A MultiMikulás járhatott Brüsszelben - Városi Kurír

Sorting by

×

A MultiMikulás járhatott Brüsszelben

Meglepő hírt röpített világgá kedden az Euronews: Brüsszeli közlés szerint egyelőre nem léptetik életbe a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. A jogszabály tavaly januárban lépett hatályba, és kimondja, hogy az uniós támogatások folyósítása befagyasztható az olyan államoknak, amelyek megsértik az EU alapvető értékeit.

Hirdetés

A Brüsszeli Bizottság egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a mechanizmust csak végső esetben léptesse életbe

“Addig nem haladunk tovább, amíg nem látjuk biztosítva, hogy ez a megfelelő eszköz, amit használnunk kell. Amikor minden feltétel adott számunkra, hogy alkalmazzuk ezt a szabályt, akkor nem fogunk habozni.”

– közölte a Bizottság szóvivője.

Azért ez elég váratlan fordulat ahhoz képest, hogy milyen nyers nyilatkozatok hangzottak el Brüsszelben a magyar kormány viselt dolgairól

Hanem hát feltehetően a Mikulás járt e korai időpontban az Unió fővárosában, hogy meggyőzze a közösség vezetőit:

talán mégsem olyan rossz kisfiúk-kislányok azok a magyar döntéshozók, ugyan adjanak nekik még egy esélyt, hogy megjavulhassanak.

A közlés a Bizottság döntéséről eléggé kurta, nem szolgál részletekkel sem az okokról, sem a következményekről, vagyis egyelőre nem tisztázott, hogy Brüsszel áldását adja-e például a magyar ún. helyreállítási tervre, s így Orbán Viktor kormánya megkaphatja-e a 2500 milliárd forintos támogatás első részletét vagy sem. (Az nagyon jó lenne, ha országunk a pénzt megkapná, ám az már sokkal kevésbé, ha annak elosztásáról újfent csak Orbán Viktor és pereputtya dönthetne.) Arról sem tett említést a szóvivő, hogy folytatódik-e Magyarország ellen a 7. cikkely szerinti eljárás, és hogy a rendes, hét éves uniós költségvetésből Magyarországnak szánt támogatások folyósítása a maga idején megkezdődhet-e.

Mondhatni, az európai közvélemény e friss közlésből valójában nem tudott meg semmit, csak azt, hogy a Bizottság elhalasztotta az Európai Parlament határozatának gyakorlati érvényesítését Magyarországgal szemben. A jelek szerint Orbán Viktor európai deresre vonása egyelőre elmarad.

Vajon miért?

Találgatásokra vagyunk utalva, de ebben jók vagyunk, elég csak futólag áttekinteni az interneten a portálokat, s számba venni, hogy mely kitalációkból lesz hír, majd elemzések tárgya. Lehet, hogy ezúttal az Euronews is valamely fals hírnek ült fel? Nem valószínű. De amíg az újdonságot más források megerősítik, találgassunk! Nem kerül semmibe.

Magam úgy vélem (talán ez látszik a leginkább esélyesnek), hogy a nagy multinacionális cégek magyarországi leányvállalatainak szövetsége öltöztette Mikulás-ruhába valamely befolyásos képviselőjét, aki Berlin, Párizs, és Hága után Brüsszelben cseve-gett el például Ursula von der Leyennel az európai preferenciákról és a multik közérdekű terveiről.

S miután a multik (titkos stratégiai partnerségi szerződésekben rögzített feltételek szerint) igen jó viszonyt ápolnak a magyar kormánnyal, lehetséges, hogy ez a MultiMikulás megfelelő érveket talált és tálalt az Európai Bizottságnak a magyar kormány védelmében. Ráadásul

Magyarországon rövidesen választás lesz, a kormány (és sajnos így az ország) szankcionálása befolyásolhatja a politikai erőviszonyokat, márpedig Brüsszel nem avatkozik a tagországok belügyeibe. Így aztán alapos okkal születhetett határozat a virgácsolás elhalasztásáról.

A Bizottságnál többnyire jóval radikálisabb álláspontot valló Európai Parlament minden bizonnyal tiltakozik majd,

lesznek, francia, holland finn, és más nációjú képviselők minden politikai frakcióból, akik alkalmasint elég gorombán kérik majd számon a parlament határozatainak figyelmen kívül hagyását. Ad absurdum még a bizottság elnökének lemondatása is szóba kerülhet. Az EP elnöke még júniusban levélben kérte Ursula von der Leyent, hogy a Bizottság két hónapon belül kezdje alkalmazni a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabályt. És ha ezt nem teszik meg, akkor beperelik a Bizottságot.

Az EP jogászai most elemzik a helyzetet, s talán(?) belátható időn belül döntenek arról, hogy az EP keményebben lép-e fel magyar ügyekben, vagy ki-várják a Bizottság következő intézkedését.

Olybá tűnik, hogy mindez egyelőre nem más, mint a szokásos brüsszeli totojázás

Meglehet, a MultiMikulás befolyása (ha e feltételezésben nem tévedek) legalábbis a szankciók halasztásában erősebb, mint a hosszú távon érvényes, de a mindennapokban konkrétan nehezebben körvonalazható európai értékrend követelménye.

Ettől függetlenül, vagy esetleg éppen ezért Orbán Viktor még készülhet Magyarország kivezetésére az Európai Unióból. Szerintem ezt teszi!

Kapcsolódó

 

büsszel

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A MultiMikulás járhatott Brüsszelben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.