A legrosszabb is jobb lesz!? I. - Városi Kurír

Sorting by

×

A legrosszabb is jobb lesz!? I.

A legrosszabb ellenzéki kormánykoalíció is jobb lesz, mint volt valaha is a legjobb Orbán! De ezt csak azért írhatom le, mert ami országunkban most van, az tarthatatlan!  Önkínzó betűvetők, akik (hitük szerint) a közjó szolgálatában mindenféle vélekedéssel és információkkal töltik meg a lapok és a portálok oldalait, nap-nap után híreket olvasnak, próbálják a tények ismeretében formálni gondolataikat, véleményüket országról-világról.

Hirdetés

Elszomorító foglalatosság!

Átlag tíz hírből nyolc valami politikai ostobaságról, galád lopásról, balesetről, a járvány új veszélyeiről, kormányzati tehetetlenségről, az EU tétovaságáról, kínai vagy/és orosz fenyegetésről szól, ráadásul az ütődött celebek állnak a közérdeklődés középpontjában. Örülni jószerint csak a Marson kószáló kutatóegységek sikeres működésének lehet. A legutóbbi, számunkra különösen jó hír az volt, hogy a Karikó Katalin közreműködésével kidolgozott, rákellenes vakcina első porcióját megkapta egy beteg, de ez a hír eltörpült a mellett, hogy a magyar fociválogatott az EB-n döntetlent játszott a franciákkal a Puskás Arénában. Ez utóbbi hír mindjárt keltett némi őrületet a honi sajtóban, amennyiben akadt egy szerző, aki ezt a kiváló eredményt, (de mégsem győzelmet) képes volt Orbán Viktor világraszóló sikereként emlegetni. (Einstein szerint az emberi hülyeségnek biztos nincs határa.)

 

Annyi bizonyos, hogy a hírfogyasztó boldogtalanokra információk özöne zúdul,

s aki veszi magának a fáradtságot, hogy a kommunikációs áradatból kihüvelyezze a tényeket és összefüggéseiket, kicsiny országunk állapotát elég aggasztónak, vagy éppen rémesnek láthatja. A nagyvilágnak sem tetszik, ami Magyarországon történik, s lakóinak, akik nagyjából 99 százalékban a maguk bőrén érzik az ártó történéseket, még kevésbé.

Ezért aztán jobboldali, liberális, konzervatív polgári demokrata és baloldali ellenzék összefogott a zöldpártiakkal, hogy végre megbuktassák ezt a vérszívó, nemzetellenes, illiberális, se nem keresztény, se nem, demokrata, de hazudós kormányt a rendszerével együtt. Ez eddig világos. Rendben.

De mit akarnak a továbbiakban?

A NER-nek nevezett szörnyűség már eléggé gyökeret eresztett a magyar társadalomban, vannak lelkes vagy csak tájékozatlan, becsapott hívei, ráadásul a Fideszé és a kormányé minden eszköz, ami a választásban fontos lehet.

Mit akartok hát ti, ellenzékiek, mit tesztek a választási siker érdekében?

Először is szövetséget kötöttetek Orbán megbuktatására, előválasztást tartotok, ami jó, habár nem megy döccenők nélkül. Megígértétek a koalíciós kormányzást, az európai mérték szerinti, élhető demokráciát, a IV. Köztársaság jogi, gazdasági, erkölcsi és szociális alapjainak megteremtését.Végezetül megjelent a közös program vázlata. Arról szól, hogy mire készültök, ha a választók felhatalmazást adnak nektek a cselekvésre. Ennek a tervezetnek garanciát kell adni, de legalább ígérni arra, hogy a legrosszabb ellenzéki koalíciós kormányzás is jobb lesz, mint amire a Fidesz legjobb napjaiban valaha is képes volt vagy képes lenne.

A tervvázlat első fejezetének címe: Szabad Magyarország

Ez még nem az emberek számára a mindennapokban legfontosabb ügyről, még nem pénzről szól, vagyis a keresetekről, nyugdíjakról, tisztességes adózásról. Ez a fejezet a jogállamról szól, amely nélkül nincs létbiztonság, nincs jogbiztonság és nincs személyes szabadság. A vitairat szerint

„a közhatalom alkotmányos gyakorlásának kereteit kell felépíteni. … Az államnak szigorúan a jogszabályokhoz kötve kell működnie. A demokratikus hatalomgyakorlás alapja a népszuverenitás, a hatalommegosztásra épülő államszervezet pedig a fékek és ellensúlyok klasszikus rendszerét jelenti.“

Azt hihetnők, hogy ezek távoli dolgok, s amint a Fidesz évek alatt fokozatosan és számottevő társadalmi ellenkezés nélkül rombolta szét, illetve vonta uralma alá az állam valamennyi szervezetét és jogkörét, olyan könnyű lesz visszaépíteni az alkotmá-nyos jogrendet.

