Az élete múlhat rajta – A két oltás már lejárt lemez

Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szombaton az M1 aktuális csatornán.

Keverni kell az oltásokat

Az immunológus hangsúlyozta, ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást.
A szakértő rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon – Európában elsőként – még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét.
Kérdésre elmondta: a harmadik oltásnál azt kell szem előtt tartani, hogy ha lehet, akkor vektorvakcinára (mint például a Szputnyik) ne egy újabb vektorvakcinát kérjenek az emberek, mert ezek bizonyos esetekben “kiolthatják egymást”.
Hozzátette, a harmadik oltás előtt felesleges PCR-tesztet vagy antitest vizsgálatot végeztetni.
Az utóbbinak inkább akkor lehet értelme, ha később, már jóval az oltás után ellenőrzik az ellenanyag szintjét – mondta Kacskovics Imre.
Felhívta a figyelmet, hogy a harmadik vakcinának köszönhetően jelentősen erősödhet az immunválasz a vírus ellen, de nemcsak az ellenanyag szintje, hanem a minősége is javulhat.

“Tehát a harmadik védőoltás – ha már eltelt 4-6 hónap -, újra visszaállítja, sőt sok esetben magasabb szintre emeli az antitest-szintet és a védettséget”

– fogalmazott az immunológus.

Email a kormánytól

Az emailben felhívjuk az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet. Ez minden vakcinára igaz. Ezért a régebben oltottak számára is kiemelten fontos az ismétlő oltás.

Javasoljuk, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra.

A kormány arra is felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben továbbra is a beoltatlanok vannak. Arra kérik őket, hogy saját életük és egészségük védelme érdekében mielőbb vegyék fel az oltást. Továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet a vírus ellen.

Kapcsolódó

Erre számíthat a harmadik oltás után

két oltás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük