Kiemelt hírekKultúra

9/11: Egy nap Amerikában

9/11

A National Geographic egy rendkívüli dokumentumfilm-sorozattal emlékezik meg a 9/11-i terrortámadások 20. évfordulójáról.

A 9/11: Egy nap Amerikában hatrészes dokumentumfilm sorozat a szeptember 11-ei eseményeket idézi fel szemtanúk, túlélők, valamint a mentésben részt vevő tűzoltók és mentősök visszaemlékezéseinek segítségével. Az Emmy-díjas 72 Films és az Oscar-díjas producerek, Dan Lindsay és T.J. Martin által jegyzett széria epizódjait szeptember 3-tól négy egymást követő estén tűzi műsorára a National Geographic csatorna, este kilenc és tíz órától.

A sorozat készítői aprólékos és időigényes munkával mintegy 951 órányi archív felvételből válogatták ki a hat epizód összesen hétórás anyagát – egy egyszerre informatív és megrázó, a nézők érzelmeire ható alkotást létrehozva, mely nemcsak sokkol és megdöbbent, de egyúttal fel is emel a szereplők önzetlensége, önfeláldozása és hősiessége által.

A széria készítői három év alatt 54 embert interjúvoltak meg

Akik összesen 235 órában beszélték el szeptember 11-e történetét – tökéletesen hitelesen, a saját nézőpontjukból, egyes szám első személyben.

Az izgalmas, a nézőket a képernyők elé bilincselő epizódok a tragikus eseménysorozat valamennyi fontos pillanatát felelevenítik az eltérített repülőgépek becsapódásától az ikertornyok összeomlásáig, valamint a mentők, tűzoltók és civilek hősies helytállásáig.

Az események részletes – a történéseket olykor percről percre bemutató – krónikáját archív fotók, valamint szemtanúk, túlélők és tűzoltók visszaemlékezései teszik teljessé.

Fotó Credit: U.S. Navy/Eric J. Tilford

A sorozatban bemutatott filmfelvételek egy része most kerül először a nagyközönség elé

Láthatunk képsorokat, melyeket közeli lakásokból és utcákból vettek fel nem sokkal a becsapódásokat követően; bepillanthatunk az ikertornyok lábánál dolgozó orvosok életmentő munkájába; később pedig nyomon követhetjük a túlélők után kutató önfeláldozó, saját testi épségükkel nem törődő tűzoltókat az összeomlott épületek instabil romjai közé.

“Minden tragédiájával és szomorúságával együtt ez a nap a hősiesség, az önzetlenség és az emberségesség napja is. A sorozattal szeretnénk halhatatlanná tenni ezeket a történeteket; egy újabb történelmi eseményt a maga mélységében és komplexitásában a nézők elé tárni, ami már hagyomány a National Geographic-nél”

– mondta Courteney Monroe, a National Geographic Global Networks vezérigazgatója.

A dokumetumfilm-sorozat a ‘9/11 Memorial & Museum’-mal hivatalos együttműködésben készült. A sorozat az AFI DOCS és a Sheffieldi Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál válogatásába is bekerült, az első – egész estés – epizódot június 11-én levetítették a Tribeca Filmfesztiválon.

Rendező Daniel Bogado, zenéjét David Schweitzer szerezte.

A 9/11: Egy nap Amerikában szeptember 3-tól szeptember 6-ig látható, 21 és 22 órakor a National Geographic csatornán.

A támadás

Amikor egy eltérített utasszállító repülőgép becsapódik a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, elszabadul a pokol. Az epizódban többek közt tanúi lehetünk, amint megérkeznek a helyszínre az első tűzoltó egységek, és megkezdik a csapdába esett civilek evakuálását az épületből – valamint megismerünk egy önfeláldozó üzletembert, aki a saját testi épségét kockáztatva igyekszik megmenteni egy súlyosan sérült idegent. Amikor nem sokkal később egy másik repülőgép a déli toronynak ütközik, mindenki számára nyilvánvalóvá válik: Amerika támadás alatt áll.
Bemutató: Szeptember 3. 21.00

A déli torony

A Világkereskedelmi Központ déli tornyában tartózkodók sokkos állapotban nézik végig, amint az északi toronyba repülőgép csapódik, és az épület lángokba borul. Amikor pedig a déli tornyot is támadás éri, egyszerű kívülállókból maguk is áldozatokká válnak, akik kétségbeesetten igyekeznek menekülni a felső szintek poklából. Odalenn eközben sorra érkeznek a mentők, hogy az idővel versenyt futva harcba szálljanak a sérültek életéért.
Bemutató: Szeptember 4. 21.00

Az összeomlás

A rémálom nem ér véget a Világkereskedelmi Központ elleni repülőgépes támadásokkal. Egy harmadik repülőgép, a 77-es járat, a Pentagonba csapódik, a szintén eltérített 93-as járat pedig Washington felé veszi az irányt. És eközben New Yorkban összeomlik a lángokban álló északi torony, további halálos áldozatokat szedve…
Bemutató: Szeptember 4. 22.00

Fotó Credit: NIST

A felhő

A déli torony összeomlása nyomán olyan sűrű por- és füstfelhő lepi el a környéket, hogy a kavarodásban elveszítik egymást a túlélők és a családtagok. Kétségbeesett kutatás kezdődik a porfelhőben, melynek leülepedése után elérkezik a megkönnyebbülés, ill. – sajnos sokak számára – a gyász pillanata.
Bemutató: Szeptember 5. 21.00

Bajtársak

Az északi torony összeomlásakor számtalan ember az életét veszíti. Egy tűzoltóosztag azonban, mely a kritikus pillanatban az épületben tartózkodik, a csodával határos módon életben marad, és rádión kér segítséget. Bár az instabil romok közé életveszélyes vállalkozás behatolni, a mentőalakulatok azonnal munkába lendülnek.
Bemutató: Szeptember 5. 22.00

Megmentők

Az ikertornyok összeomlása után két egykori tengerészgyalogos és egy volt rohammentős bemerészkedik a romok közé, hogy túlélők után kutasson. Önfeláldozó munkájuk nem is marad eredménytelen: rábukkannak két rendőrtisztre, akik 15 méter mélyen várják, hogy kimentsék őket – egy olyan veszélyes és elzárt helyen, amelyet szemlátomást lehetetlen megközelíteni.
Bemutató: Szeptember 6. 21.00

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

20 év múlva

About Author

Szólj hozzá!