A Mazsihisz és a zsidó reform irányzatok egyesülése, Köves Slomóék nélkül

A Mazsihisz kitárta kapuit a reformzsidó felekezetek előtt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nagy lépést tett azon az úton, amelynek végén valódi, 21. századi zsidó ernyőszervezetté válhat. Tagjai közé fogadta a progresszív, reform-irányvonalat követő magyar zsidó hitközségeket – írják közleményükben.

A progresszív és reformzsidóság szervezetei

lassan három évtizede vannak jelen Magyarországon, közösségeik leglátványosabban abban különböznek a hagyományos, neológ és ortodox zsidó közösségektől, hogy a nők számára teljes vallási egyenjogúságot biztosítanak.

A Heisler András vezette, döntő részben neológ közösségekből álló Mazsihisz közgyűlése többséggel úgy döntött, hogy kiterjeszti védőernyőjét a progresszív közösségekre is, a jövőben még komolyabban veszi ernyőszervezeti küldetését, így vált vasárnapi közgyűlésük után társult taggá szervezetükben a Szim Salom progresszív zsidó egyesület és a Bét Orim reformzsidó hitközség.

A Mazsihisz kitüntetett feladatának tekinti, hogy – a neológia hagyományosan magyar hagyományának megőrzése mellett – a változó világra nyitott zsidóság érdek-képviseleteként a zsidóság minden irányzatát befogadó szervezetté váljon.

Miért, és miért éppen most?

A Mazsihisz döntése mögött nem nehéz felfedezni a szövetségeskeresést a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel szemben. Az sem lehet véletlen, hogy az EMIH éppen a napokban vetette le régi nevét, és váltott EMIH Magyar Zsidók Szövetségére, ami már megnevezésében is sokkal kiterjesztőbb mint az eddigi volt. Ha úgy tetszik, akár erre való válaszként is értékelhető a Mazsihisz vasárnapi döntése. Köves rabbi közössége  a kormányzat “kedvenc” zsidó csoportja és mint ilyen, komoly mértékben túlreprezentált létszámához mérten a kormányzati támogatás odaítélésekor, legyen szó pénzről, ingatlanadományozásról, stb. Jól kitapintható, hogy az előnyök fejében a kormányzat mindig számíthat az EMIH elvi, filozófiai támogatására.

Nem lennénk igazságossak, ha nem említenénk meg, hogy a Chábád haszid mozgalom -ide tartozik a magyarországi EMIH is- a Lubavicsi Rebbe által alapított zsidó irányzat a világon mindenhol a konzervatív politikai körökkel, pártokkal működik együtt.

A fenti túlsúlyt igyekszik évek óta -sikertelenül- ellensúlyozni az EMIH-nél sokkal nagyobb tömegbázissal és társadalmi beágyazottsággal bíró Mazsihisz, és ez a vasárnapi befogadás is errefelé tett lépésnek számít.

Mindez természetesen semmit nem von le a döntés átfogó jelentőségű történelmi súlyából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük