A Fidesz-frakció – kifejezetten a szombathelyiek érdekében (?) – tartózkodott, ennek ellenére van költségvetése a városnak

Mint azt a Városi Kurír megírta, A Szombathely a várost vezető grémium előző közgyűlésén a többségbe kerülő baloldal úgy döntött, visszahívja a fideszes-delegáltakat az önkormányzati cégektől. Az eddig regnálók értetlenül álltak az eset előtt, nekik “odafönt” Orbánék nem ezt ígérték. Most meg a költségvetés ügyében golyózták ki őket. A fideszesek csak kapkodják a fejüket a záporozó “kokik és sallerrek” elől.

“Posztbolsevik puccs”

Puskás Tivadar fideszes polgármester szerint

posztbolsevik puccs történt, lehet, hogy többen vannak, de ez nem a város véleményét tartalmazza. Kijelenti, korán kezdődött a kampány, szeretné, ha a város ezt nem sínylené meg, de jelenleg nem csak azzal foglalkoznak a képviselők, ami a város érdekében szükséges….

Ezt szem előtt tartva tartózkodott az összes regnálópárti képviselő a város költségvetésének megszavazásakor, ami nélkül tudvalevő, hogy Szombathely működésképtelen lenne. Hát, így gondolták szolgálni a helyieket, akik remélhetőleg ezt a választáskor sem felejtik majd el nekik.

A többségben lévő ellenzék alkotta meg és fogadta el a város költségvetését szerdán a szombathelyi közgyűlés rendkívüli ülésén.

A város polgármestere, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) és a Fidesz-frakció tartózkodott a végszavazáskor. A költségvetést eredetileg a polgármester készítette és terjesztette be a testület február 28-ai ülésére, amelyhez azonban az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció, valamint a Jobbik és a Pro Savaria alkotta ellenzék 130 módosító indítványt tett. Az átformált költségvetésben változatlanul hagyták a 30 milliárd 188 millió forintos főösszeget, az előírásoknak megfelelően továbbra is működési hiány nélkül terveztek, de más területekre irányítottak forrásokat.

A manóba! “Posztbolsevista puccskísérlet” Szombathelyen?

Az eredeti előterjesztésben szereplő 500 millió forint helyett például 1 milliárd forintos útfelújítási programot irányoztak elő, felsorolva azokat a – főként az ellenzéki képviselők körzetében lévő – utcákat, ahol javaslatuk szerint utak és járdák újulhatnak meg.

A Fidesz-KDNP-frakció szerint

“választási látványköltségvetés”

született, az ellenzék szerint módosító javaslataik a szombathelyiek igényét tükrözik.

Azokat a – szintén út- és járdafelújításokat célzó – javaslatokat amelyeket a Fidesz-KDNP tett, döntő részben elutasították.

Nemény András ellenzéki frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy a fideszes képviselők a vagyongazdálkodási többletbevételeket jelölték meg forrásként, szavai szerint ha teljesülnek a bevételek, a költségvetés módosításával támogatni fogják azokat is.

Az egymilliárd forintot meghaladó változtatás forrásait az évről évre növekvő – 2018-ban 9 milliárd forintot meghaladó – iparűzési adóból, valamint az oktatási, kulturális és sporttámogatások csökkentéséből szándékozik előteremteni a szombathelyi ellenzék.

Kevesebből gazdálkodhat például a Szombathelyi AGORA Kulturális Központ, 20 millió forinttal kevesebbet kap a városi múzeum, 9 millió forinttal a Segítés városa program, valamint 37,5 millió forinttal csökken Haladás Labdarúgó Kft. támogatása.

Megvonták a szombathelyi vásárcsarnok átépítésére kialakított tartalékot, kevesebb támogatást kap a diákönkormányzat és elbocsátanak a polgármester kabinetjéből hat politikai munkatársat. Ez utóbbit Lendvai Ferenc (Fidesz) frakcióvezető politikai tisztogatásnak nevezte.

Szintén ellenzéki javaslatra megemelték viszont a városháza dolgozóinak bérét 10 százalékkal

és egyszeri kafetéria juttatásban is részesülnek az önkormányzati dolgozók. Kilencvenkét millió forinttal többet kap a TAO-támogatás pótlására a Weöres Sándor Színház.

Statárium Szombathelyen! – az alpolgármester nem fidesz-szájíz szerint szavazott, mehet a levesbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük