékoztatása alapján az idei évben értékesíteni kívánt ingatlanok pedig a következők.

Forrás és fotó

Kapcsolódó

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

777 millióért eladta a város, most 7 milliárdért árulják a Gárdonyi félszigetet!
illusztráció: V.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.