A napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.10.

Eugenia S. Lee, Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Elsőként meg kell említenem, hogy világszerte egyre erősebb a felháborodás a 34 éves kínai doktor, állítólag vírus okozta halálát illetően, nagyjából nem hiszi el senki, hogy csak úgy elkapta. Ezen túl, egy YouTube-on keresztül tudósító kínai újságírónak is nyoma veszett, csak úgy eltűnt, és kész. Az ő eltűnése okán is egyre több nemzetközi kritika éri Kínát.

Jut eszembe, Uhán lakosságának a fele, az 5 millió ember, szintén nincs meg

A halálozás Kínában egyre csak nő, és még mindig Hubei tartományra koncentrálódik elsősorban, de már a betegek fele nem onnan kerül ki. Ehhez hozzátartozik az a tény, hogy a betegség miatt meghosszabbított tavaszi fesztivál szünetet ma befejezték, és ahol nincs lakás elhagyási tilalom, ott ma munkába álltak az emberek. Például, a Hyundai, és a Kia koreai autógyárnak kábeleket gyártó üzemek 87%-a ma elindult, azonban a várt termelékenység 37%-kát sikerült mindössze produkálniuk, nagyon sok ember hiányzik a munkából, ezt az üzemek biztonsági kamerái rögzítették, itt bemutatták. Ha jól emlékszem több, mint ötven, Kína különböző területein lévő autó kábel gyártó üzemről van szó.
Így aztán a Kia is leáll holnap, és a Hyundai sem tud újra indulni, pedig úgy tervezték. Nincs magyarázat arra vonatkozóan, hogy mégis hol vannak a munkások azokon a területeken, ahol állítólag nincs járvány.

Egy, illetve két fontos bejelentés érkezett Kínából

Az egyik tegnap, miszerint a vírus a levegőben is terjed (aerosolos terjedés), ezt Sanghajban bizonyították, és publikálták még vasárnap, mára a tudományos közvélemény igazoltnak véli. A másik hír mai, az is Kínából érkezett. Az eddigi legtöbb, 1100 esetet vizsgáló kínai kutatócsoport azt publikálta, hogy a vírus lappangási ideje nem 14, hanem 24 nap is lehet, továbbá minden öt betegből, aki fertőz, mindössze kettő produkál lázat, 56% köhög, alig 30 %kap tüdőgyulladást, a halál nagy részben nagyon hirtelen keringési zavar után, rövid időn belül következik be, igen sok esetben szívroham a közvetlen ok. A betegek egyharmada szerintük tünetmentes végig, ám fertőz.

Azt tudjuk, még a múlt hétről, hogy a vírus 5 napig elvan egyedül is,

most már azt is tudjuk, hogy a levegő részecskékhez tapadva is elvan, azt is, hogy tesz az időjárásra, és, hogy össze-vissza tüneteket okoz, vagy azt sem,meg, hogy széklet útján is terjed. Hogy mitől válik a betegek állapota válságossá a stabilból, na azt viszont nem tudjuk/tudják. Mindazonáltal ma nőtt a legnagyobb mértékben az előző naphoz képest a Kínában történt halálesetek száma. A friss fertőzöttek száma Hubei tartományban valamelyest csökkent az előző napihoz képest.

Itt Koreában, 3 beteg teljesen meggyógyult már, lett három új, ők családtagok, nem jártak külföldön

Kínában három koreai állampolgár lett beteg, egy négy tagú család minden tagja, ahol anyuka kínai, a férj, és a gyerekek koreai állampolgárok. A gyerekek életkora 8, és 4 év. Ma nem lett nálunk újabb beteg. A japán cruise viszont bajban van, több, mint száz beteg van, nemzetközi kritikák hosszú sora éri a Japán kormányt (nem koreai részről), mert állítólag nem kezeli megfelelő módon a helyzetet, arra koncentrál, hogy mindenáron legyen olimpia Tokióban, pedig az már Fukushima okán sem volt jó ötlet.

Szintén nagyon sok kritika éri a WHO – t,

aki hol Japán, hol meg kínai érdekek mentén lavíroz, de most már teljesen mindegy, a vírus tulajdonságainak (jelenlegi) ismeretében, tulajdonképpen nem nagyon van más, mint Kásler és a tízparancsolat, illetve még bízhatunk abban, hogy a halálozási arány valóban “csak” 2% körül mozog, persze ez Kína, és az ő hivatalos adatai, szóval ennél nyugodtan lehet több is, meg kevesebb is. Egyébként a szezonális influenza halálozási aránya néhány ezrelék, tehát az azért egy picit eltúlzott megnyugtatása a világ ehhez kevéssé értő részének, hogy ugyan már, influenzában többen halnak meg. A Japán hajó kabinjainak jelentős része alul van, ott vagy nem nyitható az ablak, vagy nincs ablak. Ezért az ott lakók naponta kimennek levegőzni a fedélzetére, viszont emiatt, vagy sem, de egyre több a beteg, most már a személyzet közül is. Ki tudja miért, de ma két nagy teherautónyi japán katona ment fel a hajóra, ott is maradtak. Korea minden cruise kikötését megtiltotta.

Én, tekintettel arra, hogy abszolút nem értek ehhez, csak és kizárólag azokat az információkat adom itt közre, amelyeket a koreai közszolgálati hírügynökség lead. (YTN, Yonhap) Még újság híreket sem, hiszen ott előfordulhat tévedés. Ettől függetlenül, Korea is hozott anyagból dolgozik, azaz KÍNA az adatszolgáltató jelentős részben, így ők is mindig, minden hírhez hozzáteszik, hogy “a kínai hivatalos adatok szerint”.

2020 02 10 Dél-Korea, Eugenia S Lee, 22:47

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük