Kerítésen innen

A két potentát mosolyog – Na és mi?

Kihirdettetett: Hernádi Zsolt cége - a MOL- az állami főkukás 35 évig!

Ők már megegyeztek, kezet is adtak rá, de mit jelent ez a valóságban, magyarra fordítva? Szijjártó külügyér közösségi oldalán mosolygva biztosította a magyarokat kerítésen belül, hogy energiaellátás, az van, természetesen sokkal több, mint az unió átlagországaiban. Azt, hogy melyek ezek, nem részletezte, mint ahogy a konkrétumokat is mellőzte.

Minden klassz, a srácok mosolyognak….

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok

jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető

a Mol budapesti székházában egyeztetett az energiabiztonság szempontjából releváns szereplőkkel, amelyet követően arról számolt be, hogy hétfőn este 7 órától újraindult a földgázszállítás az Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra érkező vezetéken.

Szijjártó Péter elmondta:

hazánk pontosan megkapja a tavaly megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződés szerinti mennyiséget a déli szállítási útvonalon, amelynek a megbízhatósága továbbra is 100 százalékos.

Az Északi Áramlat-1 karbantartási nehézségei miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a Nyugat-Európába szállított orosz földgáz mennyisége,

ami érinti az Ausztrián keresztül történő magyarországi szállításokat is. Bár ezen az útvonalon jelenleg az eredetileg szerződött mennyiségnek mindössze a fele érkezik hazánkba, a naponta így kieső 1,3 millió köbmétert gond nélkül be tudják szerezni a spotpiacon.

A magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani

– mondta Szijjártó Péter, aki emlékeztetett rá, hogy továbbra is

zajlanak a tárgyalások arról, hogy az orosz Gazprom a déli szállítási útvonalra terelje át az Ausztria felől hiányzó mennyiséget.

A miniszter elmondta, rendben zajlik a gáztározók feltöltése:

míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan az éves fogyasztás 15 százalékáig töltötték fel idáig a létesítményeket, Magyarországon ennek szintje 23 százalékos.

Magyarországon zavartalanok a kőolajszállítások is a Barátság nevű vezetéken keresztül, az ellátás stabil és biztonságot ad számunkra.

Gőzerővel Paks

A miniszter végül közölte, hogy eközben gőzerővel zajlik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése, amit a kormány folyamatosan próbál gyorsítani, így a héten újabb, mérföldkőnek számító előrelépés várható az engedélyezési folyamatban. Szijjártó e hét pénteken Isztambulban találkozik az orosz Roszatom vezérigazgatójával a helyzet áttekintése érdekében, s a cél továbbra is az, hogy

2030-ra újabb működő reaktorok lépjenek üzembe Pakson.

About Author

Szólj hozzá!