Valójában éppen ellenkezőleg, a jogi és erkölcsi normák betartása mellett még a társadalom érezhető többségének támogatásával sem lesz egyszerű fontos hatalmi pozíciókból a Fidesz odaültette kádereket kibillenteni, jóllehet szakértők egy részének vélekedése szerint adottak a jogi eszközök arra, hogy az új, remélhetően ellenzéki többségű parlament megkezdje a IV. Köztársaság kiépítését.

Az új alkotmánynak intézkednie kell az arányosabb választási rendszer bevezetéséről; garanciális szabályokat kell tartalmaznia az erőszakszervezetek és az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának tilalmáról, és a sajtószabadság érvényesüléséről, az állam és az egyház elválasztásáról.

Az új alkotmány megerősítését pedig első helyen népszavazástól várják.

Ez lenne tehát az új rendszer bázisa

A tervezet e fejezetében olvashatók kissé részletesebb elgondolások néhány „apróbb feladatról“, például az ügyészség és a bíróságok (független hatalmi ágak) demokratikus átalakításáról. Az új kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és külön korrupcióellenes ügyészséget is alakítana a közpén-zekkel való visszaélések megszüntetése érdekében. Az Alkotmánybíróságot pedig a Fidesz vezette jelenlegi gittegyletből komoly, valóban független ellenőrző testületté formálnák. Mindezek bizonyára sokak számára rokonszenves szándékok, s ha akad, aki üres óráiban elolvassa a tervezetet, jogot szerez arra, hogy a maga véleményével segítse vég-leges programmá formálását. A szerkesztők ezt kérik az emberektől, a dokumentum részletesen megtalálható a kozosalap.hu portálon.
Mára ennyi alighanem elegendő a jó hírek csócsálásából is, (már ha az ellenzéki prog-ram léte és tartalma önmagában jó hír), de úgy tervezem, lesz folytatás, a tervezetnek van még néhány figyelmet érdemlő fejezete..

Ceterum censeo: ha Orbán Viktor győz a választásokon, kivezeti az országot az Európai Unióból.

Kapcsolódó

legrosszabb

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.06.23 - 19:11
  Közvetlen hivatkozás

  Tönkretette a nevünk, becsületünk a világban ez a putris cigány, ilyen mikor egy nulla istennek képzeli magát, és igen mindeki jobb mint ez az elmebeteg,,,,

  Válasz
 • 2021.06.23 - 19:40
  Közvetlen hivatkozás

  Mindenképpen változtatni kell, eltelt 30 év és őseink tudását Orbán nem használta fel, persze a tanácsadói sem tudhattak nála többet, mert ebben a modern világban a kor kihívása a tudás adaptálása és nem a gyors haszonszerzés, még akkor sem, ha fogyasztói társadalom van, de maga a globalizmus is megköveteli a korszerű tudást. Mivel nem kaptunk ideológiát az utóbbi 10 évben sem, a levegőbe történő kinyilatkozások nem adnak értelmet még a kormánynak sem,. ez kitűnt a járvány időszakban, mert pánikszerű irányítás volt, nem reális kormányzás.Most leegyszerűsítve a kérdést: kinek jó ez az illiberális állam? ez az egyik oldal, és kinek nem jó ez az ultimátumú, központi írónyitás pénzszórással megfejelve, ez a másik oldal és akkor lelkiismeret szerint lehet szavazni.El kell olvasni, hogy mit jelent az illiberális állam és az előző 10 év újságjait lapozva rájöhetünk, hogy át lettünk verve, de úgy istenesen, mert aki átvert, az gyáva módon nem vállalja a felelősséget, utódot meg nem nevelt ki, így saját magát teszi a Fidesz a kínpadra.Amit eddig titkoltak a véd angyallal korrupciót, azt ország-világ tudja már, ezért utitapao kell adni nekik,ennyi.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.