A kormány célkeresztjében az ösztöndíjas diák – Vagy-vagy helyett is-is

Hivatalosan államilag támogatott hallgatóknak nevezik azokat, akiket a népnyelv csak ösztöndíjasokként emleget. Abból a szempontból egyébként teljesen mindegy az elnevezés, hogy a kormány most ellenük fordult. A Népszava foglalta össze a történteket. 

Kilövési engedély?

“Első ránézése úgy tűnik, a minimumátlag idei emelése nem okozott nagy kilengést. A következő két évben viszont már várható, hogy a 8 ezret is meghaladja a költségtérítéses képzésre átsorolt hallgatók száma – mondta a Népszavának  Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az átsorolt hallgatók egy része diákhitellel vagy családi segítséggel folytatja önköltséges formában is, ám sokan vannak, akik inkább abbahagyják tanulmányaikat. A felsőoktatásban a lemorzsolódás aránya 30 százalék körüli, ám azok körében, akiket átsoroltak fizetős képzésre, ennek kétszerese, valamivel több mint 60 százalék.

Vagy-vagy helyet egy sunyi is-is

A módszer ravasz gonoszságának mikéntje is kiderül a cikkből:

“A kormány 2017-ben döntött az átsorolás szigorításáról: az ösztöndíjas egyetemistáknak a korábbinál szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ha diplomaszerzésig akarják élvezni az állam támogatását. Míg korábban elegendő volt, ha az egyetemi kurzusokért járó kreditekből elértek egy meghatározott számot vagy jó tanulmányi átlaggal zárták a szemesztert, ma már mindkét feltételt egyszerre kell teljesíteni. Ráadásul a minimumátlagot már nem az egyetemek, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területek szerint. Ha valakinek nem sikerül minden feltételnek megfelelni, automatikusan átsorolják fizetős képzésre.”

A HÖOK harca nem volt teljesen eredménytelen, ám ennél sokkal több kellene. A kormány azonban nem növelni akarja a kiművelt emberek számát, mint ez a rendelete is mutatja, hanem éppen ellenkezőleg. Orbánék ugyanis nagyon is valós rettegéstől hajtva a “jobb félni, mint megijedni” elve alapján a jövő ellenfeleit látja bennük, lássuk be, nem is egészen alaptalanul.

“A törvénymódosítás és a hozzá kapcsolódó rendelet 2017-ben hatályba lépett, de a HÖOK-nak sikerült egy éves türelmi időt, valamint a központilag meghatározott minimumátlag fokozatos emelését kiharcolnia. A kormány eredetileg egységes, 3,5-ös átlagot határozott volna meg, a HÖOK-al kötött megállapodás értelmében viszont 2,75-ről, a kiemelt, „nemzet-stratégiailag fontos” képzési területeken (mint például az orvosképzés) 2,5-ről indult, majd minden évben 0,25-el emelik, fokozatosan haladva a 3,5 felé.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük