Orbán-saller Budapestnek? A kormány a közterületekre is rátenné (teszi) “nemzeti” pracliját!

Kíméletlen politikai háború zajlik a főváros és a kormány között, szinte minden napra jut egy kemény üzenet, az egyezségre való törekvést nélkülöző egyoldalú intézkedés.

Itt az újabb gyöngyszem

A parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely már eddig is nagy vitákat váltott ki, egyebek mellett az önkormányzati jogkörök csorbítása miatt, a veszélyhelyzetre hivatkozással. De ugyanebben a csomagban kapott helyet a városligeti beruházás folytatásának biztosítása (az egyértelmű fővárosi önkormányzati akarat ellenére), valamint a színházak felügyeleti rendszerének módosítása.

A módosítók egy része érzékenyen érinti a harmonikusnak amúgy sem nevezhető főváros-kormány viszonyt. Az előterjesztő ugyanis az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

 • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
 • az Árpád híd területe
 • a Petőfi híd területe
 • a Rákóczi híd területe
 • a Margitsziget területe
 • az Óbudai-sziget területe

Az önkormányzat csak akkor használhatja, ha megengedik….

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján – de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával – engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Vagyis az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is a szervező engedélyéhez kötnék, a nyár egy, a köztéri rendezvények – egyáltalán, a közterület hasznosítása – szempontjából meghatározó szakaszában.

Az állami ünnep szervezőjére azt a feladatot testálja a javaslat, hogy az eseményt megelőző hatvanadig napig kell tájékoztatnia a tulajdonost a közterület használatának időtartamáról és az érintett területekről.

Amennyiben a tájékoztató alapján nem tart igényt a felsorolásban szereplő összes közterületre, akkor a kimaradók hasznosítását a törvénymódosítás nem kötné a szervező engedélyéhez.

De nem csak a közterületek ünnepek alatti hasznosításáról rendelkezik a bizottsági módosító

Abban felhatalmazást is adnak a kormánynak arra, hogy rendeletben határozza meg az augusztus 20-i ünnep szervezőjét. Szervező alatt “az állami ünnep – előkészítést és lebonyolítást is magában foglaló – megtartásával kapcsolatos közfeladat ellátásra kijelölt szervezetet” érti a módosító, de az nem világos, hogy az állami megrendelőt kell ez alatt érteni, vagy a ténylegesen kivitelező céget. Utóbbit az eddigi gyakorlat szerint pályázati úton választotta ki a Hungarofest Nonprofit Kft.

A javaslat indoklása nem hagy kétséget a bizottság – vagyis a kormány – szándékai felől:

“…a módosítás biztosítja, hogy Magyarország hivatalos állami ünnepének, augusztus 20-nak a méltó megünneplése feltételei biztosítottak legyenek, ennek érdekében a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterületeket az állam, illetve az állami ünnep megszervezője ingyenesen használhassa.”

Ide kapcsolódó minapi hír, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megrendezni idén Budapesten.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Orbán-saller Budapestnek? A kormány a közterületekre is rátenné (teszi) “nemzeti” pracliját!

 • Avatar
  2020.05.17 - 13:58
  Közvetlen hivatkozás

  Szerintem a várban elég lesz a tűzijáték , csak hatásos legyen ! Önköltségből , persze !

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük