Connect with us

Kerítésen innen

Szabad Európa: miért alibiznek az ellenzéki pártok?

Megosztás

Mi lehet az oka annak, hogy az ellenzék pártjai ahelyett, hogy tudatosítanák az emberekben, hogy a 12 éve retgnáló Fidesz sorban jelenti be a megszorító intézkedéseket, amik ráadásul nyilvánvaló ellentétben állnak a választási ígéreteikkel, „harcos közleményekben követelnek” látszatintézkedéseket? Erre a kérdésre kereste a választ a Szabad Európa portál és arra jutott, hogy….

Vajon a mentőszolgálat MOL kártyája engedélyezi a prémium üzemanyag tankolását, mert alapból az olcsóbb üzemanyagra van beállítva?
Megosztás

Mi lehet az oka annak, hogy az ellenzék pártjai ahelyett, hogy tudatosítanák az emberekben, hogy a 12 éve retgnáló Fidesz sorban jelenti be a megszorító intézkedéseket, amik ráadásul nyilvánvaló ellentétben állnak a választási ígéreteikkel, „harcos közleményekben követelnek” látszatintézkedéseket? Erre a kérdésre kereste a választ a Szabad Európa portál és arra jutott, hogy….

Az ellenzék „fáradt és szétesett”, vagy…?

Sehol egy „polgári kör”, vagy „faluparlament”, se nemzeti konzultáció” -ha már új ötletekkel nem akarják fárasztani magukat- csupán visszafogott „most már aztán ténylegek” olvashatók, már ahol közlik őket.

  • Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a DK vezetője nem tüntetéseken szónokol, hanem ilyeneket posztol: „Magyarország, a hazánk, okos, nyugodt vidék lesz. Egymásra is vigyázó emberekkel. Az emberi élet mindenkit megillető lehetőségével. Az a dolgunk, hogy gyorsítsuk az időt. Hogy minél gyorsabban visszatérjünk a történelem főutcájára.”
  • Az MSZP arra szólítja fel Facebookon az embereket (saját FB-követőit), hogy küldjenek tiltakozó levelet fideszes parlamenti képviselőjüknek.
  • A Jobbik szintén csak Facebook-posztokat ír, illetve új elnöke, Gyöngyösi Márton arra tett javaslatot, hogy kormány és ellenzék teremtsen nemzeti egységet, és együtt találja meg a megoldást a brutális inflációra és a forint gyengülésére.
  • Az LMP frakcióvezetője, Ungár Péter rögtön le is oltotta azzal, hogy „úgy tűnik, hogy az első adandó helyzetben újra visszatérünk a régi nyomvonalhoz, ahol egy teljes hasonulási versenyt akarunk csinálni az ellenzéki politikából, és egymást hergelve olyan helyzeteket teremtünk, ahol minél több másik szereplőről tudjuk kimondani, hogy nem akarja az ellenzéki egységet. Mi ebben a versenyben tényleg nem akarunk részt venni.”

A magyar kkv-k 81 százaléka negatív gazdasági hatásokkal számol a közeljövőben – magyarázza Jagodics Tamás, a Cégmenedzser tulajdonos-ügyvezetője a kutatással kapcsolatban a Piac és Profitnak, amelyet több mint 300 cégvezető részvételével végeztek. Azt vizsgálták, hogy vajon mire készülnek a magyar vállalkozások a közeljövőben. A gyártók, kis- és nagykereskedők, valamint szolgáltatók válaszai alapján az látszik, hogy a kkv-k 43 százalékánál jelentős negatív hatásokkal számolnak, míg 39 százalék közepesen negatív fejleményekre készül. A cégek több mint 33 százaléka csökkenti a beruházásokra, közel 13 százaléka pedig a marketingre szánt összegeket. 

Üdítő kivétel….

A politikusok közül egyedül a pártpolitizálással várandóssága miatt ideiglenesen felhagyó előző Momentum-elnök, Donáth Anna posztolt a valódi, nem virtuális ellenzéki aktivitás szükségességéről:

„Folyamatos nyomás alatt kell tartanunk a kormányt, hogy a válság megoldására koncentráljon. Tüntetésekkel, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel. Helyi és országos tiltakozásokkal. Érdekközösségeink újraszervezésével, amit látunk most például a katások esetében. Civilek és ellenzékiek összefogásával.”

Fidesz-mélytorkok akcióban?

Az is lehetséges, hogy az ellenzék csak az első új számlák megérkezésére vár.

De addig is tudna mit tenni, hiszen a fél ország retteg az augusztusi számlájától. Egy névtelenséget kérő momentumos politikus sorolja, mit kéne csinálni:

„Megszórni sárga csekkekkel a postaládákat, ki kéne matricázni a Fidesz-irodákat, molinókat kéne kifeszíteni, fényfestést csinálni. Azután jöhetne a tüntetés, ami egy felháborodási folyamat vége. De ezt a felháborodási folyamatot is meg kéne csinálni.”

Ennek elmaradását ő egyszerűen az ellenzék fáradtságával és szétesettségével magyarázza (a Jobbikban és a Momentumban valóban teljes vezetéscsere történt). Egy a portálnak szintén anonim megszólaló szocialista szerint viszont

az ellenzéki pártokban lévő „fideszes kapcsolattartókon” keresztül érkezett a konkrét kormánypárti elvárás Rogán Antaléktól, miszerint az ellenzéki pártok ne növeljék, illetve használják ki a rezsinövekedés miatti lakossági elégedetlenséget.

Itt azért felvetődik a kérdés: mit és kiről -mindenkiről?- tudhatnak fideszék, amivel sakkban tartják az ellenzék politikusait?

Pedig….

A GKI szerint a fogyasztói bizalmi index már a rezsiemelés bejelentése előtt közelítette a koronavírus-járvány elejének mélységét:

lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

A Fidesz-kormány jórészt eltörölte a rezsicsökkentést, folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak, négyszáz forint feletti euróárfolyamon áll a pénzromlás. Eközben Orbán Viktor fizetése több mint a duplájára nőtt, eltörölték a miniszteri bérplafont, a képviselő államtitkárok fizetését pedig több mint ötven százalékkal növelték.

Forrás

Friss híreink!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük