Újabb levelet kaptunk  Debrecenből. A Fidesz a szabadság egykori őrvárosában bohócot csinál a demokráciából. A várost több hete ellepték a narancsos plakátok, a járókelők lépten-nyomon Papp László polgármester  arcát láthatták valamelyik villanyoszlopról rájuk tekinteni. Tesznek ők a bíróság ítéletére, hogy törvénytelen a kihelyezés. 

Tisztelt szerkesztőség!

A közpénz hasznosulásának igen sajátos módja ez. Igazán kíváncsi lennék, hogy a debreceni önkormányzat oszlopaira felfüggesztett reklámok után, mennyit pengetett ki a város kasszájába a Fidesz, de igaz ez a Debreceni Közlekedési Vállalat oszlopaira is. Remélem a választások után lesz legalább egy tökös ellenzék, amely elszámoltatja az önkormányzatot arról, mennyibe is került a fideszes plakátok kihelyezése. Talán nem kizárólag én vagyok erre kíváncsi, hiszen a mi pénzünket szórják Debrecenben is.

A plakáterdő miatt Varga Zoltán, a baloldali szövetség polgármester – jelöltje beadványa után, végső jogorvoslati fórumként a Debreceni Ítélőtábla 2019. október 7.-én törvénysértőnek mondta ki a plakátok kihelyezését. A bíróság szerint:

“.. a FIDESZ-KDNP jelölőszervezet megsértette a Választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.törvény 144. § (4) bekezdését azzal, hogy Debrecen Megyei Jogú Város területén a hasznosító ESMA Zrt előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül választási plakátokat helyezett el a villanyoszlopokon; egyúttal a további jogsértéstől eltiltja. “

És jött a Fidesz közlemény

“Ahogy korábban is elmondtuk, a Fidesz-KDNP rendelkezik négyből három villanyoszlop-tulajdonos (KÖZVILL, DKV, önkormányzat) írásbeli, előzetes hozzájárulásával. Vitatjuk, de tiszteletben tartjuk a bíróság döntését, amellyel néhány villanyoszlop tekintetében marasztaló ítéletet hozott. Az érintett oszlopokon az ESMA hírdetőberendezései láthatóak. Az ezeken található plakátokat október 7-én eltávolítottuk”

Eddig a közlemény. Mit tehet a jámbor járókelő, aki szeret egy picinykét a dolgok mögé is látni, hogy meggyőződjön a helyi hatalmasságok állításainak igazáról. Konok debreceni polgárként fotókat készít a város különböző pontjain, és kérdez. Így tettem én is. A Fidesz által megjelölt nap után -október 8.-án és 9.-én -bátorkodtam a telómmal fényképezni. Jártam a belvárosban, a kertvárosi részben, a Csapókertben, s csak ámuldoztam. Eddig azt gondoltam, hogy az oszlopok többsége felett az ESMA rendelkezik plakát kihelyezési engedélyezés jogával, de lehet, hogy tévedtem?

Nem elég, hogy reggel, ha kinézek a házunk ablakán még mindig a jelenlegi polgármester néz rám, bármerre mentem, – különösen a vasárnapi szavazókörök környékén -mindenütt a narancsosok plakátjait láttam. Úgy 20 méterenként ott lógnak a jelöltek képei, csábmosolyukkal próbálják a választókat megnyerni.

Ha leszedték, ahogy állítják, akkor csak a szemem káprázik?

Pedig nem is ittam előtte. Sok pohár bort kellene ahhoz innom, hogy elhiggyem, egyetlen egy törvénysértő plakátot sem kaptam “puskavégre”. Ha pedig így van, akkor elképzelhető, hogy a Fidesz közleménye enyhén szólva is elferdíti a valóságot? Persze ez még mindig csak jobb történet, mint a lovas győri kolléga esete, aki világhírnévre tett szert a tornagyakorlata révén. Egyéb ínyencségekről nem is szólva.
Nekünk Debrecenben csak Florida jutott egykor, mondjuk akkor is tisztára mosták a szennyest. Visszatérve a plakáterdőre, kérdezem: a Fidesz a törvények felett áll, rájuk nem vonatkozik a független magyar bíróság jogerős ítélete? Egy olyan párt akarja itt Debrecenben a gyeplőt továbbra is kezében tartani, amely magasról lesz .. a mit mondott az ítélőtábla? Erre is csak annyi a válaszuk: “oszt jó napot”?

Egy mocskos választási kampány méltó befejezése. Anno 2019 Debrecen.

Tisztelettel:

V. B. debreceni polgár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét