A kibertér hiénái – Vigyázat, alaposan megkeserítheti a karácsonyt az internetes vásárlás kíméletlen ördöge

Nemcsak az eladók, de a vásárlók között is jócskán megtalálhatjuk a kibertér hiénáit. Néhány eset ismertetése mellett szolgálunk pár jó tanáccsal is, hogy ne legyen vidám karácsonyi vásárlóból, eladóból szomorú sértett.

Átvert vásárlók, csak néhány példa

1. Nagyobb kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. Az eljárás eddigi adatai szerint egy helyi nő gránit mosogatót szeretett volna megvásárolni egy internetes piactéren. Az eladó a vásárlónak e-mailben elküldött egy linket, amelyre rákkattintott, ami különböző oldalakra vezérelte őt.

A műveletek közben az áleladó a sértett adataihoz jutott, így leemelt tőle több mint kétmillió forintot.

2. Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismertelen tettessel szemben. Az eljárás eddigi adatai szerint egy cég por elszívós műkörmös asztalt elkészítését hirdette meg. Egy kazincbarcikai nő előre elutalta vételárat, több mint kétszázezer forintot, majd a cég elérhetetlenné vált – írta a police.hu.

Csaló, álvásárlók, lehúzott eladók

A sértettek jelen esetben azok a személyek voltak, akik valamilyen terméket kívántak online hirdetési oldalon (Jófogás, Vatera, Marketplace, stb.) értékesíteni.

A csalók vásárlóként jelentkeztek a hirdetésre és a terméket csomagautomatába kérték postázni. Ezt követően az eladó kapott egy hamis üzenetet (Whatsapp, Viber, stb.) a csomagautomata üzemeltetője nevében, melyben a vevő adatai (természetesen fals adatok) és a “Pénzeszköz átvétel” gomb szerepelt. A gombra kattintva megjelent egy bankokat felsoroló lista. A csalók ezzel azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a vételár átutalását a csomagküldő cég bonyolítja és a listából a sértett a saját bankját kiválasztva, belépési adatait megadva (felhasználónév, jelszó, SMS kód) hozzájut a pénzéhez.

Ezzel ellentétben azonban a listán szereplő bankok ikonjára, nevére kattintva a sértettek a csalók által létrehozott – a bank valódi weblapjára nagyon hasonlító – oldalra jutottak, ahol a beírt adatok a csalókhoz kerültek.

Ne hagyja magát, legyen körültekintő!

A kibertér hiénái, a bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!

Ha ezt a néhány dolgot betartod, egészen biztosan nem lesz rossz karácsonyod, mert kicsalták a pénzedet, persze a szállítás esetleges megcsúszására mi sem tudunk garanciát vállani, ha ilyen történne, abból az a tanulság, hogy máskor érdemes korábban rendelni.

A kibertér hiénáitól mentes boldog karácsonyt kívánunk.

(Képünk,  illusztráció)

Nem árt odafigyelni!